Kadıköy sokaklarını savaş alanına çeviren, emniyet birimlerine saldıran, polis araçlarını deviren, benzin istasyonu yakmaya çalışan ve tribünlerdeki koltukları sahaya fırlatmakla suçlanıp gözaltına alınan 48 şüpheli, savcılık soruşturmasının ardından önceki gün hâkim karşısına çıktı. Ancak 'polise mukavemet', 'kamu malına zarar vermek' ve 'toplumda infiale yol açmak' suçlarından tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilen 48 zanlının 47'si serbest bırakıldı. Sadece polis aracını devirdiği tespit edilen 1 kişi tutuklandı. Mahkemenin kararı, kamuoyunun vicdanını tatmin etmedi. Spor hukuku uzmanlarına göre, karar sporda şiddet olaylarını aklıyor. Sporda şiddet yasasında yapılan değişiklikler ise söz konusu kanunun şiddetle mücadele etme özelliğini tamamen ortadan kaldırıyor. 

Sporda şiddet yasasının uygulanabilirliğini kaybettiğini vurgulayan Spor Hukuku Enstitüsü Genel Sekreter Yardımcısı Avukat Hüseyin Alpay Köse'ye göre olayların baş sorumlusu, 6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin kanunda yapılan değişiklik. Mevcut yasanın yeniden düzenlenmesiyle taraftar olaylarıyla ilgili maddelerde öngörülen cezaların da düşürüldüğünü bildiren Köse, "Taraftar eylemlerinde öngörülen 3 yıla kadar olan hapis cezalarının hepsi 1 yılın altına indirildi. Değişiklikler, şiddet yasasının taraftar olayları başta olmak üzere şiddetle mücadele etme özelliğini tamamen ortadan kaldırmıştır." dedi. Şiddet olaylarına karşı caydırıcı cezaların verilmediğine dikkat çeken ve Beşiktaş-Galatasaray maçında sahaya inen taraftarları hatırlatan Köse şöyle devam etti: "Eğer bu maçta sahaya inen taraftarlar cezalandırılsaydı Kadıköy'deki olaylar yaşanmazdı. Şiddet yasası zaten baştan kambur bir yasaydı. Tekrar düzenlenmeli. Şu an yasa uygulanabilirlikten çıktı. Sporda şiddet çok önemli bir sorun haline geldi. Gerekli düzenlemeler yapılmazsa ileride bu tür olaylarda can kayıpları yaşanabilir." Köse ayrıca, mevcut yasaya göre gözaltına alınan holiganların tamamının seyirden men edilmesi gerektiğini kaydetti. 

'YETKİLİLER ACİLEN YENİ DÜZENLEMELER YAPMALI' 

Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Araştırma Görevlisi ve Spor Hukuk Enstitüsü üyesi hukukçu avukat Ümit Orhan ise şiddet olaylarına karışan holiganların gerekli cezaları almamasının vatandaşta 'sporda şiddet yasası çıkarıldı ama kararlılıkla uygulanmıyor' intibaı oluşturduğuna işaret etti. Verilecek cezaların caydırıcı bir etken olduğunu aktaran Orhan, "Olması gereken, cezanın artırılması değil kanunun uygulanmasıdır. Kanun uygulanmadıktan sonra isterse ceza 10 yıl olsun anlamı yok. İnsanlarda 'Ben sahaya inersem kanun benim peşimde, ben sahaya bir şey atarsam kanun bana gerekli cezayı verir' intibaı olması lazım." diye konuştu. Yetkililerin acilen yeni düzenlemeler yapması gerektiğini anlatan Orhan, mahkeme tarafından serbest bırakılanların yargılanmaması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını dile getirdi. 

6222 sayılı kanunun 17. maddesinin birinci fıkrasına göre spor alanlarında kasten yaralama veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde savcının şikâyet şartı aramaksızın harekete geçerek, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre sanıklar hakkında ceza isteyebileceğini hatırlatan Orhan, vatandaşın en küçük bir şiddette bile ceza alacağını bilmesi durumunda şiddet olaylarının yaşanmayacağının altını çizdi. Bu süreçte medyaya da büyük sorumluluk düştüğünü belirten Orhan, "Bu tür şiddet olaylarından ceza alanlar medyada devamlı ifşa edilmeli. Medya bunları pek yansıtmıyor." dedi. 




Zaman