Tasarıya göre, maç biletleri elektronik olacak. Seyirciler, maça girmek için elektronik kart alacak ve izlemek istediği maçın bileti bu karta yüklenecek. Stadyuma bu kart gösterilerek girilecek.

Spor alanlarında kasten yaralama veya mala zarar verme suçu, şikayete bağlı olmaksızın cezalandırılacak.

Şike ve teşvik primine ağır cezalar verilecek. Maçtan önce şike ve teşvik pirimini ihbar edene ceza verilmeyecek. Maç günü görevde olmayan kolluk görevlileri günlük harcırahın iki katı kadar ödenekle maçlarda görevlendirilebilecek.

"Başbakan Erdoğan'ın gazabı maddesi"

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, tasarının çalışmalarının 1,5 yıl önce başladığını belirterek, buna itiraz etti.

TBMM Adalet Komisyonu, sporda şiddeti önlemeyi amaçlayan tasarıyı, ''çirkin ve kötü tezahürat'' başlıklı 14. madde üzerinden görüşmeye başladı.

CHP'li İçli, bu maddedeki düzenlemelerin ''Başbakan Erdoğan'ın gazabı maddesi olduğunu'' söyleyerek, ''Bu düzenleme, Sayın Başbakan'ın Galatasaray maçında protesto edilmesiyle getirildi'' dedi.

Buna itiraz eden Devlet Bakanı Özak, bu tasarının çalışmasının 1,5 yıl önce başladığını ve Başbakan Erdoğan'ın protesto edilmesiyle ilgisi olmadığını söyledi.

Futbol Federasyonu Başhukuk Müşaviri İlhan Helvacı ise ''Tasarıdaki bu düzenleme hazırdı zaten. Beşiktaş-Bursaspor maçındaki kanlı gösterilerden sonra raftan indirildi, ondan önce rafta bekliyordu. Bunun Galatasaray maçı ile ilgisi yok'' dedi.

İçli, tasarıyla ''tahkir'' suçunun getirilmesini eleştirdi. Tahkir etmenin soyut bir kavram olduğunu ve mizahçıların eleştirirken ''tahkir'' yaptığını belirten İçli, şöyle konuştu:
''Siz her şeyi şiddeti önleyeceğiz diye içine sokarsanız, işte bunun adı Recep Tayyip Erdoğan'ın gazabı yasası olur. Tasarıyla, herkese saygı gösterilmesi uygulaması getiriliyor. Ben herkese saygı göstermek zorunda değilim. Böyle yaparsanız, tek tip, robot gibi insanlar yaratırsınız. 'Yuh çekmenin' cezası var mı? Yok. Ama siz bunu 'tahkire' sokarsanız suç olur. Fenerbahçe'nin '6-0 tişörtleri' ile Galatasaray taraftarlarını tahkir ettiği sonucuna varırsanız bunun da o zaman 2 yıldan başlayan cezası var. Bu olur mu? Islık çalmayı tahkir etmenin içine sokarsanız, bunun da yaptırımı var. Bundan sonrası insanların özgürlüğünün kısıtlanmasıdır.''

AKP Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı da geçen hafta Peypazarı Şekerspor-BUGSAŞ maçını izlediğini anımsatarak, ''Bin kişilik BUGSAŞ seyircisi içindeki 50 kişilik bir grup, maçın 30. dakikasından itibaren rakip takım seyircisine ağza alınmayacak küfürler etti. Bu küfürlere oradaki kimse müdahale etmedi. Biz bunları nasıl önleyeceğiz? Bunları sahalardan arındırmamız lazım ve bunun için de cezaların caydırıcı olması gerekiyor'' diye konuştu.




AA