TBMM’ye sevk edilen Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerine ilişkin yasa tasarısıyla, Anayasa Mahkemesi’nin Danıştay’ın türbanla ilgili kararlarını iptal etmesinin yolu açılıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş ve Yargılama Usülleri Hakkında Kanun Tasarısı dün TBMM’ye sunuldu. Kanun tasarısında ‘bireysel başvuru’nun düzenlendiği bölümde yer alan ‘kararlar’ maddesinin ikinci fıkrasında şu kritik düzenlemeye yer verildi: ”İhlal bir mahkeme kararından veya idarî işlemden kaynaklanmışsa, ihlâle konu kararın veya idarî işlemin iptaline karar verilir. Kararın iptali kendiliğinden ihlâli kaldırmazsa yargılamanın yeniden yapılmasına hükmedilir.”

Tasarının bu şekilde yasallaşması durumunda, Danıştay’ın türbanla ilgili kararı bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi’nin gündemine gelebilecek, mahkeme de kararı iptal edilebilecek. Anayasa Hukukçusu Ergun Özbudun ise düzenlemenin normal olduğunu ve dünyadaki örneklerinin de bu yönde olduğunu ifade etti.

Yeminden ‘Türk milleti’ ve ‘Türk evlatları’ çıktı

Üyelere savcı yetkisi
Tasarıya göre, Anayasa Mahkemesi üyeleri veya başkanlar hakkında soruşturma açılması kararı verildiği zaman üç kişiden oluşturulan bir soruşturma kurulu görev yapacak. Bu kurul, CMK’nın Cumhuriyet Savcıları’na tanıdığı bütün yetkilere sahip olacak. Böylece kurul soruşturulan üyenin telefonlarının dinlenmesi, ifadesinin alınması gibi yetkilere sahip olacak.( Radikal)



Süper mahkeme oluyor!