Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya fast food devi Burger King'in bir franchise'ı da müdahil oldu. Nas-Ka Gıda Sanayi ve Ticaret, şirketin 5 restoranı olduğunu, yaşanan bu olumsuzluktan dolayı ciddi zarar gördüklerini dile getirerek mahkemeye başvuruda bulundu. Bakterili et vakasının çıkmasının ardından restoranlara olan ilginin düştüğünü belirten şirket vekilleri, bunun cirolarına da yansıdığına dikkat çekti. Gıda şirketi, zararlarının tazmini için önümüzdeki günlerde fast food devi hakkında tazminat davası da açma kararı aldı.

Burger King'e et tedarik eden T&T Gıda ve Fasdat Gıda arasında yaşanan bakterili et tartışmasında yargı süreci devam ediyor. Geçen nisanda Gebze 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayan dava, Ağır Ceza Mahkemesi'ne verildi. Davanın önceki gün yapılan üçüncü duruşmasında mahkeme, 22 Haziran 2011 tarih ve 2011/472 karar sayılı ilamı ile sanık Fasdat Gıda Genel Müdürü Derviş Celalettin Aktay hakkındaki kamu davasının 2011/133 esas sayılı dosya ile birleştirilmesine karar verdi. Daha sonra ise mahkemeye müdahil olarak Adana menşeli bir firmanın müdahil olarak katılacağını açıkladı. Mahkemeye katılma taleplerini sunan Nas-Ka Gıda avukatı Gökçe Sert Küçükler, buna gerekçe olarak son altı ayda yaşanan olumsuzlukları gösterdi. Vekili olduğu şirketin Türkiye genelinde 5 şubesi olduğunu ve ortaya atılan iddialardan dolayı sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını aktaran Küçükler, bunun firmanın ekonomik gelirine de olumsuz yansıdığını ifade etti. Son dönemde ciroda düşüşler yaşadıklarını kaydeden şirket avukatı, bundan dolayı davaya müdahil olarak katılmaların önemli olduğunu söyledi. Adanalı şirket, önümüzdeki günlerde iki önemli adım daha atma kararı aldı. İlk olarak İstanbul Ticaret Odası (İTO) bünyesinde faaliyetini sürdüren Tahkim, Hakem ve Uzlaştırma Heyeti'ne başvuruda bulunan firma, daha sonra da Burger King'in Türkiye temsilcisi Tab Gıda aleyhine tazminat davası açacak.

T&T Gıda avukatı Feridun Sayılgan ise yaşanan bu durumdan en büyük zararı kendilerinin gördüğünü, mağduriyetlerinin hâlâ giderilemediğini söyledi. Olayın ardından şirketlerinin iflasın eşiğine geldiğini belirten Sayılgan, sürecin hızlandırılmasının mağduriyetlerini azaltacağını kaydetti. Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Gebze Cumhuriyet Savcılığı tarafından Fasdat Gıda Genel Müdürü Derviş Celalettin Aktay hakkında 'resmi belgede sahtecilik', Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü çalışanları Nejla Filiz ve Mustafa Sözbir hakkında da Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açılmıştı. Filiz ve Sözbir, Fasdat yetkililerinin, bakterili etleri imha ederken yanlarında olmadıklarını açıklamıştı. Bir sonraki duruşma 1 Kasım 2011 tarihinde yapılacak.

Bu arada Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu, savcılığın talebi üzerine önceki denetim raporlarındaki çelişkiler sebebiyle suçlanan üst düzey bakanlık personelleri hakkındaki raporunu tamamladı. Teftiş Kurulu Başkan Vekili Faruk Fıratoğlu imzası taşıyan raporda, Tarım Bakanlığı nezdinde Burger King'in tedarikçiliğini yapan Fasdat firmasının hiçbir şekilde korunmadığı kaydedildi. Raporda, herhangi bir kamu görevlisinin işlediği iddia olunan suç itibarıyla fiilin şahsileştirilmediği ve kamu görevlisinin isimlendirilmediği bilgisine yer verdi. Tarım Bakanlığı yetkililerinden herhangi birinin görevini kötüye kullandığına ilişkin yeterli kanıt elde edemedikleri belirtilen raporda, bu gerekçelerden dolayı bakanlık bünyesindeki merkez memurları hakkında soruşturmaya izin verilemeyeceği kaydedildi.(Zaman)