Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da yapılan değişikliğin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilmesinin ardından aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaşlı yönetici Serdal Adalı, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, İstanbul BŞB'li eski futbolcular İbrahim Akın ve İskender Alın'ın da bulunduğu 20 tutuklunun tahliye talebi reddedildi.

6222 Sayılı yasadaki yeni düzenlemeyi henüz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmadığı için dikkate almayan Nöbetçi Hakim Mehmet Ekinci, kararına gerekçe olarak 'delil durumunda herhangi bir değişiklik bulunmamasını' gösterdi.

Yasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte şike soruşturmasında tutuklanan 20 ünlü ismin avukatları İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebinde bulundu. Mahkeme de önce soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'ten görüş istedi. Taleplere ilişkin mütalaasını veren Savcı Berk "tahliye taleplerinin reddi" yönünde karar verilmesini istedi.

Savcı Mehmet Berk, yasanın henüz yürürlüğe girmediğine dikkat çekerek soruşturma sürecinde şu aşamada bir değişiklik olmadığını kaydetti. Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Mehmet Ekinci de kararını açıkladı.

İŞTE O İSİMLER
Hakim Ekinci 'şike yapmak' suçundan tutuklu olan Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Mehmet Şekip Mosturoğlu, İbrahim Akın, Abdullah Karakuz, İskender Alın, Korcan Çelikay, Ahmet Ateş, Tayfur Havutçu, Ali Kıratlı, Serdal Adalı, Ümit Karan, Cemil Turan, Mecnun Otyakmaz, Bülent Uygun, Ahmet Çelebi, Tamer Yelkovan, İbrahim Bülent İşçen ile 'rüşvet' suçundan tutuklu bulunan Haldun Şenman ve Talat Emre Koçak'ın tahliye talebinin reddine karar verdi.

Kararın gerekçesinde 'şüpheliler haklarında kuvvetli suç şüphesini gösterir olguların bulunması' ve 'bugüne kadar tutuklama sebeplerini ortadan kaldırabilecek lehlerine bir değişikliğin bulunmaması' gösterildi.
 
Kararda şüphelilerin avukatlarının itiraz hakkı olduğu da belirtildi.
 
Türk futbolunda şike yapıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında geçen temmuz ayında 31 futbol adamı tutuklanarak cezaevine konulmuştu.


Bülent CEYHAN-Hamdi EKİNCİ-AHT