Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda 31 Ekim Çarşamba günü Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek. 
Tasarıyla, Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanun'un "Devlet eliyle işletilecek madenler" başlıklı 2. maddesine bir fıkra ekleniyor.
 Tasarıyla, aranması ve işletilmesi devlet eliyle yapılan bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin üretimi ve zenginleştirilmesi teknik, ticari ve ekonomik sebeplerle, ürünün mülkiyeti ruhsat sahibinde kalmak üzere Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde ihale edilmek suretiyle üçüncü şahıslara gördürebilecek. Ancak üçüncü şahıslara gördürülecek işlerin ihale süresinin üç yıldan fazla olması durumunda konuya ilişkin talepler Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanacak.
 
-GEREKÇE BEKLENEN GELİRİN SAĞLANAMAMASI-
 
Tasarının genel gerekçesinde "devlet eliyle işletme" kavramından ne anlaşılması gerektiği konusunda tartışmalar yaşanmaya başlanması ve farklı görüşlerin ortaya çıkması sonucu çok önemli yeraltı zenginliklerinden olan bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinden beklenen gelirin sağlanamaması riski ortaya çıktığı ifade edildi. Bu nedenle söz konusu madenleri işletmekle görevli kamu iktisadi teşebbüslerinin, madenlerin üretim ve satışının kontrolü kendilerinde kalmak kaydıyla, günün gelişen ve değişen şartları ile ekonominin gereklerine uygun olarak belirleyecekleri yöntemlerle üretim yapabilmeleri hususunda imkan tanınması ihtiyacı doğduğu kaydedilen gerekçede şöyle denildi:
 "Tasarı ile kamu iktisadi teşebbüslerine, yetkili organlarının alacakları gerekçeli karar üzerine cevher mülkiyetini üçüncü şahıslara devretmemek kaydıyla, üretim ve zenginleştirme aşamalarında hizmet alımı yöntemi kullanabilme imkanı tanınmıştır." (ANKA)