Başsavcılığın hizmetleri konusunda bilgi veren İdari Savcı İsmail Hakkı Şentürk, yargının temel sıkıntısının iş yükü, şeffaflık, bilgiye ulaşmada yaşanan sorunlar ve fiziki şartlar olarak dört temel başlıkta toplandığını söyledi.

Şentürk, 2011 yılı Haziran ayında göreve başlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil'in, bu sıkıntıları gidermek için eylem planı hazırladığını ve sorunları en aza indirmek için çabaladıklarını anlattı.

Başsavcılık'ta 2012 yılı başında 620 bin resmi kayıtlı, 50 bin açılmamış dava dosyası bulunduğunu bildiren Şentürk, toplam 670 bin dosyanın 200 bine yakınının çek, 25 bininin elektrik hırsızlığı dosyası olduğunu belirtti. Bu konular suç olmaktan çıkarıldığı için toplam 225 bine yakın dosyanın mevzuat değişikliği nedeniyle elden çıkarıldığını anlatan Şentürk, diğer dosyaların da savcıların üstün performansıyla ele alındığını ve incelenerek sonuçlandırıldığını kaydetti. İsmail Hakkı Şentürk, şu an 280 bin sıra bekleyen dosya bulunduğuna dikkati çekti.

Zaman aşımına uğramaya yakın veya zaman aşımına uğramış dosyaları da taradıklarını, 670 bin dosyanın içinde 2012 yılı başında 33 bin zaman aşımına uğramış dosya saptadıklarını söyleyen Şentürk, bakaya suçlar, basit yaralama, hakaret gibi basit suçlarla ilgili 80 bine yakın dosyayı da sonuçlandırdıklarını ifade etti.

-Gelen dosya anında kayda giriyor-

Savcı Şentürk, yargı hizmetlerinin etkin ve verimli kullanılması, ilgililerin hızlı ve kolay şekilde bilgiye ulaşmalarını sağlamak amacıyla, www.yargıtaycb.gov.tr adresindeki internet sayfasının "Dosya Sorgu" bölümü yeni şekliyle hizmete sunduklarını bildirdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğname numarası, Yargıtay Ceza Dairesi esas numarası, mahalli mahkeme esas ve karar numarası veya TC Kimlik numarası ile dosya sorgulaması yapıldığında dosya hakkında detaylı bilgi alınabildiğini anlatan Şentürk, tarafların, TC kimlik numarası ve cüzdan seri numarası girmesi durumunda ise tebliğnamenin tam metnini görebildiklerini kaydetti.

İsmail Hakkı Şentürk, şunları söyledi:

"Eskiden vatandaşlar, yerel mahkeme kararını temyiz ettikten sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen dosyalarının gelip gelmediğini öğrenemiyordu. Dosyalar aylarca kayıt sırasında bekliyordu. Şimdi günlük, bugün gelen dosya anında kayda giriyor. Vatandaş internetten girdiğinde bunu görebiliyor. Eskiden vatandaşlar tebliğnamesini dosya daireye gidip inceleme sırası aldığı zaman öğreniyordu. Şimdi hazırlanan tebliğnamenin bozma ya da onama istemli olup olmadığını görebiliyor. Tebliğname bağlayıcı değil ama dairelerde zaten yüzde 95 tebliğnameyle aynı görüşte karar çıkıyor."

-İhbar ve şikayetler-

Dosyaların inceleme sırasının da esas numaralarıyla internet sitesinde yayınlandığını söyleyen Şentürk, vatandaşların dosyasının ne zaman incelenebileceğini de bu yolla görebildiğini kaydetti.

Dosyasına öncelik verilmesini isteyen vatandaşlar için de öncelik kriterlerine ilişkin bilgilendirmeyi internet sitesinde yaptıklarını vurgulayan Şentürk, temyizden vazgeçilmesi, zaman aşımı süresinin yaklaşması, tutuklu bulunması gibi durumlarda dosyalara öncelik verildiğini kaydetti.

Bu durumdaki vatandaşların Başsavcılığın internet sitesindeki "ihbar ve talepler" bölümüne mail yazabileceklerini anlatan Şentürk, gelen ihbar ve şikayetlerin anında yanıtlandığını, konuyla ilgili işlem yapıldığını ve başvurucuya cevap verildiğini ifade etti.

İsmail Hakkı Şentürk, "Eskiden bu talepler de dilekçeyle yapılıyordu. 2011 yılının Haziran ayında göreve geldik, 20 çuvala yakın bu talepleri içeren dilekçeyle karşılaştık" dedi.

İlginç ihbar ve taleplerde de bulunulduğunu dile getiren Şentürk,

"Antalya'dayım, telefonum çalındı ne yapacağım", "Boşanma davam vardı, temyiz edildi ne zaman çıkar" gibi kendileriyle ilgili olmayan elektronik postalar da aldıklarını ifade etti.

Bu durumdaki vatandaşları da geri çevirmediklerini kaydeden Şentürk, vatandaşın sorusuna göre ilgili makamın telefonlarını bulup, vatandaşlara

"dosyanızın bizimle bir ilgisi yok ancak şu numaralardan bilgi alabilirsiniz" şeklinde cevap verdiklerini söyledi.

-"Kimsenin dosyasını öne alamayız"-

Savcı Şentürk, "Amaç, vatandaşın ilgili yere kolay ulaşımını temin etmek. Buradaki dosyayla ilgili mesela birisi vatandaştan para istedi, haksız talepte bulundu, bu durumda vatandaş korkmadan, kimliğini açıklamadan, prosedür yaşamadan, elektronik posta yoluyla bunu bize ihbar edebilsin. Burada kimsenin dosyasını hakkı olmadığı halde öne alamayız ya da geciktirip zaman aşımına girmesini sağlayamayız. Başsavcımızın da sıklıkla vurguladığı şeffaflık buna yarıyor, kimse bu tasarruflarda bulunamıyor" diye konuştu.

Dosyalara uyguladıkları "barkod sistemi"yle de büyük kolaylık sağladıklarını anlatan Şentürk, "Dosyalar kayda girdiğinde hepsinin üstüne barkod yapıştırıyoruz. Dosyaları inceleme yapılacak bölümlere göre odalara ayırdık. Barkodla işaretlendiği için hangi dosyanın hangi bölümün hangi rafında, sırasında olduğunu otomatik görüyoruz. Böylece dosyasını incelemeye gelen avukat ya da davacıların bilgisini girip 2 dakika içinde dosyaya ulaşması sağlanıyor. Eskiden bunun için de randevu alınır, gün verilir, dilekçe alınır, aylar sonra dosya bulunur ve avukatın incelemesi için verilirdi" diye konuştu.



AA