Sinan Erdem Spor Salonu'nda dünya basketbol literatürüne geçecek, final gibi bir yarı final maçı vardı. Tek kelimeyle tarih yazıldı cumartesi akşamı. Öyle ki bir yanda havalara uçan bir topluluk, diğer tarafta yıkılıp gözyaşlarına boğulan bir grup...

FIBA 2010 yarı finalindeki Sırbistan-Türkiye mücadelesi de işte böyle bir karşılaşmaydı. Hidayet Türkoğlu ile 4-3 öne geçtikten sonra son 3 dakikaya dek Sırbistan üstünlüğüyle giden müsabaka, unutulmaz bir finalle sonlandı ve 83-82 kazanan Türkiye, finalde ABD'nin rakibi oldu. 4 saniye kala yediği basketle geri düşen Ay-Yıldızlılar, alınan mola sonrası 0,5 saniye kala Kerem Tunçeri'nin turnikesiyle 83-82 öne geçti. Mola alan Sırbistan, son topu pota altına pas olarak kullandı; ancak Velickovic'e Semih'in yaptığı harika blok galibi ve finalisti tayin etti.

Mücadeleye çemberleri döverek pek iyi bir giriş yapamadık. Sırplar Velickovic'in üçlükleriyle bir anda öne geçerken ilk 5 dakika 12-6 Sırbistan üstünlüğüyle geçildi. Ardından toparlanan Hidayet, farkın erimesine katkıda bulundu ve ilk çeyrek 20-17 Sırbistan üstünlüğüyle bitti. İkinci periyot karşılıklı basketlerle giderken 15. dakika sonunda yediğimiz 29 sayı, savunmada işlerin istediğimiz gibi gitmediğini gösteriyordu. Özellikle Teodosic'in hücumdaki etkinliği sıkıntı oluşturuyordu. Ender ve Kerem Gönlüm'ün sayıları, kötü oyunumuza rağmen farkın açılmasını engelledi. Sırplar, her basketin değerini çok iyi bildi ve devreyi 42-35 önde tamamladı.

Üçüncü 10 dakikada Devler yine de yılmadı. Ender Arslan'ın üçlükleriyle geri dönüş daha yakaladık ve farkı bire kadar indirdik. Son çeyreğe 63-60 geride girmek potanın kahramanları için büyük şans oldu. Finalde Kerem Tunçeri, pota altındaki boşluğu harika kullanarak 0,5 saniye kala 83-82 öne geçmemizi sağladı. Semih Erden harika bir zamanlamayla final biletini getiren bloku yaptı: 83-82.



CUMHURBAŞKANLARI TRİBÜNDE
Türkiye'nin Sırbistan ile oynadığı yarı final maçını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de izledi. Sırbistan Milli Marşı okunurken gelen Gül, karşılaşmayı Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç ile birlikte locadan takip etti. Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da aynı locadaydı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise boyunlarında Türk Milli Takımı'nın atkılarıyla yan locada mücadeleyi takip etti.

MAÇI ÜNLÜLER DE İZLEDİ
Türkiye-Sırbistan karşılaşmasını ünlü isimler saha kenarına konulan sandalyelerde izledi. Galatasaraylı futbolcu Arda Turan, Galatasaray Futbol Altyapı Sorumlusu Tugay Kerimoğlu, şarkıcı Kenan Doğulu, Şebnem Ferah ve oyuncu Şahan Gökbakar, karşılaşmada milli takıma destek verdi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı da mücadeleyi izledi.

TARKAN'DAN ŞARKI İSTENDİ
A Milli Takım oyuncuları, salon görevlilerinden maç öncesi Tarkan'dan 'Adını Kalbime Yazdım' şarkısını istedi. Milli takım sahaya çıktıktan sonra Tarkan'ın şarkısı çalındı. Milli takım oyuncuları ve taraftarlar İstiklal Marşı'nı hep birlikte söylerken, tribünlerde Türk bayrakları açıldı. Öte yandan mücadelede Porto Riko'dan Jose Anibal Carrion, Dominik Cumhuriyeti'nden Reynaldo Mercedes Sanchez ve Arjantin'den Pablo Alberto Estevez düdük çaldı.

Maçın Analizi

Kırılma noktası: Ömer Aşık'a yapılan sert faul
36. dakikada 75-69 Sırbistan öndeyken Ömer Aşık potaya yöneldi ve rakibi sert bir faul yaptı. Hakem basket faul verdi. Aşık faulü kaçırsa da Kerem Tunçeri turnikeyle skoru önce 75-73'e getirdi peşinden de bir üçlükle Milli Takım'ı 76-75 öne taşıdı.

Maçın adamı: Herkes titredi, Tunçeri'nin elleri titremedi
Oyun kurucumuz Kerem Tunçeri, yüreğini ortaya koyarak tarihî bir zafere imza atmamızı sağladı. Maçın kırılma anında bir turnike ve üçlüğüyle takımımızı öne taşıyan Kerem, bitime saniyeler kala attığı turnikeyle finali getirdi. Yıldız oyuncu, maçı 12 sayı, 5 asist, 3 ribauntla bitirdi.

Hayal kırıklığı: Zafere rağmen Ersan İlyasova...
Milli Takım'ın yarı finale kadar gelmesinde en önemli paya sahip oyunculardan biri olan Ersan dün gece Sırbistan karşısında tanınmayacak haldeydi. 30 dakika sahada kalan İlyasova, sadece 5 top kullandı. (0/3 üç sayı, 2/2 iki sayı) Üstelik en kritik anda 5 faulle oyun dışı kaldı.

Maçın sayısı: 1
Semih Erden'in yaptığı 1 blok belki de finali getirdi. Kerem Tunçeri'nin bitime 1 saniye kala bıraktığı turnike ile 83-82 öne geçince Ivkoviç mola aldı. Mola sonrası Sırplar topu kenardan oyuna sokacaktı. Savanoviç topu tamamlaması için pota dibindeki Veliçkoviç'e gönderdi, tam kâbus görecekken Semih, bloğuyla noktayı koydu.





Mesut Yıldırım İstanbul