İlhan Toprak'ın haberi

HSYK, Yargıtay ve Danıştay'a yeni üye atamak için harekete geçti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yargıtay ve Danıştay Kanunu'nda yapılan değişiklikle ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte yüksek yargıya atanma şartlarını taşıyan hakim ve savcıların listesini hazırladı. Yargıtay'a seçilebilecek 5 bin 24 hakim ve savcı ile Danıştay'a seçilebilecek 552 kişi belirlendi. Yüksek Kurul, Yargıtay ve Danıştay'a üyelik seçimlerinin objektif ve sorunsuz geçmesi için atamalar tamamlanıncaya kadar 'ziyaretçi yasağı' koydu. HSYK, Yargıtay ve Danıştay'dan boşalan kadrolar için de atama yapacak.

SEÇİM SÜRECİ BAŞLADI

HSYK Genel Kurulu toplantısında Yargıtay ve Danıştay'a seçilecek yeni üyelerin seçimi ve listelerin hazırlanması konuları ele alındı. HSYK Genel Kurulu'nun 15.02.2011 gün ve 84 sayılı kararı ile "Yargıtay'da boş bulunan üyelikler ve 6110 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Yargıtay Başkanlığı'na ihdas edilen üye kadrolarına seçim yapılması" hususu değerlendirildi. Buna göre Yargıtay üyesi olabilme şartlarını düzenleyen Yargıtay Kanunu'nun 29. maddesi kapsamında taslak aday listesi hazırlandı. Seçilme şartını taşıyıp da taslak listede yer almayanlar ile taslakta olup da Yargıtay üyeliğini istemeyenlerin bir sonraki kurul toplantısının yapılacağı 17 Şubat'a (bugün) kadar Yüksek Kurul Genel Sekreterliği'ne bildirimde bulunmaları gerekiyor. HSYK tarafından yapılan açıklamada, kurulun üye atamaları tamamlanıncaya kadar 'ziyaretçi yasağı' kararı aldığı duyuruldu. Kararın gerekçesi ise şöyle anlatıldı: "Seçim sürecinin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi, adaylara ait sicillerin daha sağlıklı bir şekilde incelenebilmesi, aralık ayından bu yana yürütülen çalışmaların sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için bugünden itibaren seçimler sonuçlanıncaya kadar kurula ziyaretçi kabul edilmemesine karar verilmiştir."

LİSTEDE TEMEL KRİTER: ŞEFFAFLIK

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Yargıtay ve Danıştay'a yeni üye seçimleri ile ilgili olarak hazırlanan taslak listenin şeffaf bir şekilde hazırlandığı belirtildi. Bunun yanında, listede YARSAV üyesi hakim ve savcıların çoğunlukta bulunması dikkat çeki-yor. YARSAV'ın kurucu Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve mevcut Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan'ın isimleri de taslak listede yer alıyor. HSYK, tam bir şeffaflıkla Yargıtay ve Danıştay Kanunu'nda belirlenen üyelik şartlarını taşıyan tüm hakim ve savcılar ile bürokratların isimlerine taslak listede yer verdi.

KAYGILAR GİDERİLDİ

Yargıtay ve Danıştay'a üye seçimleri ile ilgili olarak açıklama yapan YARSAV'ın kaygıları da giderildi. YARSAV tarafından dile getirilen "Yargıtay'a üye seçilme yasal koşullarına sahip olan yargıç ve savcıların aday olduktan sonra yetkili Yüksek Kurul üyelerini tek tek ziyaret etme, kendini tanıtma ve referans verecek kişilere ulaşma çabaları zaman kaybına neden olmanın yanı sıra yargıçlık ve savcılık mesleğinin onuru ile bağdaşmayan görüntü ve algılara neden olduğundan, bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerekmektedir" şeklindeki kaygı, HSYK tarafından seçimler devam ettiği sürece ziyaretçi yasağı getirilerek giderilmiş oldu.

Yargıtay'a 5024 aday

HSYK tarafından; birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az üç yıl süre ile başarıyla görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş tüm adli yargı hâkim ve Cumhuriyet savcılarının Yargıtay üyeliğine aday olarak belirlendiği taslak listede 5 bin 24 isim yer aldı. Yargıtay'a yeni kurulacak 6 daire için 137 kişinin yanında, boş kalan kadrolar için de 22 hakim ve savcıya ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Taslak listede dikkat çekici isimler var: İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğinden Eskişehir Çocuk Mahkemesi üyeliğine atanan Oktay Kuban, hakkında meslekten ihraç ve görev yerinin değiştirilmesi için HSYK'da dosyası bulunan Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, eski YARSAV Başkanı Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, HSYK üyeliği için aday olan ancak kazanamayan Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel, YARSAV Üyesi Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Cabbar Veziroğlu, YARSAV'ın HSYK üyeliği için desteklediği Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ali Asker Kazak, Ergenekon ana davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, Seferberlik Tetkik Kurulu'nda (Kozmik Oda) arama yapan hakim Kadir Kayan, KPSS'deki kopya iddiların soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda Balyoz belgelerini bulan özel yetkili savcı Fikret Seçen, İrtica ile Mücadele Eylem Planı soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Mehmet Murat Yönder ve Ercan Şafak, İlhan Cihaner'in yargılandığı Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki soruşturmayı yürüten Başsavcıvekili Taner Aksakal, Cihaner'i yargılayan Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Karatay, YARSAV Başkanı ve Yargıtay Tetkik Hakimi Emine Ülker Tarhan bunlardan yalnızca birkaçı.

68 kişi Danıştay'a

HSYK, Danıştay üyeliği için 552 kişilik bir taslak liste hazırladı. Kanun kapsamında kurulacak yeni daireler için 61, boşalan kadrolar için de 7 kişinin atanacağı Danıştay üyeliği için hazırlanan taslak listede Adalet Bakanlığı'ndan Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Bilal Çalışkan, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdür Yardımcısı Enver Kaya, Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ali Bilen gibi isimler yer aldı. HSYK'da Adalet Başmüfettişleri Abidin Çelik, Gürsel Ceylan, Mehmet Çelik, Abdullah Şahin ile müfettişler Mehmet Ali Duran, Mithat Özcan, Kemal Açıkgöz ve İbrahim Karacık'ın da bulunduğu taslak listede Danıştay üyeliği için Anayasa Mahkemesi raportörleri; Bekir Sözen, Şehnaz Gerek, Kadir Özkaya, İbrahim Çınar ve Dr. Evren Altay'in isimleri de bulunuyor.(Yeni Şafak)