''Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. 

MSB, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları Karargahı (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı hariç) ile bağlı Birlik ve Kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan personeli kapsayan yönetmelikteki değişiklikle, yönetim hizmetleri grubundakilerin yanı sıra başmühendisler, idari ve yardımcı hizmet gruplarındakilerin görevde yükselmesine imkan tanınırken, Araştırma, Planlama ve Koordinasyon (APK) uzmanlarını bu kapsamdan çıkarıldı. 

Unvan değişikliğine tabi kadroların sıralandığı ve unvan değişikliği sınavının tanımını değiştiren yönetmeliğe göre, sınav, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu elde edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için, eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak. 

Görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranan genel şartlarda yapılan değişiklikle, bu kişilerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68'inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet süresine sahip olmaları, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavında başarılı olmaları, unvan değişikliği suretiyle atanacaklar için sınav müracaat tarihinin son günü itibariyle asaleten onay almış olmaları şartları aranacak. 

Aranan özel şartlarla ilgili de değişiklikler yapılarak, bu maddelerin arasından sicil notu ve sıralı sicil amirlerince doldurulmuş görevde yükselme nitelik belgesiyle ilgili maddeler çıkarıldı, görevde yükselecek ya da unvan değişikliği hakkı kazanacak kişilerde aranacak hizmet süreleri de değiştirildi. 

Buna göre, müdür ve yazı işleri müdürü olabilmek için aranan 14 yıllık kamu hizmeti süresi 8 yıla, müdür yardımcısı ve yazı işleri müdür yardımcısı olabilmek için aranan süre 12 yıldan 7 yıla indirildi. Başmühendis olmak için ise Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığı veya kuvvet komutanlıklarında en az 5 yıl çalışmış olma şartı aranacak. Unvan değişikliği suretiyle yapılacak atamalarda da, atanılacak unvana ilişkin mezuniyet şartının sağlanması istenecek. 

Yönetmelikle, duyuru ve başvuru şartları, görevde yükselme eğitimi, bu eğitime alınma, eğitimi verecek birim ve eğitim konularıyla ilgili değişiklikler de yapıldı. Davranış kurallarına ilişkin konular görevde yükselme eğitiminden çıkarılırken, etik davranış ilkeleri eğitim konuları arasına eklendi. 

Değişiklikle, görevde yükselme sınavının her yıl yapılması şartı da kaldırıldı. Unvan değişikliği sınavları ise, kurumca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yapılacak. Sınava katılacaklarda kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmayacak. Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, kurumun kendi personeli başvurabilecek. Sınavda, yüz puan üzerinden 70 puan alanlar başarılı sayılacak. Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle elde edilen görevlere atanabilecekler. 

Sınav sonuçlarının 15 gün yerine 5 günde açıklanmasını öngören yönetmeliğe göre, itirazlar da 15 gün yerine beş gün içerisinde yapılacak.



AA