Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri başlayan, "Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması" tasarısıyla iş yükü nedeniyle mahkemelerde bekleyen yaklaşık 2.5 milyon dosyanın çözüme kavuşacağını söyledi.

TBMM Adalet Komisyonu AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı. Komisyon, "Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması" amacıyla 15 değişik konuda düzenleme yapan kanun tasarısını görüşüyor.
Komisyona, tasarı hakkında Hükümet adına bilgi veren Çiçek, yargının varlık nedenlerinden birinin vatandaşın vatandaşla, vatandaşın Devletle olan itilaflarını mevzuat açısından çözüme kavuşturmak ve kamu düzenini sağlamak olduğunu belirtti.

Çiçek, bu gerekçelerle hazırlanan tasarının, mahkemelerde bekleyen yaklaşık 2.5 milyon dosyanın çözüme kavuşturulmasında önemli düzenlemeler içerdiğini kaydetti.

Çiçek, "İhtilafların çözülmesi ve bunun da yargı yolu olması esastır. Yargıda iş yükü yoğunluğunun sadece Türkiye'ye mahsus gibi görünüyor. Oysa gelişmiş batı ülkelerinde Avrupa Konseyi bünyesinde yargının iş yükünü azaltmak ve vatandaşın hak arayışını çözüm yoluna kavuşturmak için değişik alternatifler aranmıştır" dedi.

Türkiye'de bu soruna çözüm arayışlarının devam ettiğini anlatan Çiçek, söz konusu tasarının yargının talebi olduğunu ve hazırlanma aşamasında yargı mensuplarının da görüşlerine başvurulduğunu vurguladı.
Tasarıyla 15 ayrı konuda düzenleme yapıldığını anlatan Çiçek, "Bu tasarı 2.5 milyon dosyayı etkileyecek. Bu tasarı ile bu dosyaların çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Yargının iş gücünün azaltılması amaçlanıyor. Vatandaşın ihtiyacı olan bir kısım hususlar çözüme kavuşturulacak" diye konuştu.




Anka