AK Parti'nin kabul edilen grup önerisine göre, bugün 23.00'e kadar çalışacak olan Genel Kurul'da yabancılara mülk satışına ilişkin düzenlemeleri de içeren Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarı ele alınacak. Tasarının görüşmelerinin bugün tamamlanamaması halinde yarın bitimine kadar görüşmeler devam edecek. Yarın ayrıca, Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti yapılmasına ilişkin tasarı da görüşülecek. 

Grup önerisi üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AK Parti'nin, halkın gündeminin dışında gündem belirlediğini, yabancılara mülk satışına ilişkin düzenlememin milletin gündeminde olmadığını söyledi. Halkın gündeminde, tutuklu milletvekilleri, atanamayan öğretmenler, taşeron işçiler, şiddetin önlenmesi gibi daha acil konuların bulunduğunu belirten Şandır, ''Milletin asıl gündemi dururken yabancıların Türkiye'den toprak almasını kanunlaştırıyorsunuz'' dedi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise ''Milletin gündeminde ne varsa, AK Parti'nin gündeminde de o var. Bizim rotamız, milletin rotasıdır. Bu nedenle Genel Kurulumuz da komisyonlarımız da çalışıyor'' diye konuştu. 

Yabancılara mülk satışını düzenleyen tasarının, ''ülke topraklarının peşkeş çekiliyormuş'' gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu anlatan Aydın, ''Yabancı uyrukluların Türkiye'de mülk edinmesine ilişkin düzenlemeler zaten var. Bu, 30 hektara kadar. Mevcut hükümlere göre Hükümet izniyle bu alan limitsiz artırılabiliyor. Biz ülke menfaatlerine göre bir düzenleme getiriyoruz. Ayrıca bu alanı Bakanlar Kurulu ile sınırlıyoruz. Yani artık limitsiz olmayacak'' dedi. 

CHP Balıkesir Namık Havutça, halkın gündemi ile AK Parti'nin gündeminin farklı olduğunu savundu. Sendikalı işçi sayısının 12 Eylül 1980'de nüfusa oranla bugünden daha fazla olduğunu belirten Havutça, ''Darbe anayasasından şikayetçisiniz ama onun meyvelerinden yemeye devam ediyorsunuz'' dedi. Yabancılara mülk satışını düzenleyen tasarıyı da eleştiren Havutça, ''Sizin gündeminizde 300 milyar dolarlık cari açık var. Sizin derdiniz bunu kapatmak. Yabancılara mülk satışı düzenlemesi, büyük sermayenin size dayatmasıdır'' diye konuştu. 

Konuşmaların ardından, AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi. 

Daha sonra, darbe ve muhtıralarla ilgili kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun üyelerinin seçimi yapıldı. Bu göre komisyonda AK Parti'yi İstanbul Milletvekilleri Nimet Baş, Feyzullah Kıyıklık, Mustafa Şentop ve Şirin Ünal, Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Kütahya Milletvekili İdris Bal, Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel; CHP'yi İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş; MHP'yi Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ile İstanbul Milletvekili Atilla Kaya; BDP'yi ise İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder temsil edecek. Komisyon bugün ilk toplantısını yaparak, başkanlık divanını seçecek. 

Genel Kurul'da, Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının görüşmelerine başlandı.



AA