AA - Bu arada Belediye Kanunun ''kentsel dönüşüm ve gelişim alanları'' ile ilgili maddesinde de değişiklik öngören düzenleme Meclis'te komisyonda bulunuyor. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının daha geniş kapsamla hazırladığı yasa taslağının geri çekilmesi söz konusu olabilecek. 

     Bakanlığın Başbakanlığa gönderdiği taslağa göre, ''afet tehlike ve riski altındaki alanlar'', ''kentsel ve teknolojik risk alanları'', ''fiziki, ekonomik ve sosyal çöküntü alanları'', ''sosyal ve teknik altyapının yetersiz olduğu alanlar'' ile ''özgün kimliğin korunarak niteliğinin geliştirilmesi amaçlanan alanlar'' dönüşüm kapsamında yer alacak. 

     Söz konusu alanların iyileştirme, tasfiye, yenileme gibi yöntemlerle ''planlı, düzenli, sürdürülebilir ve yaşanabilir çevrelere'' dönüştürülmesi amaçlanıyor. 

     Türk Silahlı Kuvvetlerine ait harekat, eğitim ve savunma amaçlı alanlar, yasa kapsamında yer almayacak. Dönüşüm alanları, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun çerçevesinde belirlenmiş alanları kapsayabilecek. 

     Dönüşüm alanı sınırının kesinleşmesi üzerine, bu alanlarla ilgili dönüşüm amaçlı parselasyon planları kesinleşinceye kadar, plan, plan revizyonu, plan değişikliği, parselasyon planı, ifraz, tevhit, irtifak hakkı tesisi, terkini, cins değişikliği, yapı ruhsatı-yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi ve onaylanması, kat irtifakı ile kat mülkiyeti tesisine ilişkin işlemler durdurulacak. 

     Öncelik, tapu tahsis belgesi olup tapuya dönüştürülmesi mümkün olmayan veya tapu tahsis belgesi iptal edilip barınacak başka konutu bulunmayan gecekondu sahiplerinde olmak üzere, barınacak başka konutu olmayıp dönüşüm alanı sınırları içinde 12 Ekim 2004 tarihinden önce gecekondu sahibi olanlar ile en az 2 yıl öncesinden dönüşüm alanı sınırı içinde kesintisiz ikamet edenlere, durumlarını belgelendirmeleri halinde, dönüşüm alanı içinde veya dışında ''sosyal konut'' verilebilecek. Konutların bedeli, 20 yılı aşmamak üzere taksitlendirilecek. 

     Dönüşüm alanlarındaki mevzuata uygun yapıların boşaltılması ve yıkılarak kaldırılmasında ''anlaşma yolu'' esas olacak. İdare veya TOKİ, anlaşma çerçevesinde, dönüşüm projesi tamamlanıncaya kadar bağımsız bölüm maliklerine, geçici konut tahsisi veya kira yardımı yapacak. Anlaşma sağlanamadığı takdirde, gayrimenkul kamulaştırılacak.