ANKARA - Hükümet tarafından hazırlanarak TBMM’ye sunulan icra iflas kanununda değişiklik öngören tasarı ile haczedilemeyecek mallar listesi genişletildi. Kapsama öğrenci bursları da alındı. Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası da haczedilemeyecek. 

Tasarıya göre devlet malları ile, bedeni ile çalışan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya haczedilemeyecek. Böylelikle bir marangozun ya da oto tamircisinin alet edavatı haciz kapsamı dışında olacak. 

Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu olan buzdolabı gibi eşyalar da haczedilemeyecek. Çiftçinin geçimi için zaruri olan arazi ve çift hayvanları, nakil vasıtaları ve ziraat aletleri de kapsam dışı kalacak. Borçlunun ve ailesinin iki aylık yiyecek ve yakacakları ve çiftçinin gelecek mahsul için gerekli olan tohumluğu da haczedilemeyecek.

Polis ve askerlerden malul olanlara bağlanan emekli maaşları ile  ailesine bağlanan maaşlar ve TSK’da hava ve denizaltı için verilen uçuş ve dalış tazminatı ile ikramiyeleri de haciz kapsamı dışında olacak. Şehit yetimleri maaşı da haczedilemeyecek.

Gazeteport