Şike iddialarını inceleyen UEFA Disiplin Kurulu tarafından Avrupa kupalarından 2 yıl men edilen Fenerbahçe’nin Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ndeki (CAS) duruşması dün başladı. Sarı-Lacivertli yöneticiler Arsenal maçı olmasına rağmen İsviçre’nin Lozan şehrine giderek kritik duruşmaya katıldı. Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım, yönetici Deniz Tolga Aytöre, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Türk ve Alman hukuk müşavirleri, eski yöneticilerden Nihat Özdemir, Ali Koç, Murat Özaydınlı, başkan vekili Abdullah Kiğılı duruşmada yer aldı.
 
Tanık avukatları ile birlikte kalabalık bir heyetle Lozan’a çıkarma yapan Fenerbahçe’yi, bugün tamamlanacak duruşmalı toplantıda Martens Hukuk Bürosu avukatları temsil ediyor. 3 CAS’ın hakeminin 30’a yakın tanık dinleyeceği belirtilirken, 2010-2011 sezonunda Süper Lig’de oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe, Fenerbahçe-İstanbul BBSK, Sivasspor-Fener-bahçe ve Fenerbahçe-Ankaragücü maçlarına ilişkin savunmalar yapılacak.
 
CAS’ta ilk dinlenen tanıklar ise Nihat Özdemir ile Ali Koç oldu. Özdemir ve Koç, Fenerbahçe’nin o dönemde Şampiyonlar Li-gi’ne gidemeyişini, UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu ile yapılan görüşmeleri, UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino ile olan yazışmalarını aktardı. Ayrıca yaşanan şike süreci ve yargılama şeklinden bahsettiler. CAS hakimlerinin bunun üzerine Infantino’nun mektubuna yönelik UEFA avukatlarına sorular sormaya başladığı öğrenildi. Fenerbahçe’nin en önemli argümanı, In-fantino’nun gönderdiği ve cezanın sadece 1 yıl olacağına dair mektup olurken, şike sürecinde Aziz yıldırım’ın avukatlığını yapan Prof. Dr. Köksal Bayraktar da bilirkişi ve tanık olarak Türkiye’deki ceza yargılamasını anlattı. Fenerbahçe’nin savunmasında UEFA’nın görev ve yetkisi konusuna itiraz ettiği de kaydedildi. Öğle molasından sonra Fenerbahçe’nin eski yöneticileri İlhan Ekşioğlu ve Tamer Yelkovan tanık olarak ifade verdi. Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım, tanık olarak konuşmuyor. Yıldırım, tüm duruşmalara katılıyor ve tüm beyanları dinliyor. Tarihî duruşmada Fenerbahçe lehine hakemliği Alman Ulrich Has yapıyor. UEFA’nın hakemi Portekizli Botica Santos. CAS’ın tarafsız hakemi ve duruşmaya başkanlık yapan başhakem Hollandalı Henrique Kesler. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nde duruşma devam ederken, Fenerbahçe ile ilgili verilecek nihai kararların tarihini de açıkladı. Sarı-Lacivertliler, 27 Ağustos’ta Arsenal ile oynanacak rövanş öncesi kararın çıkmasına uğraşırken CAS, 28 Ağustos Çarşamba sabahına gün verdi. Öte yandan, CAS tarafından kabul edilen ve aralarında İbrahim Akın ve Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz’ın da bulunduğu tanıklar bugün dinlenecek.
 
CAS’ın kararı Fener’i sevindirdi
 
UEFA, Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi 3. eleme turunda saf dışı bıraktığı Salzburg’un, CAS’a yaptığı başvurunun reddedildiğini duyurdu. Açıklamada, “UEFA CAS’ın kararını büyük bir memnuniyetle karşıladı.” denildi. Sarı-Lacivertlilere yönelik şike soruşturmasından yararlanmak isteyen Avusturya ekibinin, daha önce UEFA’nın Kontrol ve Disiplin ile Tahkim Kurulu’na itirazlarının da kabul edilmediği hatırlatıldı. Kanarya’nın kura çekimine, UEFA Tahkim Kurulu’nun 2 yıl ihracına ilişkin CAS’ın 18 Temmuz’da yürütmeyi durdurmasının ardından katıldığı vurgulandı. Lozan Cihan