Kocaeli Barosu Başkanı Av. Sertif Gökçe, “Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı 2015-2019 Yargı Reformu Stratejisi’ni incelediğimizde birçok mantık hatasının olduğunu görüyoruz” dedi. 

Hukukçu olmayan kişilere hâkimlik yolunun açılmasının tam bir fiyasko olacağını kaydeden Gökçe, “Binlerce hukuk öğrencisi var, boşta gezen hukukçular var. Zaten çok az sayıda hukukçu yetiştirirken bir de böyle bir yolu düşünmeleri farklı bir şeyin amaçlandığını ortaya koyuyor. “ diye konuştu. 

“YARGI HARÇLARININ EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKE TÜRKİYE”

Dünyada yargı harçlarının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğuna vurgu yapan Gökçe, şunları kaydetti; “Harçların yüksekliği, hak arama özgürlüğünün önündeki en önemli engeldir. Bugün asgari ücretle çalışan bir işçi, işçilik davası açtığında bile 700-800 lira civarında harç ödemek zorunda kalıyor. Devlet yargı harçlarıyla vergi açığını bile kapatabiliyor. Bütün bunlar yaşanırken, hukukçu olmayan kişilere hâkimlik yolunun açılmasını yargılama masraflarına bağlamak, çok şaşırtıcı ve manidardır. Sadece hâkimlerin maaşına yüksek denmesi hukuk dışıdır ve kabul edilmesi mümkün değildir. Bu en tabi hukuk ilkesine hem de evrensel hukuk ilkelerine aykırıdır. “

BU KİŞİLERİ KİMLER, NASIL SEÇECEK?

Türkiye’de adaletin çok lüks bir hizmet olduğuna dikkat çeken Gökçe, “Galiba bundan sonra il ve ilçelerde o dönemki siyasi iktidarın, il, ilçe başkanları ve mahalle temsilcileri mahkemelerde görev alacaktır. Bunun mantığını böyle mi anlamak gerekiyor. Dolayısıyla biz bunu şiddetle reddediyoruz, böyle bir şeyin olması mümkün değildir. Yargının bağımsızlığı, hakimin teminatı, hakimin tarafsızlığı ve bağımsızlığına da aykırı bir durumla karşı karşıyayız. Bu kişileri kimler, nasıl seçecek? Bunları yargının neresine koyacağız?” ifadelerini kullandı. 

Gökçe, şöyle devam etti; 

“Bütün bu detayları incelediğimizde ‘yargılama masrafları nedeniyle’ yapıyoruz demek tam bir yalandan ibarettir. Türkiye’de adalet, pahalı hatta çok lüks bir hizmettir. Maliyeti azaltmak istiyorsanız önce harçları düşürün. Gerekçesi bile buradaki art niyeti ortaya çıkarıyor. Bunu hazırlayanlar öylesine hazırlamışlar galiba. Ancak, şöyle bir durum var AK Parti artık tek başına iktidar değil, yani bu stratejik planın uygulanması da mümkün değildir.  Ancak böyle bir şeyin düşünülmesi bile çok vahimdir.

(Hukukihaber.net)