Adalet Bakanlığı, yargı hizmetlerinin hızlandırılmasını öngören paketle yayın organlarının kapatılmasının önüne geçileceğini açıkladı. AİHM tarafından verilen ihlallerin önlenmesinin amaçlandığına dikkat çeken Adalet Bakanlığı, 3. Yargı Paketi'yle yayın organlarının artık kapatılmayacağını belirtti.


Adalet Bakanlığı, "Özgür Gündem Gazetesi"nin yayınlarının durdurulması kararıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'deki yayın organlarının daha özgür bir ortamda yayın hayatını sürdürebilmeleri ve kapatılma riskiyle karşıya kalmamaları için Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan düzenlemenin Ocak 2012 de TBMM'ye sunulduğu anımsatıldı. Açıklamada, yargı hizmetlerinin hızlandırılması paketi olarak kamuoyuna sunulan düzenlemenin şu an Meclis Adalet Alt Komisyonu'nda görüşüldüğü hatırlatılarak, "Bu düzenleme Genel Kurul'da görüşüldükten sonra, yayın organlarının kapatılmasının önüne geçilecektir. Yapılan düzenleme ile 12 Nisan 1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun, 6. maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmaktadır" denildi. Açıklamada, söz konusu maddenin 5. fıkrasında, "terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye alenen teşvik, işlenmiş olan suçları ve suçlularını övme veya terör örgütünün propagandasını içeren süreli yayınların kural olarak hâkim kararı ile tedbir olarak 15 günden bir aya kadar durdurulabileceği hüküm altına alınmıştır. Bu tedbir yasağı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının emriyle de uygulanabilmektedir" denildi.

AİHM TARAFINDAN VERİLEN İHLALLERİN ÖNLENMESİ AMAÇLANMAKTADIR

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, (AİHM) kararlarında, TMK'nın söz konusu fıkrasıyla ilgili olarak, süreli yayınlara ilişkin kısıtlamaların belirli haber ve makalelere değil, yerel mahkeme kararlarının verildiği sırada gelecekteki içerikleri bilinmeyen yayınına uygulandığının altını çizdiğine atıfta bulunulan açıklamada, "AİHM, gazete yayınlarının durdurulmasına yönelik kararların önleyici etkisinin, başvuranların ileride benzer makale ve haberler yayımlamasını engellemek ve mesleki faaliyetlerini aksatmak için üstü kapalı bir yaptırım anlamına geldiği sonucuna varmıştır" ifadelerine yer verildi. AİHM'in, gazetelerin belirli sayılarına el koymak veya belirli makalelerin yayımlanmasına sınırlamalar getirmek gibi daha yumuşak tedbirler alınabileceği yorumunda bulunduğunun anımsatıldığı açıklamada, AİHM'in, yerel mahkemelerin, kısa süreliğine de olsa gazetelerin basım ve dağıtımlarını durdurarak, kendilerine tanınan sınırlı takdir yetkisini aştığını ve basının demokratik toplumun gözlemcisi rolünü gerekçesiz bir şekilde sınırlandırdığı sonucuna vardığı kaydedildi. Kamuoyu tarafından 3.Yargı Paketi olarak bilinen ve şuan TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden tasarının yürürlükten kaldırılan maddelere ilişkin çerçeve 86. maddesiyle TMK'nın 6. maddesinin 5. fıkrasının kaldırılması öngördüğünün belirtilen açıklamada, "AİHM tarafından verilen ihlallerin önlenmesi amaçlanmaktadır" denildi. (ANKA)