İSTANBUL - Maliye Bakanlığı, 2-B orman arazilerinin satışını düzenleyen yasa ile yabancılara gayrimenkul satışın önündeki mütekabiliyet engelini kaldıracak düzenlemeleri tamamladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yarın toplanacak olan Ekonomi Zirvesi'nde taslakların son rötuşları yapılacak.

Tasarı kapsamında, 2B orman arazilerine kurulu 1 milyon konutun kadastro çalışması tamamlandı. Bu çalışmayla, 174 bin hektarlık arazi satışının da önü açılmış oldu.

Düzenlemeye göre; 2B arazisi üzerinde alışveriş merkezi, apartman gibi çok katlı yapı bulunuyorsa, öncelikle taban değeri ardından da daire başına düşen hisse tutarı saptanacak. Tapusu verilip, daha sonra 2-B diye şerh konulan araziler de hak sahiplerine devredilebilecek.

26 MİLYAR LİRA GELİR HEDEFLENİYOR
Yasa yürürlüğe girer girmez arazileri belediye ve mücavir alan sınırları içinde olanlar bir ay, dışındakiler de üç ay içinde başvuru yaparak satış isteyebilecek.

İstanbul'un yüzde 3.4'ünü oluşturan bu arazilerin satışından yaklaşık 26 milyar lira gelir hedefleniyor.

Öte yandan yabancılara mülk satışının önündeki engelleri kaldıracak yasal değişiklik de hazır. Tasarı yasalaştığında yabancıların türkiye'de taşınmaz almasının önündeki mütekabiliyet engeli kalkmış olacak.

Her iki yasal düzenlemenin Kasım ayı sonunda Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.


ntvmsnbc