Kadir Has Üniversitesi Spor Çalışmaları Merkezi geçen ay Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ile bir eğitim ortaklığı anlaşmasına imza attı. ‘UEFA Futbol Hukuku Programı’ ismiyle düzenlenecek olan bu eğitim programı Ekim 2015’te başlayacak. Kadir Has Üniversitesi’nin ‘lider akademik ortak’ statüsünde olacağı programdaki diğer ortak üniversiteler ise İtalya’dan Padova Üniversitesi ve İspanya’dan Rey Juan Carlos Üniversitesi olacak.

Son yirmi yılda hızlı bir büyüme içerisinde olan futbol sektöründe bu büyümeye paralel olarak açılan davalar ve hukuki uyuşmazlıkların da sayısı bir hayli artmış durumda. Spor Çalışmaları Merkezi Kurucu Üyesi ve UEFA Tahkim Kurulu Üyesi Dr. Levent Bıçakcı ile UEFA Futbol Hukuku Programı hakkında konuştuk.

UEFA neden böyle bir programa ihtiyaç duydu?

UEFA bir süredir uluslararası futbol alanında açılan dava sayılarının artış hızından ciddi şekilde endişe duymaktaydı. UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Birimi’nin kulüplere ve federasyonlara verdiği cezaların hem sayısı hem de ağırlığı her geçen gün artmakta. Bu hususta da tabii ki özellikle kulüp ve federasyonların avukat ve hukuk danışmanlarına ciddi sorumluluklar düşüyor. Zira kesilen bu cezaların en temel nedeni, UEFA üye federasyonlarının ve Avrupa futbol kulüplerinin hukuki konularda yeterli bilgiye sahip olmamaları ve dolayısıyla hukuki düzenlemeleri ihlal etmeleridir.

Bu nedenle, UEFA bu noktada önemli bir adım atmış ve Avrupa futbolunda çalışan profesyonellerin eğitilmesi için bir girişimde bulunmuştur. UEFA Futbol Hukuku Programı sayesinde büyük resimde futbol organizasyonlarının güvenilirliği ve profesyonelliği artacak, uluslararası federasyonlar ve CAS nezdinde devam eden davaların sayısıda gün geçtikçe azalacaktır.

Programın içeriği nasıl olacak ve programdan kimler faydalanabilecek?

Bu programın en önemli özelliği toplam dört modülden oluşuyor olması. Her iki yılda bir düzenlenecek eğitimler Ekim-Ocak-Nisan-Eylül aylarında verilecek olan beşer günlük eğitimlerden oluşuyor. Bu eğitimler Kadir Has Üniversitesi’nin yanı sıra diğer ortak üniversiteler olan İspanya’nın en tanınmış Üniversitesi Rey Juan Carlos (Madrid) ve İtalya’nın en eski Padova Üniversitesi (Padova) bünyesinde gerçekleştirilecek. Son modül ise UEFA’nın merkez binasında yani İsviçre’nin Nyon kentinde yapılacak. Programın ilk modülü ise 26-30 Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul’da Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Sonrasında katılımcılar sırasıyla Ocak 2016’da Padova, Nisan 2016’da Madrid ve Eylül 2016’de UEFA Merkezi’nin bulunduğu Nyon’da dersler görecekler.

Programın öncelikli hedef kitlesi UEFA üye federasyonlarında çalışan hukukçular ve uzmanlar olacak. Zaten programın çıkış amacının uluslararası alandaki ihtilaf ve dosya sayılarının azaltılması olduğunu unutmayalım. Bu kişilerin yanı sıra program, Avrupa’daki futbol kulüplerinde çalışan hukukçulara ve futbol alanında çalışan diğer kişilere de bu programda yer olacak. İlk eğitim programı için UEFA 20 kişilik kontenjan öngörüyor. Toplam kontenjanın yüzde altmışı, yani on iki kişi üye federasyonların çalışanlarına, kalan sekiz kişilik kontenjan ise futbol kulüplerinde ve futbol hukuku alanında çalışan diğer kişilere ayrılmış durumda.

Programın tüm modüllerini başarıyla tamamlayan katılımcılara Eylül 2016’da UEFA Genel Merkezi’nde gerçekleşecek mezuniyet töreninde hem sertifikaları hem de Kadir Has Üniversitesi tarafından sağlanacak olan 10AKTS kredileri verilecek. Böylece program mezunları Avrupa’daki herhangi bir üniversitede lisans üstü eğitim almayı düşünürlerse bu kredileri kullanabilecekler. Kadir Has Üniversitesi hem bu programın sertifikasını veren hem de bu krediyi sağlayan kurum olduğu için programın ‘lider akademik ortağı’ statüsünde olduğunu da belirtmedene geçmeyelim.

Program dahilinde hangi alanlarda eğitimler verilecek? Bu eğitimleri kimler verecek?

Dört modülden oluşacak programın ilk modülü Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşecek ve konu başlığı “Futbol Hukukuna Giriş” olacak. Bu genel başlık altında katılımcılara Avrupa Hukuku ve Spor, İsviçre Hukukuna Giriş, Avrupa Konseyi ve Spor gibi konular aktarılacak. Programın ikinci modülünün gerçekleşeceği Padova Üniversitesi’ndeki seminer başlığı ise “Uluslararası Transfer Yönetmelikleri” olacak. İtalya’daki program kapsamında ise verilecek derslerin bazıları Dayanışma Bedeli Sistemi, Küçüklerin Uluslararası Transferi ve Oyuncu Statüleri’dir. İspanya’daki “Diğer Futbol Kuralları ve Yönetmelikleri” başlıklı üçüncü modülde ise UEFA Finansal Fair Play Sistemi, Dopingle Mücadele, Futbolda Disiplin Süreçleri ve Fikri Haklar gibi daha ayrıntılı, spesifik konular ele alınacak.  Programın kapanış modülü niteliğindeki UEFA merkezinde gerçekleşecek eğitimin ana başlığı CAS Sistemi ve Süreçleri olacak. Bu bölümde genel kapsamda CAS yargılaması ve yargılama sırasında karşılaşılan sorunlar, süreçler ve ilgili uygulamalar ele alınacak.

UEFA, bu programın hayata geçirilmesinde tek başına hareket etmek yerine, spor hukuku alanında çalışmalar sürdüren ve bu alanda Avrupa genelinde başarılı konferanslar, eğitim ve sertifika programları gerçekleştiren akademisyenler, profesyoneller ve uzmanlardan destek alma yoluna gitmiştir. Dolayısıyla alanlarında Avrupa’nın ve büyük ihtimalle de dünyanın en iyileri programda eğitim verecekler. Detaylı ders programı için UEFA’ya [email protected] mail adresinden ulaşabilir veya Spor Çalışmaları Merkezi’nin websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Takdir edersiniz ki bu eğitim programı oldukça yoğun çalışan profesyonellere hitap ettiği ve seminerler Avrupa’nın 4 farklı ülkesinde gerçekleşeceği için yirmi günlük bir eğitim süreci dahilinde toplamda 120 saatlik eğitim verilecek. Eğitimin sonunda katılımcıların sertifikalarına hak kazanabilmeleri için yapılacak sözlü ve yazılı testlerde de başarılı olmaları gerekiyor.

Programa başvurmak için ne yapmak gerekiyor?

Başvuru süreciyle ilgili tüm detaylı bilgiyi UEFA’nın ve üniversitemizin websitesinde bulabilirsiniz. Ancak bu seneki programın başvuru son tarihinin 30 Haziran 2015 olduğunu unutmayın. Ayrıca açılacak olan 20 kişilik kontenjandan en az birinin mutlaka ülkemizden bir hukukçu olması hem ülke futbolu hem de katılacak kişi için çok faydalı olacağına inanıyorum.


Kaynak: Barış Kuyucu/Al Jazeera