Anayasa'nın "Sporun Geliştirilmesi" başlıklı 59. maddesi iktidar ile muhalefetin oylarıyla kabul edildi. Yapılan değişiklikle; Tahkim Kurulu'nun sportif faaliyetlerle ilgili verdiği kararların yargıya gitmesinin önünü kesiliyor.

TBMM Anayasa Komisyonu, AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanarak, iktidar ile muhalefet partili milletvekillerinin ortak imzasıyla verilen Anayasa değişikliği teklifini görüştü.

Teklifle; Anayasa'nın 59. Maddesinde değişiklik öngörülüyor. Yapılan değişiklikle; sportif faaliyetlerin yönetilmesine ve disiplinine ilişkin ihtilafların süratle ve yargı denetimine tabi olmaksızın kesin olarak çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Bu çerçevede; ilgili kurulların müsabakalarla, kulüplerle, sporcularla ve sporla ilgili diğer kişiler hakkında verdikleri müsabakadan men, küme düşürme, ligden ihraç, ihraç seyircisiz oynama ve puan tenzili gibi kararlarına karşı süratli ve kesin bir denetim yolu öngörülüyor.

Komisyonda iktidar ile muhalefet partilerinin oylarıyla kabul edilen Anayasa'nın 59. Maddesi'nin ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere; "Spor Federasyonu faaliyetlerinin yönetilmesine ve disiplinine ilişkin uyuşmazlıkların yargı denetimine tabi olmaksızın kesin olarak zorunlu tahkim yolu ile çözülmesi, kanunla öngörülebilir. Ancak, alacak haklarına ilişkin haklar saklıdır" hükmü eklendi.(ANKA)