Yargıtay'da, yeni seçilen 144 üye için tören düzenlendi.

Yargıtay Konferans Salonu'ndaki törende, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Başsavcı Hasan Erbil, Yargıtay Başkanvekili Seyit Çavdar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi ve Yargıtay Genel Sekreteri Erkan Öztürk, yeni üyelere görevlerinde başarılar diledi.

"Yargıtay'a hoşgeldiniz" diyerek konuşmasına başlayan Yargıtay Başkanı Alkan, saygın bir meslek olan hakim ve savcılığın büyük bir onur olduğunu, ancak bu mesleğin fedakarlık ve özveri istediğini söyledi.

 Yeni üyelerin, özverili çalışmaları, yetkin hukukçuluğu ve gösterdikleri performansla yüksek mahkeme üyeliğine seçildiklerini belirten Alkan, yeni üyelere şöyle seslendi:

 "Bize güç katacaksınız. Bugüne kadar gösterdiğiniz performansı bundan sonra da göstereceğinizden eminiz. Aslında biz sizden bu performansı daha da yükselterek devam ettirmenizi bekliyoruz. Bu ümidimizi boşa çıkarmayacağınızdan eminim.

 Sizler, burada son sözü söyleyeceksiniz, noktayı sizler koyacaksınız. Sizin vereceğiniz karar ya hakkı, hukuku, adaleti sahibine teslim edecek ya da adaletsizlik gibi bir sonuç doğuracak. İşte bunun için çok titiz, çok duyarlı bir çalışma göstereceksiniz. Kılı kırk yaracaksınız. Bundan eminim. Büyük sorumluluk gerektiren görevinizi hakkıyla yerine getirebilmek için Anayasamızda yeterli güvenceler bulunmaktadır. Bu güvenceler doğrultusunda sadece vicdanınızın sesini duyarak karar verebilecek durumdasınız. Hiçbir kimse, hangi gerekçeyle olursa olsun size etki edemeyecektir. Sizin düsturunuz, hukuk devleti, vicdanınız ve yasalar olacaktır."

 Alkan, Türk yargısının temel sorunlarından birisinin, iş yoğunluğu ve buna bağlı geciken adalet, yargılamanın makul sürede bitirilememesi olduğuna dikkati çekerek, Yargıtay'a yılda 900 bin-1 milyon arasında iş geldiğini, bu gelen iş sayısının yüzde 10 civarında arttığını anlattı.

Alkan, Yargıtay'ın tüm personelinin özveriyle çalıştığını, bugüne kadar gelen iş kadar iş çıkarıldığını ancak sorunun çözülemediğini belirtti.

>> Adalet Bakanı Bozdağ hakkında takipsizlik kararı veren savcı Yargıtay'a seçildi

Yeni üyelerin oda sorunu

 Yargıtay'ın bina sorununa da değinen Alkan, şunları söyledi:

"Üye seçildikten sonra yüksek mahkemenin saygınlığına yakışır fiziki ortamlarda karşılamak ve çalışma koşullarının da buna uygun olmasını isterdik ancak ani gelişen olaylar ve bizim dışımızda gerçekleşen olaylarla bunu sağlayamadık. Bu konuda sizlere bir özür borcumuzun olduğunun farkındayım. Eldeki imkanlarla mümkün olanı yerine getirme çabası içindeyiz. Hepinize ancak geçici olarak birer oda tahsis edebildik. Adresinizin belli olması için odacıklar, baraka da diyebiliriz, kusura bakmayın, ancak bu aşamada bunu gerçekleştirebildik. Ama ileride inşallah sizlere yüksek mahkemenin saygınlığına yakışır odalar tefriş ederek, emrinize hazır tutmaya çalışacağız."

 Yargıtay Genel Sekreteri Erkan Öztürk de yeni üyelere idari konularda bilgiler verdi. Yargıtay'ın mevcut 5 ayrı binada hizmet verdiğini, bina sorununun devam ettiğini anlatan Öztürk, "Bir Yargıtay üyesinin oturacağı standartlarda bir yer değil ama geçici olarak odaları öngördük. İleride daha iyi odalar sunacağız" dedi.

 Öztürk, yeni üyelerin seçileceğinin açıklanmasının ardından bina arayışına girdiklerini, Yargıtay'ın şu andaki yeni mevcut kadrosuyla 20 bin metrekarelik bir binaya daha ihtiyaç duyduğu tespitini yaptıklarını kaydetti. Bu ihtiyacı Başbakanlığa ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a ilettiklerini anlatan Öztürk, "Oradan haber bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Yargıtay'ın karşısındaki Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Eskişehir yolundaki yeni binasına taşınacağını belirten Öztürk, boşalacak bu binanın kendilerine verilmesini Adalet Bakanı Bozdağ'dan istediklerini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binasının Emniyet Genel Müdürlüğü ile takas edildiğinin kendilerine söylendiğini kaydeden Öztürk, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

 Öztürk, yeni üyeler için hukuk ve ceza daireleri ek binalarının zemin katlarında geçici odalar oluşturduklarını belirtti.

 Yargıtay'a yeni bina yapımı için uzun süredir Ahlatlıbel'deki PTT binasının tahsisi için uğraşıldığını anlatan Öztürk, arazinin tahsisinin yapıldığını, 2015 yılının ilk aylarında proje ihalesinin yapılacağını umut ettiğini de dile getirdi.

Yeni üyelerin oda sorunu

 Abbas Özden, "Yeni odalar baraka gibi dediniz. Bu odalarda ne kadar kalacağımıza ilişkin süre verebilir misiniz?" diye sordu.

 Genel Sekreter Erkan Öztürk'ün, "Üzerinde çalışıyoruz, süre veremiyoruz" demesi üzerine Özden, "O zaman biz hallederiz" dedi. Yargıtay Başkanı Ali Alkan ise bunun üzerine, şunları söyledi:

 "Olaylar ani gelişti. Ekim ayı sonunda 128 kişi gelecek dendi. Bunu hiç kimsenin bir anda çözmesi mümkün değil. Artık bu sorun sadece Yargıtay yönetiminin sorunu değil. Artık sizler de birer Yargıtay mensubusunuz. Hepimizin sorunu haline geldi. Burada sizlerin yapacağı katkıları da biz bekliyoruz ve ümit ediyoruz. Burada Yargıtay yönetiminin şu veya bu şekilde talepte bulunması yetmeyebilir. Bazen kişilerin yönetimde, yürütme nezdinde öyle tanıdıkları vardır, öyle iyi ilişkileri vardır ki onun söyleyeceği bir iki söz Yargıtay yönetiminin sözünden daha etkili olabilir. Bilmem ne demek istediğimi ifade edebildim mi?"

>> Danıştay’a YBP damgası! İŞTE O İSİMLER

>> YARGITAY ÜYELİĞİNE SEÇİLENLERE İLİŞKİN LİSTE