İcra ve İflas Hukuku'nda uygulamaya yönelik büyük değişim olacak. Hükümet tarafından hazırlatılan İCRA VE İFLAS KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNTASARISI'na göre, uygulaması değişecek bazı hususlar şöyle:

 
- Satış isteme süreleri, menkullerde 1 yıl iken 3 aya düşürülüyor, bu süre gayrimenkullerde 2 yıl iken 6 aya düşürülüyor.
- Bundan sonra birinci  ihale (Satış)  olmayacak İhaleler muhammen bedelin %60'ından satışa çıkacak şekilde tek ihaleye iniyor.
 
- Kesinleşen kıymet takdiri üzerinden alacaklı Menkul ve Gayrimenkul malı ihaleye çıkarmadan kendi adına tescil ettirebilecek. Bu husus yasalaşırsa Roma Hukukundan beri esas alınan ve icra hukukumuzun temel mihenk taşlarından olan  “Lex Commissoria yasağı”  ortadan kalkmış olacaktır.
 
- İcraya para yatırma ya da çekme dönemi sona eriyor. Bundan sonra, para yatorma ve çekme işleri Vakıfbank'ta yapılacak.
- Daha önce yürürlükte olan 10 günlük  Mal Beyanında Bulunmamadan dolayı disiplin hapsi geri getiriliyor.
- Haciz kaldırma ve yediemin değişikliğinde harç ödeme zorunluluğu geliyor. Bu durumda yatırılacak harç normal harcın 1/5 'i olacak.
- 400 TL'nin altındaki menkuller muhafaza altına alınamayacak.
 

Tasarı yasalaşacak olursa, icra hukukunun alışılagelen temel noktalarında devrim niteliğinde değişim olacak.
İCRA VE İFLAS KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI Metni için: