Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzasıyla sağlık kuruluşlarına gönderilen genelgede, 18 Ocak 2014 tarihi itibariyle muayanehanesi olan veya özel sektörde de çalışan öğretim üyeleri için üç aylık bir geçiş süreci getirildiği vurgulandı. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin ilgili maddelerin yürütmesini durdurduğu hatırlatılan genelgede, bu nedenle de muayanehanesi olan veya özel sektörde de çalışan öğretim üyeleri için ‘şu anda’ kısıtlama yapılamayacağı vurgulandı. 
Genelgeye göre, halen muayenehanesi olan veya özel sektörde de çalışan öğretim üyeleri için yeni bir düzenleme yapılana veya Anayasa Mahkemesi esastan karar verene kadar mevcut koşullar geçerli olacak. Öğretim üyeleri muayenehanesini kapatmak zorunda kalmayacak, özel sektördeki çalışmalarına da devam edecek. Bu konularda yeni izin ise verilmeyecek. Muayenehane açmak veya özel sektörde de çalışmak için başvuran öğretim üyeleri için yeni kurallar geçerli olacak. 
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ise bakanlığın genelgesinden bir gün önce Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunmuş ve 18 Nisan’da öğretim üyelerinin özel muayenehanelerinin kapatılmasını istemişti. Prof. Dr. Tuncer, öğretim üyelerine tercih yapmaları çağrısında bulunmuştu.