Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, TBMM'de şike kanununda değişiklik öngören yasa teklifiyle ilgili soruları yanıtladı.

Kulüpler Birliği'nin Meclis'teki siyasi partilere götürdüğü kanun teklifi konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Bakan Kılıç, "Teklif Meclis Başkanlığına verildi. Bildiğim kadarıyla Milli Eğitim ve Spor Komisyonunda. Salı günü Adalet Komisyonunda gündeme alınması bekleniyor. Adalet Komisyonu tavrı ne olur, sonrasında TBMM Genel Kurulu'nun tavrı ne olur bilmiyoruz. Bilmediğimiz için yasalaşma süreciyle ilgili peşin bir hüküm ifade edemeyiz. Dört farklı grubun bu değişikler konusunda hemfikir olması bu yönde bir değişiklik yapılacağına dair kuvvetli bir karine olarak ortada durmaktadır" dedi.

5-12 yıl hapis cezasının genel hukuk normları, Türk ceza sistemi ve diğer Avrupa ülkelerindeki benzer suçlara yönelik yaptırımlarla bağdaşmadığı ve onlara göre ağır olduğu kanaatinin pek çok kişi ve kurum tarafından ifade edildiğini hatırlatan Bakan Kılıç, "Eğer yapılan bu düzenleme ile Türk Ceza Kanunu genel normlarına, Avrupa normlarına göre bir paralellik sağlanıyorsa burada itiraza değer bir husus görülmeyecektir" dedi.

Hükümet tasarısı değil, kanun teklifi

Hükümet olarak söz konusu yasanın değişmesi noktasında bir tavır içinde olmayacaklarını beyan ettiklerini hatırlatan Bakan Kılıç, "Bu nedenle ortada bir hükümet tasarısı yok. Milletvekilleri tarafından ve dört grup tarafından verilmiş bir kanun teklifi var" dedi. Bakan olarak gözettiği iki husus olduğuna dikkat çeken Kılıç bunları da şöyle dile getirdi: "Birincisi hapis cezası 5-12 yıl limitinden daha aşağı bir sınıra çekilecek olsa dahi bu hapis cezasının kesinlikle paraya çevrilmemesi ve seçenek yaptırımlara dönüştürülmemesi gerekir. Verilen ceza ne olursa olsun para çevrilmesin, ertelenmesin hüküm infaz edilsin. İkincisi durumu uygun olanlar için para cezası var. Bunun karşılığı 100 bin TL Bunun üzerinden gidilirse geleceği yer belli. Para cezası yaptırımının da muhafaza edilmesi gerekir. Şike suçundan kesin hüküm giyenlerin federasyon, klüpler ve benzeri aktivitelerde mahkumiyetleri sonrasında görev alamayacaklarının hükme bağlanması gerektiğini de bu süreçte bizler beyan ettik."

'Kararı saygıyla karşılarız'

Nihai kararın TBMM'de olduğunu söyleyen Bakan Kılıç, milletvekilleri bu teklif doğrultusunda değişiklik gerekli görürse yapar" dedi. Bakan Kılıç, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Şiddet yasasının değiştirilmesi teklifi gelirse tepki gösteririz" sözlerinin hatırlatılması üzerine de "Hükümet olarak değişiklik tasarısı gündeme getirmedik. Sözkonusu olan tasarı değil teklif. Hükümet üyelerinin bunu engellemesi söz konusu değil. 4 grup değişiklik konusunda ikna olmuş, hukuk sistemi ve futbol açısından fayda sağlanacağını düşünmüşse takdiri komisyon ve genel kurul ortaya koyacaktır. Hükümet değil TBMM genel kurulunun meselesi. Kararı saygıyla karşılarız" değerlendirmesinde bulundu.

Milli takıma Türk antrenör önerisi

Türk milli takımının başında bir Türk antrenörünün bulunması yönünde açıklaması nedeniyle Bakan Kılıç'a önerdiği bir isim olup olmadığı soruldu. Gençlik ve Spor Bakanı olarak gönlünden geçen bir isim olmayacağını, olsa da paylaşmayacağını dile getiren Bakan Kılıç şunları söyledi: "Gönlümden geçen genel prensibi kamuoyu ile paylaştım. Türk milli takımı hocasının mutlaka takım ile aynı dili konuşan yaşam yeri Türkiye olan bir Türk hoca olması gerektiğini ifade ediyorum. Türk hoca olması gerektiği gündeme getirildikten sonra seçeneklerin olacağı aşağı yukarı kamuoyunun takdirinde olan konular. Birbirinden değerli genç hocalarımız var. Hangisi için takdirde bulunulacak olursa olsun onun yardımcısı diğer alternatif isimler olacaktır. Her biri birbirinin kardeşidir. Herbiri birbirine destek verecek mertebede. Rüştünü ispat etmiş olan genç dinamik antrenör, teknik direktörler var. Bu genç arkadaşlarımızdan bir tanesi inşallah milli takımın sorumluluğunu üstlenir. Dinamik bir takım, marka değeri yüksek, performansı yüksek bir takımla Türk futboluna ivme kazandıracak bir aksiyonu koyar. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Türkiye'nin Türk milli takımı nedeniyle morale ihtiyacı var."


Anka