Akdağ, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki 42 yataklı erişkin hematoloji bilim dalı tedavi ünitesinin açılışını yaptı.

Bakan Akdağ, açılışın ardından gazetecilerin ambalajlı suların denetimiyle ilgili sorularını yanıtladı. Şehir şebeke suları ile ambalajlı suların takibinin öteden beri sürdüğünü vurgulayan Akdağ, sıcak havaya dikkati çekti.

Akdağ, şöyle devam etti:

''Yaz mevsimi olması dolayısıyla bu takipleri daha da sıklaştırdık. Bu arada bir televizyon kanalında da bazı yayınlar oldu. Kamuoyunda da mesele daha hassasiyetle takip edilmeye başlandı. Özellikle dolum tesislerinde problem tespit ettiğimiz 5 firmaya yaptırımlar uyguladık. Bu firmaların isimlerini de vatandaşlarımıza duyurduk. Tabii bu firmalar kendi tesislerinde iyileştirmeler yapacaklar. Biz bunu takip edeceğiz. Önümüzdeki dönemde bu iyileştirmelerin gerçekleştiğine inandığımız, bunu gördüğümüz zaman üretim yapmalarına, satış yapmalarına müsaade edeceğiz ama aynı problemin devamında her hangi bir üreticinin ruhsatını iptale kadar giden yaptırımlarımız da var. Mevzuatımızda, yönetmeliğimizde bunlar da var.

Bunun dışında dolum tesisinde problem olmasa bile satış noktasında problem olabiliyor. Daha önce ifade etmiştik, satış noktalarındaki problemleri de Bakanlığımızın web sayfasında ilan edeceğiz. Muhtemelen Cuma'ya kadar 81 ilde yoğun biçimde örnek alarak halk sağlığı laboratuvarlarının yaptığı çalışmalar neticelenmiş olacak ve web sayfamızdan Cuma günü problem görülen satış noktalarını ve o satış noktasına ait olmak üzere markaları da ifade edeceğiz.''

Bir satış noktasında uygunsuz depolamadan kaynaklı bir sorun çıkmasının o markanın tüm Türkiye'deki sularıyla ilgili bir problem olduğu anlamına gelmeyeceğine dikkati çeken Akdağ, tüm toplum sağlığı meselelerinde olduğu gibi bu konuda da özenli bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

Beş dolum tesisinin firma isimleriyle açıklandığını hatırlatan Akdağ, satış noktalarında problem olduğunda satış noktasının ismini, adresini ve o satış noktasındaki hangi markaysa o markayı da açıklayacaklarını bildirdi.

Akdağ, ''Örneğin 25 ayrı satış noktasından numune almışsınız bunların 24'ü iyi çıkmış. Zaten dolum tesisinde de problem yok ama satış noktasının birinde problem var. İlgili satış noktasıyla meselenin irtibatını gösterir'' dedi.

-Kozmetik ve tıbbi malzemelerin denetimi-

Kozmetik ve tıbbi malzemelerle ilgili denetim sonuçlarına ilişkin de Akdağ, bu konuda da sudakine benzer yaptırımların olduğuna dikkati çekti.

Kusurlu üretim yapan firmaları piyasadan çekme, para cezası ve imalattın durdurulması gibi yaptırımların uygulandığını ifade eden Akdağ, bu durumların Türkiye'de giderek gelişeceğini dile getirdi.

Bu tür konuların sadece Sağlık Bakanlığı ile ilgili olmadığını, insan sağlığını etkileyecek hususlarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, tekstille ilgili konularda ilgili bakanlıkların piyasa gözetim ve denetimlerini gelecek yıllarda artıracağını belirtti.

Bu konuda vatandaşlara ve basın kuruluşlarına da bazı görevlerin düştüğünü hatırlatan Akdağ, ''Maalesef internet yoluyla ya da yurt dışından yayın yapan bazı kanallar yoluyla telefonla, SMS'ler yoluyla uygunsuz ürünleri, uygunsuz şartlarda ve fahiş fiyatlara satanlar var. Vatandaşımız da biraz dikkatli olmalı. Her gün, her hafta, her ay bu hususta uyarılar yapıyoruz. Basınımızda birtakım şarlatanlara fırsat vermemeli. Bu işi sadece hukuki yaptırımlarla çözmek çok da kolay görünmüyor'' diye konuştu.

Bir gazetecinin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in açıklamalarını hatırlatarak, ''Eğer Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olması durumunda Cumhurbaşkanı'nın ikinci kez aday olacağını düşünmüyorum' yönündeki sözleriyle ilgili ne düşünüyorsunuz'' demesi üzerine, Bakan Akdağ, ''Hüseyin Çelik bizim MYK'mızda genel başkan yardımcımız. Bence doyurucu açıklamalar da yaptı'' yanıtını verdi.

-Hemotoloji ünitesini gezdi-

Akdağ, hemotoloji ünitesinin açılışında yaptığı konuşmada ise bakan olmadan önce çocukluk çağı kan hastalıkları, kanserleri ve lösemileriyle ilgili çalışmalar yaptığını belirterek ''Bu alan genellikle fedakar ve işine aşık insanların Türkiye'de yürüttüğü bir alandır. Buradaki hocalarımızda tam gün esasıyla yıllarıdır bu hizmeti veriyorlar. Hiç hayatlarında dışarıda muayeneyle veya özel bir kuruluşla bu anlamda üniversitede çalışırken bir ilişkileri olmamış ve hayatlarını bu meseleye adamış insanlarımız'' dedi.

Akdağ, 42 yataklı ünitenin tıbbın en son teknolojileriyle donatıldığını ve ünitede hastaların şifaya kavuşturulması için bütün imkanların bulunduğunu ifade ederek, ''Ancak bundan da önemlisi burada bu hizmet eden arkadaşlarımızın kendi meselelerine sevdayla bağlanmış olmaları, inanmaları, hastalarına büyük bir bağlılıkla hizmet etmeleri'' diye konuştu.

Hemotoloji ünitesinin açılışına katkılarından dolayı AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye teşekkür eden Akdağ, özellikle son dönemdeki kanserli hastaların tedavi ve takibinde bu tür merkezlerin önemli olduğunu söyledi.

''Hastaların şifasına vesile olması'' temennisiyle kurdeleyi kesen Akdağ, YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bölüm Başkanı Ayhan Gülşen Sucak ve beraberindekilerle hemotoloji ünitesini gezdi.



AA