2014 yılı programında, Adalet Bakanlığının gerçekleştireceği 11 adet tedbir yer aldı.

Bu tedbirlerden birisi de icra sisteminin yeniden yapılandırılmasıdır. Aslında bu proje 2013 yılı programında da yer alıyordu. Öyle anlaşılıyorki proje tamamlanamadığı için 2014 yılına da alınmıştır.

İşte Adalet Bakanlığının 11 projesi...

Yargıya ulaşılabilirliği kolaylaştırmak amacıyla savunma hakkı ve adli yardım güçlendirilecektir.

Koruyucu ve önleyici hukuk yaklaşımı yaygınlaştırılacaktır. Hukuk uyuşmazlıklarında basitleştirilmiş bir yargılama usulü uygulanacaktır. Aynı uyuşmazlık konusunda doğacak kolektif menfaatlerin korunmasına hizmet edecek grup davaları sistemi getirilecektir.

Muhakemenin tarafları arasında adil bir dengenin kurulmasını sağlayan silahların eşitliği ilkesi uygulamaya geçirilecektir.

Bilirkişilik kurumu gözden geçirilerek etkin işleyen bir sistem oluşturulacaktır.

İcra sisteminin mahkemeye bağımlılığı azaltılacaktır.

Hukukun tüm dallarında alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına ağırlık verilecektir.

Yargı mensuplarının etik ve davranış kuralları uluslararası ölçütlere göre belirlenerek hayata geçirilecektir.

Adalet hizmetlerinin etkinleştirilmesi ve adalete erişimin artırılması için adalet ve yargı hizmetlerinde bilişim teknolojilerinin kullanımı yaygınlaştırılacaktır.


Politika/Tedbir Sorumlu/İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama
Yargıya ulaşılabilirliği kolaylaştırmak amacıyla savunma hakkı ve adli yardım güçlendirilecektir. (Kalkınma Planı p.189)
Tedbir 1. Hukuk klinikleri konusunda gerekli mevzuat değişikliği gerçekleştirilerek hukuk kliniği yöntemleri geliştirilecek ve uygulanacaktır. Adalet Bakanlığı (S), Türkiye Barolar Birliği, Barolar, Hukuk Fakülteleri, İlgili STK'lar Aralık Sonu Hukuk klinikleri konusunda gerekli mevzuat değişikliği gerçekleştirilerek, kliniklerin hayata geçirilebilmesi için gerekli altyapı oluşturulacaktır.
Tedbir 2. Adli yardım müessesesine yönelik yasal düzenleme yapılacaktır. Adalet Bakanlığı (S), Maliye Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği Aralık Sonu Adli yardım sisteminin sadeleştirilerek etkinleştirilmesi ve sisteme erişimin kolaylaştırılması amacıyla konuya sistematik şekilde yaklaşan yasal bir düzenleme yapılacaktır.
Koruyucu ve önleyici hukuk yaklaşımı yaygınlaştırılacaktır. Hukuk uyuşmazlıklarında basitleştirilmiş bir yargılama usulü uygulanacaktır. Aynı uyuşmazlık konusunda doğacak kolektif menfaatlerin korunmasına hizmet edecek grup davaları sistemi getirilecektir. (Kalkınma Planı p.190)
Tedbir 3. Koruyucu hukuk uygulamalarının geliştirilmesi yönünde eğitim ve bilgilendirme yapılacaktır. Adalet Bakanlığı (S), MEB Aralık Sonu Çocukların hukuki konularda farkındalığını konu alan ve koruyucu hukuk uygulamaları kapsamında hukuk ve adalet dersi öğretim programını tanıtan yazılı ve görsel materyaller hazırlanacak, hukuk ve adalet dersinin tanımı ile bu dersi destekleyecek nitelikte bilgiler içeren ve dezavantajlı grupların haklarına dair temel bilgi ve kaynakları sunan internet siteleri yapılacaktır.
Tedbir 4. Hukuk uyuşmazlıklarında basitleştirilmiş bir yargılama usulü uygulanmasına yönelik yasal düzenleme yapılacaktır. Adalet Bakanlığı (S) Aralık Sonu 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda değişiklik yapılarak, belirli bir miktar veya değeri geçmeyen uyuşmazlıklar için daha basit bir yargılama usulü uygulanacaktır.
Tedbir 5. Kolektif menfaatlerin korunmasına hizmet edecek grup davaları konusunda yasal düzenleme yapılacaktır. Adalet Bakanlığı (S) Aralık Sonu 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa, aynı uyuşmazlıktan doğacak kolektif menfaatlerin korunmasına hizmet edecek grup davaları sistemi konulacaktır.
Muhakemenin tarafları arasında adil bir dengenin kurulmasını sağlayan silahların eşitliği ilkesi uygulamaya geçirilecektir. (Kalkınma Planı p.191)
Tedbir 6. Silahların eşitliği ilkesinin gerçekleştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılacaktır. Adalet Bakanlığı (S) Aralık Sonu Muhakemenin tarafları arasında adil bir dengenin kurulmasını sağlayan silahların eşitliği ilkesinin uygulamaya geçirilmesi bağlamında mahkeme ve savcılık teşkilatlarının adliye içindeki konumları ve mekanları yeniden yapılandırılacaktır.
Bilirkişilik kurumu gözden geçirilerek etkin işleyen bir sistem oluşturulacaktır. (Kalkınma Planı p.192)
Tedbir 7. Bilirkişilik mekanizmasının uygulamada görülen sorunlarının giderilmesi konusunda Adalet Bakanlığı bünyesinde bir komisyon kurulacak ve komisyon önerilerini rapor halinde yayımlayacaktır. Adalet Bakanlığı (S), Yargıtay, Danıştay, Türkiye Barolar Birliği Aralık Sonu Bilirkişilik mekanizmasının uygulamada görülen sorunlarının nasıl giderilebileceği konusunda Yargıtay, Danıştay ve Türkiye Barolar Birliği temsilcilerinin katılımıyla Adalet Bakanlığı bünyesinde bir komisyon kurulacak ve komisyon önerilerini rapor halinde yayımlayacaktır.
İcra sisteminin mahkemeye bağımlılığı azaltılacaktır. (Kalkınma Planı p.193)
Tedbir 8. İcra sisteminin yeniden yapılandırılması doğrultusunda çalışmalar yapılacaktır. Adalet Bakanlığı (S), Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı Aralık Sonu İcra ve iflas sisteminin yeniden yapılandırılması, icra hizmetlerinin verimlilik ve etkinliğinin artırılması çalışmaları kapsamında İcra Dairelerinin Etkinliğinin Artırılması Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi çıktıları takip edilecektir.
Hukukun tüm dallarında alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına ağırlık verilecektir. (Kalkınma Planı p.194)
Tedbir 9. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin getirilmesi yönünde Adalet Bakanlığı bünyesinde bir komisyon kurulacak ve konu hakkında rapor hazırlanacaktır. Adalet Bakanlığı (S), Üniversiteler Aralık Sonu Hukukun bütün dallarında etkin işleyen alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin getirilmesi yönünde üniversitelerden temsilcilerin de katılımıyla Adalet Bakanlığı bünyesinde bir komisyon kurulacak ve komisyon konu hakkındaki önerilerini rapor halinde yayımlayacaktır.
Yargı mensuplarının etik ve davranış kuralları uluslararası ölçütlere göre belirlenerek hayata geçirilecektir. (Kalkınma Planı p.195)
Tedbir 10. Yargı mensuplarının etik ve davranış kuralları konusunda yasal düzenleme yapılacaktır. Adalet Bakanlığı (S), HSYK Aralık Sonu Hakim ve Cumhuriyet savcılarının uymaları gereken etik ve davranış kurallarını belirleyen yasal düzenleme tamamlanacaktır.
Adalet hizmetlerinin etkinleştirilmesi ve adalete erişimin artırılması için adalet ve yargı hizmetlerinde bilişim teknolojilerinin kullanımı yaygınlaştırılacaktır. (Kalkınma Planı p.196)
Tedbir 11. UYAP Bilişim Sisteminin geliştirilmesine devam edilecek, SEGBİS kurulumları yaygınlaştırılacaktır. Adalet Bakanlığı (S), Kalkınma Bakanlığı Aralık Sonu UYAP Bilişim Sisteminin geliştirilmesine devam edilecektir. Yargılama makamlarının sıklıkla yazıştığı kurumlarla entegrasyon ve e-yazışma çalışmaları sürdürülecek, yargı birimlerince e-tebligat, raporlama ve istatistik alt yapılarına yönelik çalışmalar yapılacaktır. UYAP ile yabancı ülkelerin adalet sistemlerinin bütünleştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. SEGBİS Sistem Merkezi ile savcılık, mahkemeler ve ceza infaz kurumlarına SEGBİS kurulumları yapılacaktır.