Yıldız Milli Takım, Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkent Salonu'nda yapılan final maçında baştan sona üstün bir performans sergileyerek, Dünyanın en iyi takımları arasında yer alan Çin'e adeta göz açtırmadı.

Tüm oyuncuların iyi oynadığı Türk Milli Takımı'nda Kübra Akman performansıyla göz doldururken, Çin Milli Takımı'nın solak smaçörü Peiyi Liu, Yıldız kızları zorlayan en önemli oyuncu oldu.

Türkiye, 2007 yılında Meksika'da yapılan Dünya Yıldız Kızlar Şampiyonası finalinde Çin'e karşı 3-1 kaybederek Dünya ikincisi olduğu maçın rövanşını set kayıpsız aldı.

 

Şampiyona süreci

12 Ağustos Cuma günü TVF Başkent ve Ankara Spor Salonlarında yapılan grup maçlarıyla start alan şampiyonada (A) Grubunu yenilgisiz lider tamamlayan Türkiye, 2. tur (E) Grubu'nda ise yaptığı 3 karşılaşmada sadece Çin'e 3-1 yenildi ve grup ikincisi olarak yarı finale yükseldi. Yarı finalde Sırbistan ile eşleşen Yıldız Milli Takım, son derece zorlu geçen bir karşılaşmanın ardından 3-2 galip gelerek finalde Çin'in rakibi oldu.

2007 yılında Meksika'da yapılan Dünya Yıldız Kızlar Şampiyonası'nda yine Çin ile final oynayan ve o maçı 3-1 kaybederek Dünya ikincisi olan Yıldız Milliler, bu kez sahalarındaki rövanş maçında güçlü rakibine şans tanımadı ve set dahi vermeden 3-0 galip gelerek şampiyon oldu.

 

"Türk voleybolu adına yapılan işler taçlandırıldı"

TVF Başkanı Erol Ünal Karabıyık, şampiyonluğun ardından yaptığı açıklamada çok mutlu olduğunu belirterek, ''İnandığınız ve gerçekleşeceğini düşündüğünüz bir şeyin gerçekleştiğini görmek büyük bir mutluluk. Ben hiçbir zaman alt yapı hazırlıklarını skor odaklı düşünmedim. Kaçıncı olduğumuz önemli değildi. Benim bugünkü mutluluğum en büyük nedeni Çin karşısında oynanan oyunun, bu çocuklara harcanan emeğin ve uygulanan projenin doğruluğunu ortaya koymasındandır'' diye konuştu.

Tüm milli takım oyuncularına, ailelerine, antrenörlere, teknik kadroya, sporcuların kulüplerine sonsuz teşekkürlerini sunan Karabıyık, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bu şampiyonluk, Türk voleybolu adına yapılan işlerin taçlandırılmasıdır. Bu skor olmasaydı da inanın, bu oyun oynandıktan sonra mutluluğum daha farklı olmazdı. Alt yapılarda yapılan işlerin doğru olduğunu bu çocuklar kanıtladı. Bu iş dünyada da böyle yapılıyor. Bu çocuklar kendi akranları, dünya voleybolunda söz sahibi ülkelerde nasıl yetişiyorlarsa öyle yetişmeliler. En az onlara yapılan yatırım kadar yatırım yapılarak yetişmeliler. Bunun doğru olduğuna inanıyorum. Bunu benim yönetimim ve benden sonra gelen yönetimler de böyle yapmalılar.''

 

Tarihinde bir ilk

Tarihinde 5. kez katıldığı şampiyonada bu kez kupayı kaldırmayı başaran Türkiye, 1993'te Slovakya'da 6., 1999'da Portekiz'de 13., 2007'de Meksika'da 2. ve 2009'da Tayland'da 4. sırada yer almıştı.

Türkiye'nin şampiyonluğuyla sona eren organizasyonda, Şahin Çatma antrenörlüğündeki Yıldız Milli Takımı'n tüm maçlarda aldığı sonuçlar şöyle:

1. Tur (A) Grubu:
Türkiye - Cezayir.........................(3 - 0)
Mısır - Türkiye...........................(0 - 3)
Türkiye - Polonya.........................(3 - 0)
2. Tur (E) Grubu:
Türkiye - Almanya.........................(3 - 0)
Türkiye - Arjantin........................(3 - 0)
Çin - Türkiye.............................(3 - 1)
Yarı final:
Türkiye - Sırbistan.......................(3 - 2)
Final:
Türkiye - Çin.............................(3 - 0)

 

AA