TBMM Adalet Komisyonu, yabancılara mülk satışına ilişkin tasarıyı, alt komisyon raporu üzerinden görüştü. 

Tasarını tümü üzerinde konuşan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, tasarıyı ilişkin eleştirilerini dile getirdi. 

Tasarının Anayasa'ya aykırı olduğunu ve bu nedenle görüşülemeyeceğini iddia eden Öztürk, il ve ilçeler bazında yüzölçümü yüzde 10 sınırlamasının kaldırılmasıyla, ilçelerin ve illerin tamamının satılabileceğini savundu. 

Öztürk, "işyeri ve mesken olarak kullanılmak" şartının kaldırılmasıyla da ülkedeki tarım arazilerinin satılabileceğini ileri sürerek, "Ülkelerinde vatandaşlarımıza toprak edinme hakkı tanımayan körfez ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülke vatandaşına toprak satışı yapılacağının açıkça ifade edilmesi, Türkiye'nin dünya milletleri ailesinin eşit haklara sahip şerefli üyesi olgusunu ve uluslararası saygınlığını ortadan kaldırmaktadır" dedi. Öztürk, toprak satışı için mütekabiliyet esası da gerektiğini belirtti. 

Belçika ve Hollanda'da toprak satışı olmadığını sadece kiralama olduğunu belirten Öztürk, "Biz ise hovardaca satıyoruz" dedi. 

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, mütekabiliyet esasının Anayasa'da yer almadığını söyleyerek, Bakanlar Kurulu'na yabancılara satılacak miktarı artırma yetkisi verilmesiyle, yasama yetkisinin yürütmeye devredilmediğini kaydetti. 


"Mevcut düzenlemede de yabancılara satış var" 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, mevcut düzenlemede de yabancılara gayrimenkul satışı olduğunu ifade etti. 

1 Temmuz'da yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe gireceğini hatırlatan Bayraktar, "Bu kanunla yabancı kişi gelip ülkede şirket kurabilecek. Coğrafi bilgi sistemi alabildiğine gelişiyor. 780 bin kilometrekarelik coğrafyadaki 60 milyon parselin tapu bilgi sistemleri, elektronik ortamda 2013 yılı sonuna kadar bitirilecek. Dünya öyle global hale geliyor ki biz dünyadan ayrı kalanların ne duruma düştüğünü görüyoruz" dedi. 

Bayraktar, ülke menfaatlerini kendilerinin de düşündüğünü belirterek, tasarının Anayasa'ya aykırı olmadığını bildirdi. 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, eski cumhurbaşkanlarından Turgut Özal döneminden beri bu konunun Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildiğini ve bu düzenlemenin de iptal edileceğini söyledi. 

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, yabancılara mülk satışında Almanya, Avusturya, Belçika, İngiltere, Yunanistan, İtalya gibi bazı ülkelerde karşılıklılık şartı olduğunu anımsattı. 

"Yüzde 10 sınırlamasını kaldırmamız bu ülkeye ihanet niteliğindedir" diyen Yılmaz, " Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç 'siyasi kulvarda kullanılmayacağız' dedi. İşte bunun sınavını burada göreceğiz" sözlerini kullandı. 

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, "düzenlemenin vatana ihanet olacağı" açıklamasını, ağır ve amacını aşan beyan olarak kabul ettiğini söyledi. 

Komisyonun gelen bütün tasarı ve teklifleri öncelikle Anayasa'ya aykırı olup olmadığı yönünden incelediğini belirten İyimaya, "Anayasa'nın 4. maddesine aykırı teklif geldi diyelim, 'yönetim biçimi Cumhuriyet değil meşrutiyettir' denildi diyelim; gelir gelmez reddederim bu teklifi" dedi. 

İyimaya, tasarıda gizli bir mütekabiliyet esası olduğunu söyledi. 

"Anayasa'ya aykırı olmadığı siyaseten..."

İyimaya, konuşmaların ardından tasarının Anayasa'ya aykırı olup olmadığını oylamaya sundu. İyimaya, oylama sonucunu "Anayasa'ya aykırı olmadığı siyaseten kararlaştırıldı" diye duyurdu. 

MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, TÜBİTAK'ın yabancılara mülk satışı ile ilgili bir proje hazırladığını belirterek, "Üniversite ile konuştum. Bana dediler ki 'biz çalışıyoruz, bütün dünyayı geziyoruz. Aşağı yukarı 3 milyon 400 bin liraya yakın para harcandı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne soruldu, 'doğru' dedi. Bu konuda çalışmalar sürerken, bu kadar acele etmek neden- 3 trilyon 400 milyarın hesabını vermeden Erdoğan Bayraktar'ın bu masayı terk etmemesi lazım. Bu parayı niye harcadınız diye sormanız lazım- Şeytan detayda, bunu bize söylemeniz lazım" dedi. 

Bakan Bayraktar, tasarının ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan çalışmalar neticesinde oluşturulduğunu ifade ederek, Avrupa ülkelerinin hemen hemen tamamında yabancılara satışta kısıtlı durum olduğunu söyledi. Bayraktar, devletin yabancıların gayrimenkulüne el koyma hakkı olduğunu belirtti. 

MHP'li Adan, yabancı Türkiye'den gayrimenkul satın aldığı zaman devletin, uluslararası anlaşmalara göre ona el koyamayacağını söyleyerek, "Bu konu gündeme geldiğinde 'Müslüman ülkelerin paraları var, niye hassasiyet gösteriyorsunuz' dediler. Suriye ile ilişkilerin iyi olduğu zamanlarda, Esed'in karısı Ankara Milletvekili adayı olsaydı seçilirdi. O zamanlar sınırların kaldırılmasını tartışıyorduk ama şimdi 'bombalar ne zaman Türkiye'ye girecek-' endişesi taşıyoruz" dedi. 


MÜTEKABİLİYET TASARISI ÜZERİNE NOTLAR




"İsrail'in oluşturulma biçimini biliyoruz"

CHP'li Yılmaz, "İsrail'in oluşturulma biçimini biliyoruz. Bunun Türkiye'de, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da olmayacağının garantisi yok. Milletvekilleri siyasi olarak değil, vicdanlarıyla karar vermeli" diye konuştu. 

AK Parti'li Mevlüt Akgün, bu düzenlemenin ilk kez getirilmediğini söyledi. 

"1934'te Atatürk döneminde, soğuk savaş döneminde çıktı Tapu Kanunu. O zaman 30 hektara kadar yabancılara mülk satışını imkan vermişiz, şimdi 1934'teki kanuna geri dönüyoruz" diyen Akgün, Bakanlar Kurulu'na yabancılara satışta sınırlama yetkisi verdiklerini belirtti. 

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, "Bu düzenleme ile 'Araplara toprak satışı yapılacak' deniliyor ama ben sadece öyle olduğunu düşünmüyorum. Barzani'ye toprak satışı olacağı söyleniyor. Diyarbakır'da toplantı oluyor, bayrağı oluyor Barzani'nin. Kilis'te teknopark olan bir yerin, Barzani'nin gizli ortağı olduğu söylenen bir şirkete pazarlandığı söyleniyor. Düzenleme, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki toprak satışını açmaya yönelik proje gibi görünüyor" dedi. 

MHP'li Oktay Öztürk, "Bu tasarı, bizim eksikliğimiz olduğu için mi getiriliyor yoksa Bruni Sultanı ve onun gibilerinin ihtiyacını karşılamak için mi getiriliyor- Maalesef ihtiyacı karşılamak için getiriliyor gibi görünüyor. Toprağın üzerindeki herşeyi, köprüyü bile satabilirsiniz ama köprünün ayağının olduğu toprağı satamazsınız. Orada mirasçıların hakları var ve ben de o mirasçılardan biriyim. O toprak atalarımın kanı ile sulanmıştır. bu yüzden sizin gibi anlayışlı olamam" diye konuştu. 

TBMM Genel Kurulu’nda geçen hafta AKP’lilerin önergesiyle gündeme getirilen ve askeri bölgeler ile özel güvenlik bölgelerindeki mülklerin de yabancılara satışı öngören düzenlemeye, Adalet Komisyonu’nda Genelkurmay Başkanlığı karşı çıktı.

Komisyon çalışmalarına katılan Genelkurmay Başkanlığı temsilcisinin müdahalesi üzerine, AKP’lilerin verdiği önergeyle, askeri yasak bölgeleri ile stratejik bölgelerdeki mal edinimleri Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı’nın iznine bağlanırken, özel güvenlik bölgelerindeki taşınmaz edinimlerinin, taşınmazın bulunduğu il valiliğinin iznine tabi olması kabul edildi.

CHP’li İsa Gök, bu özel güvenlik bölgelerinin kapsamına, İstanbul Boğazının önemli bir bölümü ile baraj ve santrallerin de girdiğini söyleyerek tepki gösterirken, CHP’liler bu düzenlemenin de Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini söylediler. 

TBMM Adalet Komisyonu, Ahmet İyimaya başkanlığında toplanarak, yabancılara mülk satışını öngören, Tapu Kanunu’nun 2. maddesi yeniden ele aldı. 

Genel Kurul’da, geçen hafta görüşmeleri devam ederken, “Yabancılara Mülk Satışını Yeniden Düzenleyen Tapu Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısına verilen önergeyle, Anayasa Mahkemesi’nin, doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununda, yabancı yatırımcıların taşınmaz edinimini düzenleyen maddesini iptal kararı doğrultusunda düzenlemeye gidilmek istenmiş, ancak muhalefet partileri buna karşı çıkmıştı. Bunun üzerine söz konusu düzenlemenin Adalet Komisyonu’nda yeniden görüşülmesi benimsenmişti. 

Komisyon toplantısında, askeri alanlardaki mülk satışının sınırını genişleten düzenlemede öngörülen izin yetkisinin valilikten alınarak Milli Savunma Bakanlığı’na verilmesi benimsendi. Özel bölgelerdeki mülk satışının izni ise valilik yetkisine bırakıldı.

Askeri alanlarda bulunan mülk satışına valilik izni, Genelkurmay temsilcisi ve muhalefet milletvekillerinin müdahaleleriyle engellendi. AKP milletvekillerinin de destek vermesi üzerine Askeri bölgelerdeki mülklerin yabancılara satışında Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı yetkili olacak. 

Yine Genelkurmay Başkanlığı temsilcisinin müdahalesiyle, CHP ile MHP’nin verdiği ortak önergeye AKP’Lilerin de oy vermesiyle, “Türkiye’de taşınmaz rehni tesisinde, hisseleri menkul kıymet borsalarında işlem gören şirketlerin ediniminde ve kanuni miras yoluyla gerçekleşen intikallerde kayıt ve sınırlamalar aranmaz" şeklindeki düzenleme maddeden çıkarıldı.

SINIRLAMA SADECE TÜRKİYE’DE VAR

Komisyona Hükümet adına katılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yabancılara mülk satışındaki sınırlamanın sadece Türkiye’de uygulandığını belirterek, AB ülkelerinde ise yabancının mülk almak için sadece adres bildirmesinin yeterli olduğunu söyledi.

Şimşek, dünyanın her yerinde yabancı yatırımcıların çekilmesi için yarış yapıldığına dikkat çekerek, “Dışarda, Türkiye’de uygulanan sınırlama yok. Esas olan yerli olsun yabancı olsun, şirketlerin önünü açmak. AB müktesebatı açısından yabancılara mülk satışı herkese yapılmalı, bu benim tercihim dedi. Şimşek, sözleriyle muhalefetin tepkisini çekti. 

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, bu düzenlemenin Yabancı Yatırımlar Kanunu’nda yapılması gerektiğini savunarak, bu düzenleme yabancılara mülk satışında sınırlamaları kaldırıyor diye tepki gösterdi. 

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de bu düzenlemenin Tapu Kanunu içerisinde getirilmesine tepki gösterdi. Bakan Şimşek’in, bu yöndeki baskılarını da eleştiren Ünlütepe, “Bu iş yasama işidir. Hükümetin karışmasını yadırgıyorum. Eğer sizi rahatlatacaksa yabancılara topraklarımızı satın dedi.
 
MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu ise, Türkiye’yi ilgilendiren her konuda hükümet üyelerinin AB’yi gerekçe göstermelerini eleştirerek, “Sanki yabancılara toprak satmazsak bizi üye yapmayacaklar. Zaten bizi almayacaklar diye konuştu.

"GENELKURMAY’IN ÖNERGESİ"

Bu arada, Genelkurmay yetkilisinin uyarılarıyla hazırlanan önergeler komisyonda benimsendi. Komisyon Başkanı İyimaya’nın AKP ile CHP ve MHP’nin önergelerini oylamaya sunarken, sık sık, “Genelkurmay’ın önerisiyle hazırlanan önerge" ve "Genelkurmay’ın önergesi" ifadelerini kullanması komisyonda tebessümlere yol açtı.

HUKUKİHABER