Akdağ, sağlık muhabirleriyle Hekim Evi'nde düzenlediği basın toplantısında 2011 yılını değerlendirdi ve 2012 hedeflerini açıkladı.
 
Sağlık alanında yaptıkları uygulamalara ilişkin geri bildirime önem verdiklerini ve bunu takip ettiklerini belirten Akdağ, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nden dolayısıyla da tüm gazetecileri kutladı.
 
''Neden tüm gazeteciler değil de çalışan gazeteciler'' diye soran Akdağ, birçok gazetecinin işsiz olduğu cevabı üzerine ''Onun için çalışan değil tüm gazetecilerin günü olmalı'' dedi.
 
Geçen yıl Türkiye'nin dünya ekonomileri çalkalanırken çok iyi bir yıl geçirdiğini belirten Akdağ, sağlık hizmetleri açısından da gelişmelerin yaşandığını, dönüşüm programının bir takım bileşenlerinin daha güçlü şekilde hayata geçirildiğini dile getirdi.
 
Akdağ, geçtiğimiz yıl içinde ''Tam Gün'' uygulamasının fiilen uygulandığını, bunun dışında merkezi hastane randevu sistemine geçtiklerini söyledi. Gazetecilerden bu konuda destek beklediklerini belirten Akdağ, şöyle devam etti:
 
''Önümüzdeki günlerde İstanbul'da da uygulamalara başlayacağız. Sistem şöyle; Türkiye'nin neresinde olursanız olun vatandaş olarak 182 numaralı telefonu arıyorsunuz. Seçtiğiniz bir doktordan bir randevu alıyorsunuz, eğer hangi branşa müracaat edeceğinize karar veremiyorsanız operatördeki arkadaşımız yardımcı oluyor. Karşınızda işini çok iyi bilen operatörler var. Şu anda sistemde bin 800 eğitim almış çağrı operatörü bulunuyor. Muhtemelen 2012'nin sonuna kadar bu sayı 3 binin üstüne çıkacak, belki 4 bine yaklaşacak. Herhangi bir sebeple hizmet verilemeyecekse size bilgi verilir. Bu, genellikle nadiren oluşabilecek bir durumdur.
 
Özellikle Pazartesi günlerinde sistemden 150 bine yakın kişi yararlanıyor. Ortalama bir günde 100-120 bin kişi sistemden yararlanıyor. Sağlık Bakanlığı hastanelerine aciller dışındaki başvuruların yaklaşık yüzde 20'si anlamına geliyor bu oran.''
 
-''Her biriniz 182'yi arayarak randevu alın''- 
Gazetecilerden ''182'' telefonla randevu hattının duyurulması için destek beklediklerini belirten Akdağ, ''Hatta her biriniz 182'yi arayarak randevu alın ve aksayan bir şey olursa lütfen bana iletin. Ben defalarca arıyorum. Sistem, gerçekten iyi çalışıyor. Dünyada 2. bir örneği de yok'' dedi.
 
Bakan Akdağ, 2012'de sistemin daha da yaygınlaştırılacağını, sistem oturduğunda da 182 numaralı hattın vatandaş memnuniyetinin saptanması için de kullanılacağını söyledi.
 
-''Şehir hastanelerimizi, 2015'in sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz''- 
Geçen yıl yapılan uygulamalardan birinin de evde sağlık hizmeti olduğunu anlatan Akdağ, ''Evde sağlık hizmeti alan kişi sayısı 100 bini aştı'' diye konuştu.
 
Akdağ, evde sağlık hizmeti almak için ''444 38 33'' numaralı telefon numarasının arandığını ifade ederek, raporla durumu belirlenmiş hastaya her türlü bakım ve hizmetin verildiğini anlattı.
 
Önemli adımlardan birinin de ''şehir hastaneleri'' olduğunu ve bu kapsamda ihalelerin başlatıldığını dile getiren Akdağ, şunları kaydetti:
 
''Kayseri'deki şehir hastanemizin ihalesini bitirdik, onun inşasına başlandı. İkinci sıra başkentte Etlik ve Bilkent ihaleleri vardı. Etlik için ihale aşağı yukarı tamamlandı, yakında sözleşmesi imzalanacak. Bilkent ihalesinin de bu ay içinde sözleşmesinin tamamlanacağını düşünüyorum, orada da sona geldik. Bunu, Türkiye'nin diğer illerindeki büyükşehir ve orta ölçekli şehir hastaneleri izleyecek. Bu şehir hastanelerimizi, 2015'in sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz. 2015'in sonuna kadar Türkiye'deki tüm sağlık yapılarını dönüştürmüş olacağız ve sağlık yapılarımızın hepsi deprem ve diğer güvenlik ihtiyaçları açısından dönüştürülmüş olacak. Bununla ilgili hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız. Birçok inşaat başlamış durumda, bir kısmında ihale aşamasındayız.
 
Finans kaynağı olarak iki ana kaynağı kullanıyoruz. Birisi, genel bütçe ve elimizdeki Sağlık Bakanlığına tahsisli arsalar. Bunları TOKİ ile ortak değerlendirerek TOKİ'ye inşaatları yaptırıyoruz, bütçesini biz vererek. İkinci olarak da kamu-özel ortaklığı yoluyla yaptırıyoruz.''
 
-Yeni kanun hazırlığı- 
Akdağ, Sağlık Bakanlığının teşkilat yapısının değiştirildiğini ve bunun Kanun Hükmünde Kararname ile yapıldığını anımsattı.
 
Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın geniş kapsamlı olduğunu ve hızla yürüdüğünü ifade eden Akdağ, ''Biz öncelikle vatandaşa temas eden kısımlarda hızlı değişiklikler gerçekleştirdik. Yapısal bir değişiklik düşünüldüğünde normalde önce Bakanlık merkezinde yapısal değişiklikler yapılır. Biz, bunu yapmadık. Önce vatandaşın ihtiyacını gözettik. Şimdi yeni teşkilat yapımızı geliştireceğiz. Kanunu yaptık, ama uygulamayla ilgili birçok işimiz var.''
 

Akdağ, 2012 yılı için önemli bir kanun hazırlığı daha bulunduğunu dile getirerek, ''1920-1928'li yıllardan itibaren yapılmış 20'ye yakın kanunu toparlayarak bir Temel Sağlık Kanunu yapacağız. Bunun için birkaç senedir ciddi bir hazırlık içerisindeyiz. Bu da çok köklü bir değişiklik olacak. Yine işlerimizi, sağlık hizmetlerinin verilmesini kolaylaştıracak'' diye konuştu.

Sağlık çalışanlarına da teşekkür eden Akdağ, dönüşüm programının başarısının sağlık çalışanlarından kaynaklandığını vurguladı. Akdağ, ''Elbette Hükümet, AK Parti ve Bakanlık olarak kararlı davrandık, ama sağlık çalışanları bunu içselleştirmiş olmasalardı biz bunu gerçekleştiremezdik'' dedi.

Van depreminde sağlık çalışanlarının özverisinin tüm dünyaya örnek olduğunu dile getiren Akdağ, tüm çalışanlara teşekkür etti. Akdağ, bölgede hiç salgın yaşanmadığına dikkati çekerek, vatandaşların sağlık açısından hiçbir şekilde 'çaresiz bırakılmadığını' kaydetti.



AA