ABDÜLKADİR SELVİ / ANKARA

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın hukuki problemleri, yurtdışına kaçarak haklarında kırmızı bülten çıkarılan Türk vatandaşlarının ülkeye iadesi ve Türkiye'nin talep ettiği PKK'lıların yakalanarak getirilmesi gibi konularda görev almak üzere Adalet Bakanlığı tarafından ilk aşamada yurtdışında 7 merkeze adli müşavir atanıyor. Eylül ayında göreve başlayacak olan adli müşavirler, bulundukları ülkelerde, Türkiye'nin avukatı olarak görev yapacak. Müşavirler, uluslararası hukuka ve görev yapacakları ülkelerin mevzuatına vakıf ve o ülkenin yabancı diliyle birlikte, evrensel bir yabancı dili de bilen hakimler arasından seçildi.

İŞLEMLER HIZLANACAK

Adalet Bakanlığı ile Dışişleri arasında imzalanan protokol kapsamında ilk etapta Londra, Paris, Washington, Lahey ve Berlin'in de yer aldığı başkentler ile Birleşmiş Milletler ve AGİT'te görev yapmak üzere birer Adalet Müşaviri görevlendirildi. Yurtdışında şimdiye kadar büyükelçiliklerimiz tarafından takip edilen hukuki sorunlar artık Adalet Bakanlığı'nın yabancı dil bilen hakimler arasından seçtiği, 'Adli Müşavirler' tarafından takip edilecek. Görev yaptıkları ülkelerin hukuki mevzuatına hakim olan isimler arasından seçilen Adli Müşavirler yurtdışındaki vatandaşların hukuksal sorunlarıyla ilgilenecek. Avrupa'da yoğun olmak üzere yurtdışında 6.5 milyon Türkiye vatandaşının yaşadığı belirtiliyor.

ERGENEKON TAKİP ALTINDA

Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ve Hollanda'nın başkentleri ile BM ve AGİT'te görev yapacak Adli Müşavirler, bu ülkelere kaçan Ergenekon sanıklarının Türkiye'ye iadesi konusunda çalışmalar yürütecek. Ergenekon sanığı Bedrettin Dalan Almanya'da, eski milletvekili Turhan Çömez İngiltere'de, Çağdaş Eğitim Vakfı eski Başkanı Gülseven Yaşer ise ABD'de ortaya çıkmıştı. Rusya'ya kaçan emekli general Mustafa Bakıcı'nın ise daha sonra Almanya'da olduğu belirlenmişti. Haklarında kırmızı bülten çıkarılan firarî Ergenekon sanıklarının Türkiye'ye iade işlemleri, Adli Müşavirler tarafından takip edilecek. Bunun yanında, Uzan ailesine yönelik Türkiye'de açılan davalar sonrasında yurtdışında firarda olan baba Kemal Uzan ve oğulları Cem Uzan ile Hakan Uzan'a yönelik işlemler ve Uzanların yurtdışında açtığı davalar da Müşavirler yoluyla yakından takip edilebilecek.

HUKUKSAL GÖZLEMCİLİK

İlk aşamada 7 merkezde görevlendirilen Adli Müşavirlerin bir diğer görevinin, uluslararası mevzuatta ve bulundukları ülkedeki hukuki gelişmelerin Türkiye'ye aktarılması konusu olduğu öğrenildi. Buna göre, Hollanda'da görev yapacak Müşavir, Uluslararası Adalet Divanı, Daimi Hakemlik Mahkemesi ve Avrupa Birliği Yargı Ağı'yla da irtibatlı olacak.

'Tutukla-bırak'a son

Türkiye'nin iadesini talep ettiği PKK'lılarla ilgili işlemler de artık bu ülkelerde görev yapan Adli Müşavirler tarafından yürütülecek. Yakalanan PKK'lıların iadesi konusunda zamanında harekete geçilmemesi nedeniyle, bu kişiler ilgili ülkelerin adli mekanizmalarınca serbest bırakılıyordu. Ayrıca iadesi istenen PKK'lılarla ilgili dosyanın hazırlanmasındaki bazı eksiklikler de Türkiye'nin önüne engel olarak çıkarılıyordu. Görev yaptıkları ülkelerinkiyle uluslararası mevzuata hakim olan Adli Müşavirler bu tür aksaklıkların yaşanmamasını sağlayacak. Öte yandan başta Avrupa'da olmak üzere Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı ülkelerde görev yapacak Adli Müşavirler, Türkiye uyrukluların o ülkeler nezdindeki hukuki sorunlarıyla da ilgilenecek. İlk etapta 7 merkezde görev yapmak üzere atanan Adli Müşavirlerin sayısının zamanla artacağı, Türklerin yoğun olarak yaşadığı ülkelere de atamaların yapılacağı öğrenildi. 2.5 milyon Türk vatandaşının yaşadığı Almanya bunun için ilk sırada yer alıyor.



YeniŞafak