MESUT YILDIRIM -  İSTANBUL 
Galatasaray, son iki yılda takımı şampiyonluğa taşıyan Teknik Direktör Fatih Terim’le yollarını ayırdı. Sarı-Kırmızılı yönetimden Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, mukavelenin oybirliğiyle feshedildiği bildirildi.

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, dün sabah basketbol takımının sponsorluk anlaşmasında bir süredir aralarının açık olduğu bilinen Terim için şu ifadeleri kullanmıştı: “Önümüzdeki 24 veya 48 saat içinde bir karar alınacaktır. Hiçbir teknik direktörle görüşme yapmadık. Ancak bir karar alınırsa hemen görüşmeler yapılır. Gerekirse en iyi yerli ya da yabancı profesyoneller bulunabilir.” Başkan’ın sözlerine Terim cephesinden herhangi bir cevap gelmezken akşam saatlerinde tecrübeli çalıştırıcının görevden alındığı duyuruldu. Sözleşmenin feshedilmesine gerekçe olarak da Terim’e önerilen iki yıllık mukavele uzatma teklifinin ‘reddedilmesi’ gösterildi.

Galatasaray yönetimi ile Fatih Terim arasındaki soğukluk, tecrübeli teknik adamın A Milli Takım’dan gelen teklifi kabul etmesiyle başladı. Terim’in hem G.Saray’ı hem de Ay-Yıldızlıları aynı anda çalıştıracak olması, Galatasaray yönetiminde rahatsızlık oluşturdu. Bu süreçte “Başkanlığım boyunca Terim’le çalışacağım.” açıklamasını yapan Ünal Aysal, milli dava için Terim’e 4 maç müsaade ettiklerini söylemişti.

Başarılı hocanın resmen Milli Takım’ın başına geçmesi Sarı-Kırmızılı camiadaki spekülasyonları da artırdı. “Terim, Galatasaray’ın başında mı kalacak? Yoksa sadece Milli Takım’ı mı çalıştıracak?” sorularının sıkça gündeme gelmesi üzerine Yönetim Kurulu, tecrübeli teknik adamın sözleşmesini 2 yıl uzatmak istedi. O sırada Milli Takım’ın başında kampta olan Fatih Terim, sessiz kalmayı tercih etti. Süper Lig’e iyi başlayamayan Galatasaray, sahasında Antalyaspor’la da 1-1 berabere kalınca, deneyimli taktisyen “İmzayı 1974’te attım. Galatasaraylıyım. Beni bırakmadıkları sürece, ben ayrılmam. Birileri rahat etsin diye imza atmam.” diyerek yönetime cevap verdi.

Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi ilk maçında Real Madrid’e 6-1 yenilmesi ise camiada moralleri bozarken, Terim’in Milli Takım’daki görevi bir kez daha tartışılır oldu. Yönetici Adnan Nas, “Terim’in Milli Takım’ı çalıştırmasından rahatsızız.” dedi. Nas’ın inkar ettiği “Gitsin bir de Fenerbahçe’yi çalıştırsın.” sözleri epey tartışıldı. Fatih Terim’in Real maçından beri Ünal Aysal’ın telefonlarına çıkmadığı iddiaları da ortamı gerdi. Tecrübeli teknik adamla aralarında iletişim problemi olduğunu doğrulayan başkan Ünal Aysal, kriz sürecine de açıklık getirmişti. Bu gelişmelerin sonrasında Galatasaray Yönetim Kurulu, Fatih Terim konusunu görüşmek üzere toplandı. 2 buçuk saat süren ve yoğun tartışmaların yaşandığı toplantının ardından Sarı-Kırmızılı kulüp, Fatih Terim ile yollarını ayırdı. Tecrübeli hoca, Galatasaray’daki üçüncü döneminde futbolcularıyla iki kez lig şampiyonluğu yaşamış; 79 lig maçında 48 galibiyet 22 beraberlik 9 yenilgi almıştı.

İşte aday hocalar

Galatasaray’da Fatih Terim döneminin bitmesinin ardından çeşitli iddialar ortaya atıldı. Sarı-Kırmızılılarda teknik direktörlük görevi için adı geçen ilk isim, geçtiğimiz yıl Bayern Münih’le tüm kupalara ambargo koyarak adeta tarih yazan Jupp Heynckes. Başkan Ünal Aysal’ın Alman hoca ile daha önce görüştüğü belirtilmiş ancak bu iddialar yalanlanmıştı. Terim’in yerine düşünülen diğer adayın ise İtalyan teknik adam Roberto Mancini olduğu öne sürüldü. Bülent Tulun’un Mancini’nin menajeri ile anlaştığı da gelen bilgiler arasında.

Terim, yönetim tarafından alınan kararı televizyondaki alt yazıdan öğrendi. Bunun üzerine futbolcular ve kurmaylarıyla bir araya gelen başarılı taktisyen, açıklama yapmadan tesisleri terk etti. Terim’in ardından yardımcı antrenörleri Ümit Davala, Hasan Şaş ve Claudia Taffarel de istifa etti. Kararı duyan bazı Sarı-Kırmızılı taraftarlar, Florya’ya giderek yönetime tepki gösterdi.

FUTBOL FEDERASYONU, FATİH TERİM’LE MASAYA OTURUYOR

Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Galatasaray Yönetim Kurulu’nun yolları ayırma kararı aldığı Fatih Terim ile hemen görüşeceklerini açıkladı. Mayıs 2014’e kadar A Milli Takım’ın başına getirilen tecrübeli hocayla henüz resmi sözleşme imzalanmamıştı. Aslan’ın dün başarılı hocayı göndermesinin ardından TFF harekete geçti. TFF Başkanı Yıldırım Demirören, “Zaten 3+1 yıllık kontrat için kendisinden söz almıştık. Hemen masaya oturup ayrıntıları konuşacağız.” diye konuştu.