TBMM, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin izlerini silme yönünde önemli bir adım attı. Darbe döneminde tutuklandıktan sonra beraat eden kişilere erken emeklilik hakkı sağlandı. Konuyla ilgili düzenleme torba kanun tasarısının TBMM’deki görüşmeleri sırasında iktidar ve muhalefetin ortak verdiği önergeyle gerçekleştirildi.

Ahmet KIVANÇ / ANKARA -AHT

Kabul edilen düzenlemeye göre, 12 Eylül askeri darbesi döneminde 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu çerçevesinde tutuklanan ve yıllarca cezaevinde yattıktan sonra beraat eden kişilerin gözaltı ve tutuklulukta geçen süreleri emeklilik hesabında dikkate alınacak. Devletten tazminat alan mağdurlar yasanın yürürlük tarihinden itibaren altı ay içerisinde SGK’ya başvurarak borçlanma hakkından yararlanabilecekler.

5 YIL ERKEN EMEKLİLİK
Devletten tazminat almamış kişilerin borçlanma tutarları ise Hazineden karşılanacak. Böylece darbe mağdurları, borçlanma süreleri kadar daha erken sürede emekli olabilecekler. Primini kendileri ödeyecek kişiler açısından borçlanma tutarı, aylık 255 lira üzerinden hesaplanacak. Buna göre beş yıl tutuklu kalan bir kişi 15 bin 293 lira prim ödeyerek, beş yıl erken emekli olabilecek. Emekli Sandığı Kanunu’na tabi kişilerin borçlanma tutarları ise, emsal kişilerin emekli kesenekleri üzerinden hesaplanacak. Borçlanma hakkından, 12 Eylül döneminde tutuklandıktan sonra emekli olamadan ölen kişilerin eş ve çocukları da yararlanabilecek. Böyle durumdaki kişilerin yakınları tutuklulukta geçen süreleri borçlanarak, ölüm aylığı bağlatabilecekler.