FENERBAHÇE Kulübü, UEFA’nın disiplin kuruluna sevk kararının ardından yaptığı itirazda, “UEFA Disiplin müfettişi Fernandez-Palacios, yaptığı sevk işlemlerini TFF yargı organlarının kararlarına göre değil, 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararlarını esas alarak gerçekleştirdi, bu da futbolun özerkliğine aykırı bir davranıştır” dedi. Yargıtay’ın nihai kararının beklenmesine vurgu yapan sarı lacivertliler, hazırlanan raporun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu ve tazminat hakkının da saklı olduğunu bildirdi.

İŞTE O İTİRAZIN SATIR BAŞLARI...

Raporda Kulübümüzün ve ilgili yöneticilerimizin her aşamada yapmış olduğu savunmalara tek satır dahi olsa yer verilmemiştir. Rapor sadece 16. Ağır Ceza Mahkemesinin (halen kesinleşmemiş) kararına dayanılarak hazırlanmıştır. Raporun hazırlanmasında TC Anayasası’nın 59.ncu maddesi gereğince futbol disiplin hukuku bakımından kesin ve nihai karar vermeye münhasıran yetkili kılınmış olan TFF hukuk organlarının konuya ilişkin kararlarının göz ardı edildiği hatta yok sayıldığı anlaşılmaktadır.

‘UEFA’NIN İLKELERİNİN İNKARI MAHİYETİNDEDİR’

UEFA disiplin müfettişi tarafından TFF Hukuk Organları tarafından verilmiş kararlara itibar edilmeyerek 16.Ağır Ceza Mahkemesi kararına itibar edilmesi UEFA tarafından her fırsatta dile getirilen futbol hukukunun bağımsızlığı prensibine de aykırıdır. Bu şekli ile rapor UEFA tarafından yıllar boyu sürdürülen mücadele neticesinde tartışmasız bir hale gelen futbolun yönetiminin ve yargısının özerkliğine vurulmuş bir darbe ve UEFA’nın ilke ve prensiplerinin inkarı mahiyetindedir.

‘O MAHKEMENİN FUTBOL HUKUKU UZMANLIĞI YOK’

Kaldı ki 16.Ağır Ceza Mahkemesi özel yetkili mahkeme olarak kurulmuş olup, futbol hukukunda her hangi bir uzmanlığı da bulunmamaktadır..
Mahkeme kararının ve özellikle karara dayanak yapılan delilerin hukuka uygunluğu hususunda henüz temyiz mahkemesi tarafından da bir karar verilmediği olgusu göz önünde tutulduğunda hazırlanan rapor Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olup, rapora dayanak kararın bozulması ve delilerin hukuka aykırılığının tespiti halinde bu rapor ve rapora dayalı yapılan yargılama konusuz kalacaktır. bu şekilde yapılan disiplin yargılamasının tazminat sorumluluğunu doğuracağı hususu tartışmasızdır. AİHM’e müracaat ve tazminat taleplerimizi saklı tutuyoruz.