Geride kalan 5 sezonda iki kez şampiyonluğu son haftada kaybeden Fenerbahçe, bu defa aynı kâbusu görmedi. Nefes kesen maçta deplasmanda Sivasspor'u 4-3 yenen Sarı-Lacivertliler, Süper Lig'deki şampiyonluk sayısını 18'e çıkardı. 4 Eylül Stadı'nı dolduran binlerce taraftarıyla coşan Kanarya'nın tarihi zaferi, karşılaşma sonrası Sivas sokaklarında saatlerce kutlandı. Futbolculuğu döneminde Fenerbahçe formasıyla 2 kez bu mutluluğu yaşayan Aykut Kocaman ise teknik direktör unvanıyla da şampiyonluk kupası kaldırarak Türkiye'de bunu başaran ilk spor adamı oldu.

Açıkçası Fenerbahçeliler Sivas'a biraz endişeli geldi. Hatıralardan bir türlü silinmeyen Denizlispor ve Trabzonspor maçları, yönetim, teknik heyet ve futbolcular kadar taraftarların aklında da soru işaretleri oluşturuyordu. Zira Sarı-Lacivertli renklere gönül verenlerde, 'Acaba Sivas'ta geçmişteki kötü anılar tekrarlanır mı?' korkusu hakimdi. Haftalar önce ligde kalmayı garantileyen Sivasspor'un, ikinci yarıda hiç yenilmeyen ve rekorlar kırarak ilerleyen Fenerbahçe'yi durdurması ise pek kolay değildi. Zaten şehir son iki günde Kadıköy'den farksızdı. Her tarafta Fenerbahçe bayrakları dalgalanıyor, iki takımın taraftarları, hep birlikte 'Şampiyon Fenerbahçe' diye haykırıyordu.

Fenerbahçe ile puan puana zirve yarışı veren Trabzonspor'un Sivas'ta pek sevilmediği de gerçekti. İşte tüm bu ayrıntılar, Sarı-Lacivertlilerin yıllardır özlemini duyduğu şampiyonluğu elde edeceğinin habercisi gibiydi. Sarı-Lacivert'in ağırlıklı olduğu statta dostça başlayan karşılaşmada rakibini Andre Santos, Selçuk, Alex ile Yobo'nun golleriyle mağlup eden Kanarya, maçın son dakikalarına stresli girmesine rağmen unutulmaz bir şampiyonluk hikâyesi yazdı.

Hakem Fırat Aydınus'un bitiş düdüğünü çalmasıyla kötü giden sezonun ardından inanılmaz bir başarı yakalayan Kanarya, adeta sevinç yumağı oluşturdu. Başta tarihe adını yazdıran Teknik Direktör Aykut Kocaman olmak üzere Sarı-Lacivertli futbolcular birbirine sarılarak tribünleri dolaştı ve tüm sezonun yorgunluğunu Sivas 4 Eylül Stadı'nda attı.

Sivasspor: 3

Fenerbahçe: 4

sivasspor: Korcan 3, Uğur Kavuk 4 (Dk. 46 Abdurrahman 4), Sedat 4, Navratil 6, Hayrettin 6, Mehmet Nas 6 (Dk. 62 Tomas Rada 4), Kadir 5, Grosicki 4, Erman 7, Eneramo 5 (Dk. 82 Mehmet Yıldız ?), Pedriel Suarez 4

fenerbahçe: Volkan Demirel 4, Gökhan Gönül 3 (Dk. 30 Bekir 5), Lugano 6, Yobo 7, Andre Santos 7, Mehmet Topuz 6, Emre 6, Selçuk 6, Stoch 6 (Dk. 46 Cristian 4), Alex 7, Niang 6 (Dk. 81 Dia ?)

GOLLER: Dk. 20 Navratil, Dk. 65 ve Dk. 90+1 Erman / Dk. 6 Andre Santos, Dk. 41 Selçuk, Dk. 51 Alex, Dk. 67 Yobo

SARI KARTLAR: Abdurrahman / Selçuk

HAKEMLER: Fırat Aydınus 7, Serkan Ok 6, Aleks Taşçıoğlu 6 STAT: Sivas 4 Eylül

YER SARI GÖK LACİVERT

Süper Lig'de 18. şampiyonluğuna Trabzonspor'un önünde ikili averajla ulaşan Fenerbahçe'nin bu başarısı, büyük bir coşkuyu da beraberinde getirdi. Mücadelenin bitiş düdüğüyle Sarı-Lacivertli oyuncular adeta bir yumak oluşturup havaya fırladı, birçoğu sevinç gözyaşları döktü. Yanan meşalelerden ötürü göz gözü görmedi. Tribünleri dolduran binler, tezahüratlarıyla her yeri inletti. Kaptan Alex de Souza, takım arkadaşlarıyla el ele verip sezon boyunca kar-çamur demeden kendilerine destek verenlere doğru koştu.

Şampiyonluk şarkıları söyleyenler, sevgi gösterisinde bulundu. Sallanan bayraklarla birlikte 'Şampiyon Fenerbahçe' tezahüratları kulakları çınlattı. Sarı-Lacivertli renklere gönül verenler, 9 aylık maratonun ardından gelen mutlu sonla Başkan Aziz Yıldırım, Teknik Direktör Aykut Kocaman, kaptan Alex de Souza ve futbolcular lehine sloganlar attı. Oyuncuların Sivas 4 Eylül Stadı'ndan çıkışları sırasında da zaman zaman ezilme tehlikesi yaşayanlar oldu. Kalabalık izdihama yol açarken, polis ekipleri taraftarları uzaklaştırmakta hayli zorlandı. Yurt genelinde Fenerbahçeliler bulundukları yerleri karnaval yerine çevirdi. Sivas'ta olduğu gibi İstanbul Bağdat Caddesi de kutlamaların diğer merkeziydi. Otomobillerini flamalar, bayraklar ve kaşkollarla süsleyenler, keskin korna sesleri eşliğinde şampiyonluğu doyasıya yaşadı. Araçlarıyla caddelere çıkanlar, trafiğin tıkanmasına yol açtı. BÜLENT KARADAŞ İSMAİL YILDIZ SİVAS

Avrupa yolcuları ile küme düşenler belli oldu

Spor Toto Süper Lig'de, 2010-2011 sezonu sona ererken, Fenerbahçe, 18. kez şampiyonluğunu ilan etti. Sarı-Lacivertliler ile ikinci sıradaki Trabzonspor Şampiyonlar Ligi'ne, Ziraat Türkiye Kupası sahibi Beşiktaş ve ligi 3. ve 4. sırada tamamlayan Bursaspor ve Gaziantepspor, UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkını elde etti. Süper Lig'in son 3 sırasında yer alan Kasımpaşa, Konyaspor ve Bucaspor küme düştü. Bank Asya Birinci Lig'den Mersin İdman Yurdu ile Samsunspor Süper Lig'e yükseldi. Son takım play-off'lar sonrası belirlenecek.

Hayal etmek kolay değildi

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, zor bir şampiyonluğa ulaştıklarını belirtirken futbolculara, taraftara ve yönetime teşekkür etti. "Doya doya söyleyebiliriz, şampiyon olduk. Bütün F.Bahçelilere kutlu olsun." diye konuşan Kocaman sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok büyük bir inanç ortaya koydu kulüp. En sıkıntılı olduğumuz gün Yeni Malatyaspor maçından sonra Antalya'ya döndüğümüz gündü. Protesto beklerken çiçeklerle karşılandık. Başkan Aziz Yıldırım'a da verdiği büyük destek için çok teşekkür ediyorum. Zor bir işi başardık. Şampiyon olmak başlı başına zor iş."

10 yıllık teknik direktörlük kariyerinde ilk kez şampiyonluk yaşadığını kaydeden Kocaman, "Benim bugünlere gelmemdeki en önemli yer F.Bahçe'dir. Aykut Kocaman olarak futbol piyasasında durduğum yerin büyüklüğünü F.Bahçe'ye borçluyum." dedi. Kocaman, medyada şampiyon olsa dahi görevini bırakacağı yönünde çıkan haberler için de, "Ortada benden kaynaklı bir şey yoktu. Benim için de şaşırtıcıydı. Şampiyon olunduğunda, ne Aykut Kocaman'ın ne camiaların içinden çıkmış herhangi bir ismin, sağlık sorunu olmadığı sürece buradan çekilebilme şansı yok." diye konuştu. Bu arada maçtan sonra soyunma odasında teşekkür konuşması yapan Aykut Kocaman'ı futbolcular omuzlarına aldı.

ŞAMPİYONLUK NOTLARI

Alex: Şampiyonluğa adımı kazıdım

Attığı 28 golle F.Bahçe'yi sırtlayıp gol kralı olan Alex, maçtan sonra imalı konuştu.Sambacı, "Sezon başında Türkiye'de tartışıldım, birkaç ay kendi kendime bunun analizini yaptıktan sonra en iyi cevabı futbol oynayarak vereceğimi düşündüm. Sonuç olarak kendimi kanıtladım ve benim için çok anlamlı ve ismimi kazıdığım bir şampiyonluk oldu." dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın maç sonrası kendisini telefonla arayıp tebrik ettiğini de belirten Alex, "Ülkenin başındaki insan arıyorsa, tahmin edilenden de büyük bir başarı." diye konuştu.

F.Bahçe, Anadolu'da tura alıştı

Sivas'ta mutlu sona ulaşan Fenerbahçe, son 5 şampiyonluğundan 4 tanesinde turu Anadolu'da attı. Sarı-Lacivertliler, 2004-05 sezonunda 33. haftaya 2. sırada bulunan Galatasaray'ın 4 puan önünde girmiş ve Kadıköy'deki maçı 1-0 kazanıp ipi göğüslemişti. Christoph Daum döneminde alınan bu şampiyonluk Fenerbahçe'nin sahasında şampiyonluk turu attığı son sezon oldu. Kanarya, bundan önce 2006-07'de İzmir'de (32. hafta), 2003-04'te Denizli'de (33. haftada), 2000-01'de de Samsun'da (34. haftada) şampiyonluk turu atmıştı.

Kanarya, Trabzonspor'u 6. kez üzdü

Bu sezon lig tarihinde 10. kez Trabzonspor'la zirve mücadelesi veren Fenerbahçe, güçlü rakibine 6. kez fırsat vermedi. İki ekibin ligi ilk 2 sırada tamamladığı bundan önceki 9 sezona bakıldığında, Sarı-Lacivertli ekibin Bordo-Mavili takıma karşı 5-4'lük üstünlüğü bulunuyordu. Trabzonspor'un Birinci Lig'de yer almaya başladığı 1974-1975 sezonundan itibaren iki takım arasında başlayan rekabetten ilkini 1975-1976 sezonunda Trabzonspor kazanırken, 2004-2005 sezonunda Fenerbahçe gülen taraf olmuştu.

Aykut Hoca'nın kocaman gururu

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, lig tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Kocaman aynı takımda hem oyuncu olarak hem de teknik adam olarak Süper Lig şampiyonu olma başarısı gösterdi. Genç hoca, Sarı-Lacivertli formayı giydiği futbolculuk yıllarında 2 kez bu sevinci yaşamıştı. Lig tarihinde hem oyuncu hem teknik direktör olarak şampiyon olan bir diğer isim Ertuğrul Sağlam. Sağlam 1994-95'te Beşiktaş ile oyuncu olarak, 2009-10'da ise Bursaspor ile teknik direktör olarak bu başarıyı göstermişti.

Emre'den 'haram puan' göndermesi

F.Bahçe'nin şampiyonluğunda büyük emeği geçen Emre Belözoğlu, Trabzonspor yönetimine yüklendi. Emre, "Trabzonspor'un sadece futbolcularını kutluyorum! Yöneticilerle pek anlaşamadık bu süreçte. Kim şampiyon olsaydı hak edecekti. Ama bize nasip oldu. Haram puanlar kazanmadan bugünlere geldiğimiz için ayrıca mutluyum." dedi. Ünlü yapımcı Acun Ilıcalı ile de ilginç diyaloglara giren Emre, Ilıcalı'nın "Bir dokun bin ah işit" şeklindeki yakıştırmasına "Sen Dominik'teyken çok şey kaçırdın, burada neler oldu." diye konuştu.

'5'i 1 yerdeyi gerçekleştireceğiz'

Fenerbahçe'nin Süper Lig'deki şampiyonluğu, Sarı-Lacivertli kulübe takım sporlarında sezonun 4. şampiyonluğu getirdi. A takımlar seviyesinde bu sezon daha önce bayan basketbol ile erkek ve bayan voleybol branşlarında şampiyonluklar yaşayan Sarı-Lacivertli kulüp, futbol takımıyla 4. şampiyonluğunu elde etti.

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, şampiyonluk sevincidi doyasıya yaşadı. Koç, "Bu takım efsane kadro oldu çünkü 17 maç galip geldiler. İlahi adalet diyorum. Adalet yerini buldu. İnşallah basketbolda da şampiyon olup 5'i 1yerdeyi gerçekleştiririz." dedi.

Korcan, Leo Franco'yu hatırlattı

Fenerbahçe'nin Selçuk Şahin'le kazandığı ikinci golde Sivassporlu genç file bekçisi Korcan Çelikay, büyük bir hataya imza attı. Korcan, 41. dakikada Selçuk Şahin'in ceza sahası dışından vurduğu ve üzerine doğru gelen topu elinden kaçırınca maça damgasını vurdu. 23 yaşındaki kaleci, 2009 yılında da Beşiktaş'ın Bursaspor'a 3-2 yenildiği maçta da hatalı goller yiyerek Siyah-Beyazlı takımdaki kariyerini noktalamıştı. Selçuk ise bu golün bir benzerini geçen sezon Galatasaray derbisinde Leo Franco'nun koruduğu kaleye atmıştı.


Erhan Güven