Merkez Bankası, çek defterlerinin baskı şekline, bankaların hamiline ödemekle yükümlü olduğu miktar ile çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararlarının bildirilmesine ve duyurulmasına ilişkin tebliğde değişiklik yaptı.


Buna göre, bankaların ödeme yükümlülüğü miktarı 655 liradan 725 liraya çıkarıldı. Bu çerçevede muhatap banka ibraz eden düzeyleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için, çekin karşılığının hiç bulunmaması ya da kısmen bulunması durumunda çek bedeli 725 lira veya altında ise çek bedelini aşmamak koşuluyla 725 lirayı, çek bedeli 725 liranın üzerinde ise çek tutarını ödemekle yükümlü olacak.


Tebliğde yapılan bir başka değişikliğe göre de, daha önce yayımlanan tebliğlere göre bastırılan çeklerden ötürü muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için 600 liraya kadar ödeme yapacak. Çekin kısmen karşılığının bulunması halinde ise ödeme, her çek yaptığını 600 liraya tamamlayacak şekilde gerçekleştirilecek. Söz konusu düzenleme kapsamındaki ödeme limiti de 545 lira olarak uygulanıyordu.(AA)


31 Ocak 2012 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28190

TEBLİĞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

ÇEK DEFTERLERİNİN BASKI ŞEKLİNE, BANKALARIN HAMİLE ÖDEMEKLE
Y
ÜKÜMLÜ OLDUĞU MİKTAR İLE ÇEK DÜZENLEME VE ÇEK HESABI

AÇMA YASAĞI KARARLARININ BİLDİRİLMESİNE VE

DUYURULMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (SAYI:2010/2)DE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(SAYI: 2012/1)

MADDE 1 20/1/2010 tarihli ve 27468 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Çek Defterlerinin Baskı Şekline, Bankaların Hamile Ödemekle Yükümlü Olduğu Miktar ile Çek Düzenleme ve Çek Hesabı Açma Yasağı Kararlarının Bildirilmesine ve Duyurulmasına İlişkin Tebliğ (Sayı: 2010/2)in 4 üncü maddesinde yer alan altıyüzellibeş Türk Lirası” ibareleri yediyüzyirmibeş Türk Lirası” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 Aynı Tebliğin geçici 2 nci maddesinde yer alan beşyüzkırkbeş Türk Lirası” ibareleri altıyüz Türk Lirası” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 3 Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.