Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun, Kaçak Petrolün Tespit ve Tasfiyesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmeliğin 17. maddesinin birinci ve altıncı fıkraları değiştirildi. Buna göre, kaçak petrol ürünlerinden akaryakıta ilişkin ilk tespit seyyar kontrol cihazı ile ulusal marker kontrolü yapılarak gerçekleştirilecek.

Ulusal markerin gerekli şart ve seviyede bulunmadığının tespiti halinde, Petrol Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 16. maddesi hükümlerine göre test ve analiz yapılmak üzere numune alınacak ve aynı maddede öngörülen süreler uygulanacak.

Yönetmeliğin 3. maddesinde yer alan kaçak petrol ürünlerinden sahipsiz yakalamalarda, yakalanan petrol ürünlerinin tahmini satış tutarının test ve analiz bedellerinin karşılanmasına dahi yetmeyecek kadar az olması halinde, seyyar kontrol cihazı ile ulusal marker tespiti yapılacak. Yapılan ulusal marker ölçüm sonucunda, sonucun geçersiz çıkması durumunda yakalanan petrol ürünlerinden numune alınmayacak ve teknik düzenlemelere aykırı olarak kabul edilip, il özel idarelerine devredilecek.

Bugün yürürlüğe giren yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütecek.(AA)


21 Şubat 2012 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28211

YÖNETMELİK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

KAÇAK PETROLÜN TESPİT VE TASFİYESİNE DAİR USUL VE ESASLAR

HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 27/5/2007 tarihli ve 26534 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Kaçak Petrolün Tespit ve Tasfiyesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(1) Kaçak petrol ürünlerinden akaryakıta ilişkin ilk tespit seyyar kontrol cihazı ile ulusal marker kontrolü yapılarak gerçekleştirilir. Ulusal markerin gerekli şart ve seviyede bulunmadığının tespiti halinde, 6/1/2005 tarihli ve 25692 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Petrol Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 16 ncı maddesi hükümlerine göre test ve analiz yapılmak üzere numune alınır ve aynı maddede öngörülen süreler uygulanır.

(6) Bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesinde yer alan kaçak petrol ürünlerinden sahipsiz yakalamalarda yakalanan petrol ürünlerinin tahmini satış tutarının test ve analiz bedellerinin karşılanmasına dahi yetmeyecek kadar az olması halinde, seyyar kontrol cihazı ile ulusal marker tespiti yapılır. Yapılan ulusal marker ölçüm sonucunda sonucun geçersiz çıkması durumunda yakalanan petrol ürünlerinden numune alınmaz ve teknik düzenlemelere aykırı olarak kabul edilir ve il özel idarelerine devredilir.

MADDE 2 Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

27/5/2007

26534

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1

21/9/2008

27004

2

31/10/2008

27040

3

15/8/2009

27320

4

5/10/2010

27720