Ahzu kabz yetkisine Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 74. maddesinde yer verilmemiş olması, avukatın bu yetkiye sahip olmadığı anlamına gelmemektedir. Tam aksine bu yetki vekaletname ile birlikte vekile tanınan yetkiler arasında yer aldığından, aksi açıkça belirtilmedikçe, avukatın ahzu kabz yetkisine sahip olduğu kabul edilir.
Bu doğrultuda, Hukuk Mukameleri Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 01.10.2011 tarihinden önce düzenlenmiş olan vekaletnamelerde, ahzu kabz yetkisinin vekalette açıkça belirtilmesi şartı gerekirken, bu tarihten sonra düzenlenmiş olan vekaletnamelerde, aksi açıkça belirtilmediği sürece avukat, ahzu kabz yetkisini kullanabilecektir.
Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere, müvekkilin, notere, “ahzu kabz yetkisi olmasın” demesi olasıdır. Bunun anlamı ” Sana güvenmiyorum” dur. Kırıcı olmamak adına kimi müvekkiller; ” Kusura bakma, şahsi birşey değil ama daha önceki avukatlardan bu konuda zarar gördüm. O yüzden vermedim” diyebilir.
Müvekkil adayının, geçmişte başka avukatlarla güven problemi yaşamış olması, sizi de güvensiz bulmasını gerektirmez. Vekalet ilişkisi güven esasına dayanır. Size güvenmeyen insana siz hiç güvenmeyin. Ahzu kabz yetkisi vermeyen müvekkile ” Kusura bakmayın, benim de prensiplerim var. Yüzlerce vekalet aldım ama ahzu kabz vermemezlik eden olmadı. Çok şükür bu konuda kimseye de mahçup olmadım. Görüşünüze saygı duyuyorum ancak bu benim için taviz verilecek bir konu değil. ” deyin. Gerekirse işi almayın. Ama size güvenmediğini açıkça gösteren biriyle çalışmayın.
Karşınızdaki müvekkil ne kadar güçlü olursa olsun, bu duruşunuzdan taviz vermeyin. Emin olun şaşıracaktır. Başka avukatlar iş alabilmek için belki de etrafında dönerken, sizin bu fırsatı yakalamanıza rağmen ahzu kabz bulunmadığından vekalet ilişkisini kabul etmediğinizde, müvekkil gözündeki yeriniz farklı olacaktır.
Kapsamlı bir vekaletname örneği düzenleyip, size vekaletname çıkaracak kişilere de bu örneği vererek ekleme-çıkarma yapmadan söz konusu vekaleti çıkartmalarını istemek en doğru çözüm olacaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz tavsiye, kurumsal müvekkiller için geçerli değil. Örneğin bir kısım devlet bankaları, vekaletnamede ahzu kabz özellikle vermemektedir. Tavsiyeye uyacağız derken kurumsal müvekkilleri de kaçırın demiyoruz aman ha…