SİGARAYLA savaşta yeni döneme giriliyor. sağlık bakanlığı’nın Ulusal Tütün Kontrol Programı’nın 2014-2018 dönemlerini kapsayan yeni eylem planının sigara yasağını açık alanlara da taşıyacağı ileri sürüldü. Sabah gazetesinde dün yer alan yeni taslağa göre çocuk parkı, hastane ve cami bahçesinde sigara içmenin yasak olacağı ve okul ile camilere 100 metre mesafeye kadar sigara satılamayacağı aktarıldı. Söz konusu taslak açık alan yasaklarından pasif içiçiliğin önüne geçmeye kadar pek çok alanı kapsıyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri taslak çalışmasının henüz son halini almadığını söyledi. Söz konusu maddeler birkaç bakanlığı ilgilendirdiği için, ortaya çıkacak son düzenlemenin ne olacağı netlik kazanmış değil.

CEVABI EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR

1-MEKÂNLARDA NELER OLACAK?
Mevcut durumda açık alanlarda sigara içmek serbest. Yeni düzenleme ile lokanta, kahvehane gibi mekânların açık alanlarında tütün ve tütün ürünü kullanılmayanlar için de özel alanlar oluşturulacak. Detaylar sonra netleşecek.

2-AVM ÖNÜNDE İÇİLEBİLECEK Mİ?
Yeni eylem planı alışveriş merkezi, sinema ve tiyatro gibi yerlerin girişlerinde tütün kullanımının engellenmesine yönelik pasif etkilenim mesafesinin tespitini de amaçlıyor. AVM’lerin kapısının önünde sigara içimi engellenecek.

3-KİMLİK BELGESİ SORULACAK MI?
Taslağa göre, tütün ve tütün ürünleri satıcılarının ürün alacak gençlerden 18 yaşını doldurduklarını gösterir resmi belgeleri istemeleri sağlanacak.

4-SİNEMADA DA BUZLAMA OLACAK MI?
Televizyonda uygulanan sigara sansürü tüm bilim, kültür, sanat faaliyetleri ve eserlerini de içine alacak şekilde genişleyecek. Bu, sinemadaki filmlerde de sigaraların buzlanacağı anlamına geliyor.

‘Tüm toplumun korunmasını hedefliyoruz’

SAĞLIK Bakanlığı yetkilileri, söz konusu taslakla ilgili şu açıklamayı yaptı:

-2008-2012 yıllarını kapsayan Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin (TKÇS) güncellenme ihtiyacı doğmuştur.
-Bakanlığımız koordinasyonunda ilgili bakanlıklar, üniversiteler, medya ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katkılarıyla 2 Eylem Planı hazırlandı ve resmi görüşlerini almak için kendilerine ulaştırıldı.
-Tütün dumanından pasif etkilenimin önlenmesi başlığında toplumun konu hakkındaki duyarlılığını ve savunuculuğunu artırmaya yönelik çalışmalarla eş zamanlı olarak  4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun”da tütün ve tütün ürünü kullanılmayan alanların genişletilmesine yönelik değişikliklerin yapılması stratejisi doğrultusunda faaliyetler belirlendi.
-Tütün Kontrolü Çalışmaları çok sektörlü bir mücadeleyi gerektiriyor. Birçok kurumumuzla işbirliği içerisinde çocuklarımız ve gençlerimiz öncelikli olmak üzere tüm toplumun korunmasını hedefliyoruz.

Araçta hamile ve çocuk varsa yasak

-TAPDK’nın yayımladığı son yönetmelik alkol ve sigara tüketimine önemli sınırlamalar getirirken, sürücülerin direksiyon başında sigara içmesini yasaklamıştı. Hâli hazırda toplu taşıma araçlarında sigara tüketimi yasak.
-Kamu ve özel sektöre ait tüm hizmet araçlarında tütün kullanımı yasaklanacak.
-Toplu taşıma araçları için geçerli tütün kullanım yasağının sınırları da genişliyor. İçinde hamile ve çocuk olan araçlarda sigara içmek yasak olacak.

Kara paket geliyor!

-Mevcut yasa ve düzenlemelere göre Türkiye’de sigaranın zararlarına ilişkin yazı ve resimler paketlerin üzerinde yer alıyor.
-Yeni taslak ise ‘kara paket’ uygulamasını getiriyor. Bu uygulamaya göre sigara markalarının ismi ve logosu yazmıyor ve sadece tek tip düz bir paket omarak sunuluyor. Her sigara markası numarası ile bilinecek.
-Sigaraların birim paketleri ve karton grupmanları üzerinde marka adının veya ticari markanın bir parçası olarak kullanılanlar da dâhil olmak üzere (zifir, nikotin ve karbon monoksit gibi) bırakımlar için rakam gösterilmesi uygulaması kaldırılacak.
-Sağlık uyarıları tütün ürünü paketlerinin her iki yüzünde de kullanılacak.
-Sigara paketleri üzerindeki sağlık uyarı ve mesajlarını kapatmak amacıyla kullanılan etiket benzeri maddelerin üretimi ve piyasaya arzı yasaklanacak.
-Her hastanede en az bir sigara bırakma tedavi birimi kurulacak.
-Tütün kullanımının zararları okul müfredatına alınacak.