Çağlayan'daki İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Tamer Yelkovan'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanık katıldı. Tayfur Havutçu, Şekip Mosturoğlu, Ahmet Ateş, Göksel Gümüşdağ, Serdal Adalı, Sercan Yıldırım ve Korcan Çelikay'ın aralarında bulunduğu tutuksuz sanıklar da duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, cuma gününe kadar tutuksuz sanıkların savunmalarını alacaklarını belirterek, cuma günü de talepleri kabul
edeceklerini söyledi. Yazılan müzekkerelere cevap geldiğini ifade eden Ekinci, gelen cevapların uzun olması nedeniyle duruşmada okumayacaklarını kaydetti.

Duruşmada tutuksuz sanık Erkan Korkmaz'ın savunmasına geçildi. Sedat Peker ile dışarıda bulunan Olgun Peker ve diğer sanıklar arasında irtibatı sağladığı iddia edilen Erkan Korkmaz emniyette verdiği ifadeyi tekrarladığını söyledi. 

"Selam getirip götürürüm"

Korkmaz, Sedat Peker'ın yasal vasisiyim. Onun ilettiği selamları ve kendisine gelen selamları iletirim. Haftada bir sefer görüşürüm. Selam getirip götürme dışında bir faaliyetim olmamıştır. Bunlar cezaevindeki kayıtlardan da anlaşılacaktır. Olgun Peker ile tanışırım kendisinden borç para aldım daha sonra da iade ettim" diye konuştu. 

Alaattin Yıldırım'ın savunması

Erkan Korkmaz'ın ardından tutuklu sanık Aziz Yıldırım'ın kardeşi Alaattin Yıldırım sanık kürsüsüne alındı. Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olduğu iddialarını kabul etmediğini ifade eden Yıldırım, "Bu suçlama akla ve mantığa aykırıdır. Görev yaptığım Fenerbahçe Kulübünde durum ortada. Haksız kazanç denilen paralar Federasyondan alınan paralardır. 107 yılllık Fenerbahçe kulübü Cumhuriyetin gözbebeğidir. Eskişehirspor-Fenerbahçe maçıyla ilgili olarak İlhan Ekşioğlu ile görüştüğüm iddiaları doğru değildir. İlhan Ekşioğlu, Bülent Uygun'un o maçtan bir ay önce bir Fenerbahçe maçını izlemek istediğini söyledi. Konuşma bununla ilgilidir. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum" ifadesini kullandı. 

"Yapım böyle"

Fenerbahçeli eski futbolcu Gökçek Wederson'la ilgili Samet Güzel' le yaptığı konuşması sorulan Yıldırım, "UEFA kriterlerine göre yıl sonunda kulüplerin alacak verceği kalmaması gerekiyordu. Wederson'un da bir imzası eksikti. Kulüpler arasındaki itilaf nedeniyle ofisime çağırdım, görüştüm" dedi. Başkan Ekinci'nin "Neden telefonda ismini söylemek yerine o arkadaş diyorsun?" sorusuna Yıldırım, "Yapı olarak öyle konuşurum" yanıtını verdi. Duruşma tutuksuz sanık menajer Doğan Ercan'ın savunmasıyla devam ediyor. 

Doğan Ercan: "İddiaları kabul etmiyorum"

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmada tutuksuz sanık menajer Doğan Ercan savunma yaptı. Ercan, "Benim işim futbol iddiaları kabul etmiyorum" dedi. 

Ercan'ın, tutuklu sanık Fenerbahçe Yöneticisi İlhan Ekşioğlu ile yaptığı Gençlerbirliği-Trabzon maçında Trabzon'un teşvik primi vereceği iddialarını içeren görüşmelerin, içeriğini hatırlamadığını söyledi.

Bunun üzerine tutuklu sanık İlhan Ekşioğlu söz alarak, "Trabzon'un Gençlerbirliği'ne teşvik pirimi verip vermediği konusunda bilgi almak amacıyla Doğan Ercan ile konuştum. Kendisi gerek olmadığını söyledi. Serdar Kulbilge bizim eski futbolcumuz. Takıma teşvik verilip verilmediğini öğrenebilmek amacıyla konuştum. Böyle bir endişemiz vardı" dedi. Mahkeme Başkanı, konuşmada geçen sarı kart görme konusunu sorunca ise Ekşioğlu, "Biz onun oynamasını istiyorduk. Çünkü onun öyle bir şey yapmayacağını biliyorduk" diye yanıt verdi.

Aziz Yıldırım söz almak istedi

Bu arada tutuklu sanık Aziz Yıldırım ifadelere ilişkin söz almak istedi. "Arkadaşlar heyecanlılar. Buraya ilk defa çıkıyorlar. Doğru bildiklerini yanlış anlatabiliyorlar" diyen Yıldırım, "Doğan Ercan'ın Serdar Kulbilge ile teşvik primi yapılıp yapılmadığı konusunda bir görüşmesi yok. Biz Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav'a teşvik primi girişimi duyumu aldığımızı yazılı olarak bildirdik. Bunu daha sonra mahkemeye sunacağız" şeklinde konuştu.

"Herkes namuslu, bir tek namussuz biziz"

Bu sözler üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "Teşvik primi önleme merkezi mi kurdunuz?" diye sorunca Yıldırım, "Kurduk, bunu iddia makamı söylüyor. Bu olaylar olduğundan beri herkes namuslu oldu, bir tek namussuz biziz. İsim vereceğim olmuyor. Bir köşe yazarı 'bu sene lig temiz' diyor ama 12 Kasım'daki yazısında ise herkesi suçluyor" dedi.

Ekinci'den Gümüşdağ'a "Sen niye ölüp ölüp diriliyorsun"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekilliği görevinden bir süre önce istifa eden tutuksuz sanık Göksel Gümüşdağ, 2011 Mayıs ayına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da başkanlık görevini yürüttüğünü daha sonra federasyona geçtiğini anlattı.

Gümüşdağ, iddiaların hiçbirine katılmadığını belirterek şunları söyledi:

"İBB-Fenerbahçe maçında şikeye göz yumduğum iddia ediliyor. Kabul etmiyorum. Bu iddia için delil olan tapeler Sivasspor ve Bucaspor ile ilgili yaptığım telefon görüşmeleridir. Bu maçla herhangi bir ilgisi yoktur. İddianamede yer alan Fenerbahçe-İBB maçı ile ilgili iddialara değinen Gümüşdağ, "Aziz Yıldırım ile sık görüşmemiz son derece normaldir. Birlikte kulüpler birliğinde görev yapıyoruz. İstatistiklere göre, İBB Spor, Fenerbahçeyi en çok yenen takımdır. Bu da şike girişiminde hiçbir şekilde bulunulmamasının en büyük göstergesidir" dedi.

Mahkeme Başkanı Ekinci, Gaziantep-Fenerbahçe maçı ile ilgili Gümüşdağ'ın tape kayıtlarını okudu. Başkan Ekinci'nin, "(konuşmanda) Fenerbahçe maçında sen niye ölüp ölüp dirildiğini söylüyorsun. Senin o tarihlerde TFF'de görevin yoktu. Neden böyle bir konuşma yapıyorsun?" sorusuna Gümüşdağ şu yanıtı verdi:

"Maçlarda hakem hataları vardır. O maçta çok kötü yönetilmişti. Bununla ilgili TFF'ye sürekli saldırılar olur. Ben TFF de değilim ama gayri ihtiyarı bu konuşmaları yapmışız. Mahmut Özgener benim arkadaşımdır. Kulüp başkanları genelde federasyonu arar neden bu kadar kötü maç yönetiliyor diye sorarlar. Ben çok gördüm devre arasında bile federasyon başkanını arar sorarlar."

Duruşmada söz alan sanık Mecnun Odyakmaz'ın avukatı Serhat Çetin, Gümüşdağ'a, Aziz Yıldırım tarafından müvekkiline şike yada teşvik konusunda
herhangi bir bilgisinin olup olmadığını sordu.

Gümüşdağ da bunun üzerine, "Kulüpler birliği gündemini belirlemek için toplanırız. Aziz bey ve Mecnun bey bilet hakkında konuşuyorlardı. Şikeyle alakalı bir şey duymadım. beraatımı talep ederim" yanıtını verdi.

Ekinci'den sıvışmayın uyarısı

Mahkeme Heyeti Başkanı Ekinci, verilen aralardan sonra bazı tutuksuz sanıkların duruşmaya gelmemesine dikkati çekerek, "Tutuksuz sanıkların salondan izinsiz ayrılması duruşmadan sıvışmadır. İzinsiz ayrılanlar hakkında işlem yaparız" uyarısında bulundu. Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi. 

Gümüşdağ'ın ifadesinin ardından mahkemeye ara verildi. 

Mahkemede 13:30'a kadar verilen öğle arasının ardından İlhan Çelikay, Korcan Çelikay, Samet Güzel ve Serkan Acar savunmalarını yaptı.

Hasan Çetinkaya ve Faruk Yaşar'ın ardından Serdal Adalı savunmasına başladı.

Serdal Adalı, "Transfer çalışmalarına İstanbul Büyükşehir Belediyespor henüz rakibimiz olmadan başladık" dedi.

Türkiye Kupası'nda İBB ile oynadıkları maç hakkında ise Adalı, "Penaltılarla biten bir maçta nasıl şike olur? Şike iddiaları kesinlikle yalandır. Tapelerde bu yönde açık bir ifadem bile yok" açıklamasını yaptı.

Serdal Adalı'nın ardından Tayfur Havutçu savunmasına başladı. 

Savunmasında Tayfur Havutçu, "5 ay, telefon görüşmelerim nedeniyle ceza evinde kaldım. İBB'de İskender Alın ve İbrahim Akın kupa maçının en iyi oynayan iki ismiydi. Sayın savcı, Ali'nin bir golünü saymayan hakemleri, İbrahim Akın ve İskender Alın'ı Abdullah Avcı'yı, penaltı kaçıran iki oyuncuyu da suçlasaydı" ifadelerini kullandı.   

Tayfun Havutçu’nun savunmasının ardından duruşma sona erdi. 



Cnn Türk