Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, Sular Hakkında Kanun'un yenilenmesi için hazırlık yapıldığı belirtildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Sular Hakkında Kanun'un 88 yıl önce çıkarıldığını ve günün ihtiyaçlarını karşılamadığını, bu nedenle yeni Su Kanunu Taslağı hazırlandığını bildirdi.

Taslağın mevzuat boşluklarını gidereceğini, yetki karmaşasını önleyeceğini ve bunun kanunlaşmasıyla da su yönetiminde yeni bir döneme geçileceğini kaydeden Eroğlu, "Suyun ve su kaynaklarının etkin, verimli ve akıllı bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Zira su, en önemli ve hayati kaynağımızdır. Su, milletin ortak malıdır" ifadelerini kullandı.

Eroğlu, Sular Hakkında Kanun uzun bir süre önce çıkarıldığı için bugünün ihtiyaçlarına cevap veremediğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Türkiye sularının, neredeyse 90 yıl önce çıkarılmış ve gelişmelere uyum sağlayamamış Sular Hakkında Kanun ile yönetilmesi mümkün değildir. Günümüz şartlarına uygun nitelikte ülkemizin modern bir Su Kanunu'na ihtiyacı var. Hazırlanan Su Kanunu Taslağı'nın hazırlık çalışmaları titizlikle yürütüldü. Bu çerçevede taslak için 73 kurum, kuruluş, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının yazılı görüşleri alındı. Ayrıca taslak, vatandaşlarımızın görüşlerine de sunuldu. Bu kapsamda gelen görüşler değerlendirilerek Su Kanunu Tasarısı Taslağı'na son şekli verildi ve Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere hazır hale getirildi."

Eroğlu, yeni kanunla bütün su kaynaklarının devletin hüküm ve tasarrufu altına alınacağını belirtti.

Su tahsislerine en fazla 29 yıl üst sınırı getirilecek

Taslakta yer alan yeni düzenlemelerin şunlar olduğu kaydedildi:

"Uzun yıllardır Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri ve özel ve tüzel kişilere yapılan münferit su tahsislerinin artık tek bir kurumun uhdesinde toplanacak. Daha önce 49 yıl olan üst sınır indirilerek, su tahsisleri en fazla 29 yıla kadar yapılabilecek. Kullanım maksatlarına göre su tahsisi, yer üstü ve yer altı suları müştereken değerlendirilmek, ihtiyaçlar ve su kullanım öncelikleri dikkate alınmak suretiyle yönetim planları kapsamında yapılacak. Su yönetiminde, Su Yönetimi Yüksek Kurulu, Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Su Yönetim Kurulu, İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu'ndan oluşan yeni bir yapılanmaya gidilecek."

Havza yönetim planlarının ve taşkın yönetim planlarının hazırlanmasına ve taşkın kontrolüne ilişkin usul ve esaslara da yer verilen taslakta, su kaynaklarının korunması, sektörel ve münferit tahsislerin yapılmasına ilişkin hususlar, suyun fiyatlandırılması, yasak fiiller ve bu fiillere uygulanacak cezalar ayrıntılı biçimde ele alınarak düzenlemeye konu edildi.

Ayrıca, su kaynaklarının nehir havzasının, atıksular da dahil olmak üzere, yönetimin koordinasyonu konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığının yetkili kılındığı kaydedildi.