Mera Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.


Tasarı göre, amaç dışı kullanılmak suretiyle vasıfları bozulan mera, yaylak ve kışlakları tekrar eski konumuna getirmek amacıyla yapılan veya yapılacak masraflar, buna sebebiyet verenlerden tahsil edilecek.

Yapılan masraflar karşılığı tahsil edilen tutarlar genel bütçeye, yapılacak olan masraflar karşılığı tahsil edilen tutarlar ise il müdürlüklerince hazırlanan ıslah projelerine uygun olarak o yerin ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere köy sandığına veya belediye bütçesinde açılacak hesaba gelir kaydedilecek.

Islah edilmek suretiyle mera olarak kullanılabilecek alanların kiraya verilmesi halinde, bu alanlarda hayvancılık tesisi kurulabilecek.

MERA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayılı Mera Kanununun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Amaç dışı kullanılmak suretiyle vasıfları bozulan mera, yaylak ve kışlakları tekrar eski konumuna getirmek amacı ile yapılan veya yapılacak olan masraflar sebebiyet verenlerden tahsil edilir. Yapılan masraflar karşılığı tahsil edilen tutarlar genel bütçeye, yapılacak olan masraflar karşılığı tahsil edilen tutarlar ise il müdürlüklerince hazırlanan ıslah projelerine uygun olarak o yerin ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere köy sandığında veya belediye bütçesinde açılacak hesaba gelir kaydedilir."



MADDE 2- 4342 sayılı Kanunun 12 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Kiralanacak alanda hayvancılık için gerekli bakım ve barınma ihtiyaçlarını karşılayacak zorunlu hayvancılık tesisleri kurulabilir. Bu tesislerin taban alanı, kiralanacak alanın yüzölçümünün yüzde birini geçemez. Bu oranı bir katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu tesislerin yapılması ve kullanılması ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir."

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

GENEL GEREKÇE

Ülkemiz, tüm doğal kaynaklarını olduğu gibi mera, yaylak ve kışlaklarını verimli kullanmak yanında korumak ve geliştirmek suretiyle bizden sonra gelecek nesillerinde kullanımına sunmak zorundadır. İnsan beslenmesinde önemli bir yer tutan ve ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin bir göstergesi olan hayvansal ürünlerin üretimi için ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yemin en ucuz üretildiği kaynaklar, çayır-meralarla birlikte yaylak ve kışlaklardır. Bu doğal kaynaklarımız aynı zamanda tarımda kârlılığı sağlamanın yanında, ülke topraklarımızın yok olmasına neden olan erozyonu da önleyen en önemli doğal kaynaklarımızdır.

Amaç dışı kullanılmak suretiyle vasıfları bozulan mera, yaylak ve kışlakları tekrar eski konumuna getirmek amacıyla yapılacak olan masraflar tespit edilerek o yerin ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere kaynak yaratılması uygun olacaktır.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tespit ve tahdidi yapılan meralar köy veya belediye tüzel kişiliğine tahsis edilmekte ve ıslah edilerek kullanıma açılmaktadır. İhtiyaçtan fazla çıkan kısımları ile ancak ıslah edilmek suretiyle mera olarak kullanılabilecek alanlar hayvancılık yapmak ve ıslah edilmek şartıyla kiraya verilmektedir.

61. Hükümet programında meraların ıslahı ve kullanımında yaşanan sorunların çözülmesi ve hayvancılık yatırımlarına imkân tanıyacak düzenlemelerin gerçekleştirilerek meraların verimli ve sürdürülebilir kullanımlarının sağlanması yer almıştır.

Ülke hayvancılığı, çevrenin korunması ve erozyonun önlenmesi için mera, yaylak ve kışlakların özel sektör vasıtasıyla ıslah edilmesi kârlı bir hayvancılık sektörünün oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile, amaç dışı kullanılmak suretiyle vasıfları bozulan mera, yaylak ve kışlaklar için yapılan masraflar nedeniyle, bu duruma sebebiyet verenlerden tahsil edilen tutarların, köy sandığına veya belediye bütçesine gelir kaydedilmesi öngörülmektedir.

MADDE 2- Madde ile, ıslah edilmek suretiyle mera olarak kullanılabilecek alanların kiraya verilmesi halinde, bu alanlarda hayvancılık tesisi kurulabilmesi öngörülmektedir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.




memurlar.net