(ANKA) - Görüşmelerde CHP ve MHP'li vekillerin "personel alımında halen mecliste çalışan 4-C kapsamındaki personele yüzde 20 oranında hak tanınması" önergesi ise AKP'li vekillerce emsal oluşturabileceği gerekçesiyle kabul edilmedi.

Parti gruplarının vardığı mutabakat çerçevesinde hızlıca görüşmeleri yapılan Teşkilat Kanun Teklifi, ilginç tartışmalara sahne oluyor. Kanun teklifinin 5.bölümünde bulunan Personele İlişkin Hükümlerde gündeme gelen personel alımına ilişkin söz isteyen CHP'li komisyon üyeleri, "4-C kadrosunda mecliste bulunanların bu düzenlemede mutlaka yer alması gerektiğini" ifade ederek, "Eğer siz aynı iş için dışarıdan adam alacaksanız, burada yıllardır hizmet veren 4-C kapsamındaki personele de imkan vermeniz lazım.

Bizim önergemizde açılacak kadrolara yine sınavla yüzde 20 oranında içerdeki bu personele hak tanınması yönündedir" dediler. Ancak yapılan yoğun tartışmalardan sonra AKP'li komisyon üyelerinin "Diğer kamu kurumlarındaki aynı personele hukuki emsal teşkil edebileceği" gerekçesiyle kabul edilmedi.

-"SÜRGÜN MADDESİ"-

Bu maddenin ardından gelen aynı maddenin 9. fıkrasındaki "İdari Teşkilat Kadrolarındaki herhangi bir personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanmasına ihtiyaç duyulması halinde, atamaya ilişkin talep TBMM Başkanlığı'nca, Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilmek üzere Başbakanlığa gönderilir" ifadesi yine tartışma yarattı. Maddenin suistimale açık olduğunu ifade eden CHP ve MHP'li komisyon üyeleri, "Bunun önüne mutlaka idari soruşturma, personelin talebi üzerine" gibi ifadeler konulması gerektiğini vurguladılar.

Ancak CHP Milletvekili Aydın Ayaydın'ın tüm grupların mutabakatıyla hazırladığı önergede de kabul edilmedi. Yapılan tartışmalar nedeniyle komisyon başkanı 5 dakika ara verdi.

Ardından yapılan görüşmelerde muhalefet grubundan daha önce varılan, "TBMM personeline ilişkin varılan mutabakat" hatırlatılarak, başkanlığın aykırı hareket ettiği ifade edildi. Komisyon toplantısına yarım saat yemek arası verildi.