11 maddelik tasarıyı Genel Kurul’da anlatan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye’nin bireysel başvuruyu kabul ettiği tarihten bugüne kadar hakkında en çok ihlal kararı verilen ülkeler arasında ilk sırada bulunduğunu söyledi.

1959-2011 yılları arasında Türkiye aleyhine 2 bin 404 ihlal kararı verildiğini açıkladı. Türkiye’yi İtalya ve Rusya’nın takip ettiğini kaydetti. Bu tablonun oluşumunda makul süreyi aşan yargılamalardan kaynaklı başvuruların önemli rol oynadığını aktardı. Türkiye aleyhine bu nedenle verilen ihlal kararı sayısının 493 olduğunu vurguladı. 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla Türkiye aleyhine yargılamaların makul sürede sonuçlandırılamadığı iddiasına ilişkin 2 bin 500’den fazla başvurunun daire gündemine kaydedildiğini, bunlardan 330’unun Türkiye’ye tebliğ edildiğini dile getirdi. Ergin, tasarıyla Türkiye’nin AİHM’ye giden dosyalarını azaltacaklarını vurguladı. Yargıyı hızlandırmak için bugüne kadar yapılanlar hakkında da bilgi veren Sadullah Ergin, son 2 yıl içinde üç ayrı mevzuat paketiyle yüksek yargı organlarının kapasitesinin artırıldığını ve mahkemelerin iş yükünü azaltacak pek çok önemli değişiklik yapıldığını anlattı. Yargıtay’daki dosya sayısının yapılan yeni düzenlemelerle 2011 sonunda 1 milyon 150 binden 880 binin altına indirildiğini anlattı. Ergin, “Yargının hızlandırılması amacıyla devam eden çalışmaların nihayetinde, temyiz aşaması da dahil olmak üzere toplam yargı sürecini ortalama 12 aya indirmekte kararlıyız.” diye konuştu.

Tasarıya göre düzenleme, ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı, mahkeme kararlarının geç veya eksik icra edildiği ya da hiç icra edilmediği iddiasıyla AİHM’ye yapılmış başvuruları kapsayacak. Yapılacak müracaatlar hakkında karar vermek üzere, Adalet Bakanı tarafından hakim ve savcılar arasından atanacak 4 kişi ile Maliye Bakanı tarafından atanacak bir kişiden oluşan toplam 5 kişilik bir komisyon kurulacak. Komisyon, müracaat hakkında 9 ay içinde kararını verecek. Ödenmesine karar verilen tazminat, kararının kesinleşmesinden itibaren 3 ay içinde Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek. Düzenleme, 23 Eylül 2012 tarihi itibarıyla AİHM nezdinde kaydedilmiş başvurular hakkında uygulanacak.



İBRAHİM ASALIOĞLU