Eğer elinizde T.C Kimlik numarası bulunduğu halde, borçlunun Mernis’te adres kaydı yoksa, tebligat sıkıntısı devam eder.
Eğer ki borçluya ait telefon numarasına sahipseniz, numaranın bağlı olduğu operatörden, borçlunun kimlik bilgileri ile tebligata yarar kayıtlı adres bilgilerini sorabilirsiniz. Tabi ki İcra Müdürlüğü vasıtasıyla…
Gelelim bu işlemin nasıl yapılacağına;
Örneğin elinizde borçlunun sadece adı soyadı ve borçlunun kullanımında olan bir cep telefonu numarası mevcut. Öncelikle yapmanız gereken, numaranın hangi opreatöre ait olduğunu tespit etmek. 0532, 0533, 0535, 0536, 0537, 0538, 0539 gibi  başlayan numaralar, hepinizin bildiği gibi Turkcell’e ait. Ancak numaranın taşınmış olma yani başka operatöre aktarılmış olma ihtimali de var. Eğer numarayı aradığınızda telefon çalmadan önce sinyal sesine benzer bir ses geliyorsa, bu, numaranın taşındığını gösteriyor. Bu durumda en güncel bilgileri, taşınan operatörden alabilirsiniz. amaç adresten ziyade borçlunun T.C Kimlik numarasına ulaşmaksa, hattın ilk açıldığı zaman, borçlunun kimlik bilgileri ilgili operatörde saklanacağından, taşınmış olsa da, olmasada, eski operatörden de kimlik bilgilerine ulaşmanız mümkün.
İlgili operatörü arayıp bilgi isterseniz, “Müşteri gizliliği prensibi gereği bu bilgileri paylaşamıyoruz” cevabını alırsınız. Ancak soran mahkeme yada icra müdürlüğü olduğunda, ilgili operatör gerekli bilgileri vermek mecburiyetindedir.
Yapmanız gereken şey, icra dosyasına, (Numaranın 532 ile başladığını varsayalım)
“Yukarıda numarası yazılı dosyamız borçlusu …………………. adına kayıtlı olması halinde, 0532 …………….. nolu abonenin kimlik ve tebligata yarar adres bilgilerinin Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş’den sorulmasını talep ederim”
şeklinde talep açmanız gerekmektedir. İlgili müdür/müdür yardımcısından karar aldıktan sonra, dosyayı, müzekkere yazılmak üzere görevli memura vermeniz, müzekkere için de masraf bırakmanız yeterli olacaktır.
Eğer hat, Turkcell değil de diğer operatörlerden birine aitse ve şirket ünvan ve adresini tam olarak bilmiyorsanız, internetten şirketlerin tam ünvan ve adreslerine ulaşabilirsiniz. Yada topu İcra Müdürlüğü’ne atıp, “ilgili şirketten sorulması” şeklinde talep etmeniz de mümkün.
Eğer ki borçlunun kullandığı hat, borçlu adına kayıtlı değilse, ilgili şirket, “Hattın müzekkerede bahsi geçen kişi adına kayıtlı olmadığı” şeklinde cevap verecektir.
Elinizdeki numaranın, cep telefonu değil de sabit hat olması durumunda, bu kez müzekkereyi Turk Telekom A.Ş’ye yazmanız gerekecektir. Borçluya söz konusu sabit hattan ulaşabiliyorsanız ve hattın borçlunun eşi veya başka biri adına kayıtlı olması durumunda olumsuz cevap almanız ihtimaline binaen, Turk Telekom’a yazılacak müzekkereye, “0212 ………….. nolu abonenin kimlik ve kayıtlı olduğu adres bilgilerinin sorulması için Türk Telekom A.Ş’ye müzekkere yazılmasını talep ederim” şeklinde talepte bulunmanız halinde, abone borçlunuz olmasa da, adrese ulaşma şansınız olacaktır.