Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Yerleşkesi'nin bulunduğu tarihi binaya göz diken kanun teklifinin, Meclis Genel Kurulu'nda onaylanmasına tepki yağıyor. Öğrenciler, mezunlar ve ünlüler duruma tepki gösterdi. 

RÖPORTAJ: MEHMET ALİ AY / HUKUKİ HABER

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunları Derneği (MÜHDER) Başkanı Av. İhsan Baran, Hukukihaber.net’e çarpıcı açıklamalar yaptı.  Baran, “Haydarpaşa Kampüsü’nün devri, avukatların adliyeye girişte aranması meselesi kadar önemlidir“ dedi.

İşte Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunları Derneği Başkanı Av. İhsan Baran ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj;

HAYDARPAŞA KAMPÜSÜ DEĞERİNİ MÜ’DEN KAZANDI

Haydarpaşa Kampüsü,  gerek tarihiyle, gerekse Türkiye’deki hukuk camiasına vermiş olduğu katkı ve mezunlarla bir değerdir. Nasıl Harvard’ın kampüsü meşhursa, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Taşkışlası, Boğaziçi Üniversitesi’nin Güney Kampüsü, İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt’ı varsa Marmara Üniversitesi’nin de Haydarpaşa’sı vardır. Haydarpaşa Kampüsü değerini Marmara Üniversitesi’yle, özellikle hukuk fakültesiyle kazanmıştır.

ŞOKE EDEN GELİŞME…

Bilindiği gibi 6’ıncı ayda Meclis’e bir tasarı sunuldu. Bu tasarıda Haydarpaşa Yerleşkesinin yeni kurulacak olan Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne tahsisi yer aldı. Bunun üzerine bizim bir takım bürokratik görüşmelerimiz oldu. Geçtiğimiz Ramazan ayında ‘Haydarpaşa’mıza sahip çıkalım’ adı altında iftar yemeği düzenledik. Diğer tüm platformlarda da tepkimizi dile getirdik. Hatta İstanbul Barosu’nun Genel Kurulu’nda stant açarak mezunlarımızı bilgilendirdik. Sosyal medya üzerinden bir takım çalışmalarımız oldu. Buna rağmen geçtiğimiz günlerde, Torba Yasa olarak tabir edilen paketle birlikte Haydarpaşa’nın yeni kurulacak üniversiteye devrini onaylayan kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda onaylandı. Tabi bu durum bizim üzerimizde bir şok etkisi yarattı.

KARARI
 ALANLARIN ÇOK KONUŞULACAK HAMLESİ NEYDİ?

Yeni kurulacak üniversitenin özelliği de şu; Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir devlet üniversitesi olmasıdır. Türkiye’de ilk örnektir.  Bizim öngörümüz; böyle bir kampüsün Marmara Üniversitesi ve hukuk fakültesiyle özdeşleşmiş bir kampüsün Marmara Üniversitesi’nden alınıp yeni bir üniversiteye verilmesi kesinlikle kabul edilemez bir gelişmedir. Maliye Bakanlığı'nın bu yıl yapılan bütçe açıklamasında Haydarpaşa Gar’ının özelleşeceği beyan edilmiştir. Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir devlet üniversitesinin kurulması gündemde olup, buradan devri mümkün olsun diye siyasi iktidarın yapmış olduğu bir hamledir. 

Yarın bu üniversite kurulduğunda ‘buranın hastanesi yokmuş’ bahanesiyle  ‘biz burayı taşıyalım bu kampüsü de başka bir şeye çevirelim’ düşüncesindeler. Burası Marmara gibi köklü bir üniversiteden alınıp ne olduğu belli olmayan bir üniversiteye verilmesi iyi niyet olarak kabul edilemez. 

YARGI GÜNDEMİNİN YOĞUNLUĞUNU FIRSAT BİLDİLER…

Bu duruma öğrenciler de mezunlar da tepki gösteriyor. Akademik kadro ve öğrencilerle görüşmelerimiz devam ediyor. Onlarda bu duruma tepkililer. Orada tarihi bir değer yatıyor. Bu kanun değişikliğini kesinlikle kabul etmeyeceğiz. 6’ıncı aydan beri bu kanun tasarısı Meclis’teydi. Biz çok yoğun bürokratik görüşmeler yaptık. Bunun neticesinde kampüsün devrini ifade eden ibareyi bu tasarıdan çıkartmıştık. Mezunlar Derneği olarak çok büyük bir emek ve efor sarf ettik.  Lakin gündemin yoğun olmasından yararlanarak, özellikle yargı camiasını ilgilendiren şekilde gündemin yoğun olmasıyla beraber bu kanun eski haliyle Meclis’ten geçirildi. Yani bu kararı alanlar yoğunluğu fırsat bildiler. 

MUSTAFA
 ŞENTOP'LA GÖRÜŞTÜK...

Ben bizzat meseleyi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’la görüştüm. Kendisi ayrıca Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski dekan yardımcısıdır. Sayın Şentop ile yapılan görüşmeler neticesinde tasarıdan o madde çıkarılmıştı.
Ama Meclis’ten geçen tasarıda gördük ki aynen duruyor. Biz de şok olduk, şaşırdık. Ancak Resmi Gazete’de henüz yayımlanmadı. Resmi Gazete’de yayımlanmadan bu kararı protesto etmek bizim yasal hakkımızdır. Kanunun geri çekilmesine binaen biz demokratik şekilde protesto hakkımızı kullanacağız. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunları Derneği ve öğrenciler önderliğinde, akademisyenler, mezunlar ve öğrencileri kapsayacak şekilde  Haydarpaşa'ya gönül verenler olarak bu tasarıyı protesto edeceğiz. Yakın bir zamanda kampüsün önünde bir basın açıklaması yapacağız. Bu konuyla ilgili sosyal medya üzerinden duyuru yapacağız. Bu konuda Meclis'teki muhalif partilerden de henüz bir tepki gelmemesi bizi üzdü. Haydarpaşa'nın devri tamamen siyasetüstü bir durumdur. Bu konudaki çalışlmalar ve hukuki süreç tarafımızca yakından takip edilecektir. 

‘AVUKATLARIN ARANMASI’ KADAR ÖNEMLİ!

'Avukatların aranması'nda kanunun delinmesine tepkiler ne kadar büyükse, bu konuya da tepkiler bir o kadar büyük olmalıdır. Zaten öğrenciler tarafından imza kampanyası da başlatıldı. Hukukihaber.net’e bize destek verdiği için teşekkür ediyoruz. Bu konu 6'ıncı aydan beri gündemimizde. Tüm basın yayın organlarından destek bekliyoruz.
(Hukukihaber.net)