Türk Tabipleri Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, düzenlediği basın toplantısında, 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin iptal edildiğini belirterek, kararname hükümlerinin bir yıl boş yere kaldığını söyledi. Aktan, 2010 yılında hukuk bürolarının 42 başvuru yaptığını ifade ederek, hepsinde de Türk Tabipleri Birliği'nin haklı çıktığını anlattı. Aktan, "Sağlık Bakanlığı'nın mevzuata açıkça aykırı davrandığı konusu Danıştay tarafından tescil edilmiş. Maalesef Sağlık Bakanlığı bunu bir alışkanlık haline getirmiş vaziyette. İptal edileceğini bile bile hukukun yavaş işlemesini avantaj sayarak, bu Sağlık Bakanlığı tarafından işlem biçimi olarak kullanıyor" dedi.

Aktan, 650 sayılı kararname ile doktorların mağduriyet yaşadığını kaydederek, Başbakan Erdoğan'ın ameliyatında çarpıcı bir örnek yaşandığını ifade etti. Aktan, "Başbakan'ın ameliyatını 650 sayılı hükümle üniversiteden ayrılmış bir meslektaşımızın yapması istendi. Üniversitelerde hizmet maalesef aksadı, araştırmalar da aksadı" şeklinde konuştu.

'Tam gün' gibi bir çalışma sisteminin olmadığını savunan Aktan, "Kamu çalışanı hekimler 8 saatlik bir çalışma yapmak zorundalar. 'Tam gün' ile ilgili Sayın Bakanın veya yöneticilerin çıkıp, 'tam gün bittiği zaman hastanelerde doktor kalmayacak' görüşü tamamen yanlıştır, yanlış yönlendiricidir" dedi.

Aktan, 'Tam Gün Yasası'nın 2 yıl önce de reddedildiğini ortaya koyarak, 2 yıl önce verilen kararda doktorların muayenehane ve özel hastanelerde çalışabileceğinin belirtildiğini söyledi.

Türk Tabipleri Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Beyazıt İlhan da, Anayasa Mahkemesi'nin 'üniversite ve sağlık personeli'ne dair 21 Ocak 2010 tarihili yasayı 16 Temmuz 2010 tarihinde iptal ettiğini hatırlattı. İlhan, "Hükümet, 'Tam Gün Yasası'nı 26 Ağustos 2011 Resmi Gazete'de yayımlanan 650 sayılı 'Adalet Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname içine gizleyerek getirdi" şeklinde konuştu.

İlhan, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlerin ikinci bir işte çalışmalarını veya muayene açarak çalışmalarını yasaklayan kuralları Anayasa'ya aykırı bulduğunu söyleyerek, "650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname nedeniyle muayenehanesi İl Sağlık Müdürlükleri tarafından kapatılan ve bu işlemlerin iptali istemiyle idari yargıda dava açan hekimlerin muayenehanelerini açtıkları tarih dikkate alınarak kazanılmış hakların korunması gerekir" dedi.

Merkez Konsey Üyesi Dr. Osman Öztürk, 'Tam Gün Yasası'nın 2008 yılında Meclis'e getirildiğini belirterek, "Sağlık Bakanı, tam gün, bıçak parası ifadelerini eşdeğer kullanıyor. 'Bu Tam Gün Yasası'na karşı çıkanlar bıçak parasını savunuyor' diyor. Bütün ülke görüyor. Bıçak parası denen şey büyüdü büyüdü kasatura parası oldu. Özel hastaneye gidenler yığınla para ödemeden çıkamıyorlar" ifadelerini kullandı.



İHA