Kulüpler ve Futbol Federasyonu, Spor Toto Süper Lig'de yeni sezonda uygulanması düşünülen play-off sistemi için el sıkıştı. Şike soruşturmasında topu yargıya atan TFF'nin yeni statüsüne göre; Süper Lig'de normal sezonu ilk 4 sırada bitiren takımlar, şampiyonu belirlemek için play-off oynayacak. Böylelikle ligi 4.lükle tamamlayan bile mutlu sona ulaşabilecek. Kulüpleri temsilen açıklama yapan Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, "Yere düşmüş futbolumuzu ayağa kaldırmak istiyoruz." dedi.

TFF Yönetim Kurulu üyeleri, Spor Toto Süper Lig'de yer alan kulüplerin başkanları ve Digitürk idarecileri dün Federasyon'un İstinye'deki merkezinde bir araya geldi. Galatasaray'ın başkan yardımcısı, Fenerbahçe'nin başkan vekili ve asbaşkan düzeyinde, diğerlerinin başkan seviyesinde iştirak ettikleri toplantıya, Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, Galatasaray Yönetim Kurulu üyeleri Refik Arkan, Ali Gürsoy, Fenerbahçe adına asbaşkanlar Nihat Özdemir ve Ali Koç ile diğer kulüplerin yetkilileri katıldı. Çırağan Sarayı'nda geçen hafta tanıtımı yapılan play-off projesi, daha da geliştirildi ve takımların onayına sunuldu. TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, gündeme ilişkin soruları cevaplarken, buluşmanın play-off'la ilgisinin olmadığını söyledi. Ancak uzun bir bekleyişin ardından istek üzerine gazetecilerin karşısına çıkan Yıldırım Demirören, çok tartışılan play-off projesinde anlaştıklarını bildirdi. Görüşmeye ilişkin ipuçları veren Beşiktaş Başkanı, Digitürk'ün kulüplere yeni teklifler sunduğunu vurguladı. Pazarlık yaptıklarının altını çizen Demirören, "Digitürk'ün mukavelesinin üç sene daha uzatılması için imza attık. Umarım kulüplerin lehine sonuçlanır." diye konuştu.

Statüyle ilgili fazla bir şeyin görüşülmediğine dikkati çeken Demirören şöyle devam etti: "Bu sezon play-off sistemi uygulanacak. Birkaç kulüp play-off sistemine karşıydı. Galatasaray da fikirlerini beyan etti. Federasyon'dan ricamız bunun deneme mahiyetinde kalması, aksilikleri görülürse bir sonraki sezon kalkması. Maç ve derbilerin fazlalığı futbolumuzu hareketlendirecek. Kişiler geçici, kulüpler kalıcıdır. Herkesin decoder alarak futbola destek vermesi gerekiyor."

Fenerbahçe Başkan Vekili Nihat Özdemir ile Asbaşkan Ali Koç, TFF binasından diğer kulüp temsilcilerinden yaklaşık yarım saat sonra çıktı. Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav, Galatasaray ve Trabzonspor'a yönelik eleştirilerinin ve daha sonra kendisine yönelik tepkilerin hatırlatılması üzerine, "Bu zorlu dönemde kulüplerin birlik içinde hareket etmesi gerekir. Ben Kulüpler Birliği'nin kurucularındanım. Orada bazı yanlış anlaşılmalar da oldu. Biz kulüpler olarak her zaman federasyon başkanlarımıza destek olduk." ifadesini kullandı. Ayrıca bir kişinin binadan elinde oynanamayan Süper Kupa finali için hazırlanan TFF Süper Kupası ve bir poşette madalyalarla birlikte çıkması basın mensuplarını hareketlendirdi. Kupanın nereye götürüldüğüyle ilgili bilgi verilmezken, görevli bir araca binerek bina önünden ayrıldı.

İşte play-off sistemi

Sezonu ilk 4'te bitirenler play-off'a kalacak. 34 mücadelede toplanan puanların yarısı buraya taşınacak. 4 ekip, çift devreli lig usulüyle aralarında 6 kez daha karşılaşacak ve zirvedeki isim netleşecek. 34 haftanın 9'u hafta içi olacak. 40 müsabakalık zorlu maratonun ardından şampiyon ve ikinci olan Devler Ligi'ne, 3'üncülüğü elde eden UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak. 4'üncünün Avrupa şansı da devam edecek. 5, 6, 7 ve 8.ler play-off'ta boy gösterecek. Bu 4'lünün birincisi Avrupa biletini alacak. İlk grubun 4.sü ile 2. grubun 1.sinin karşı karşıya geleceği randevuyu kazanan da Avrupa yolcusu olacak. Kulüplerin endişesi, Süper Lig'de sezonu 5 ile 8. sıra arasında bitiren takımlar arasında çok puan farkının olması. Türkiye Kupası'nda grup yerine tek maçlı eliminasyona dönülecek ve bir ekip 5 maçla finale çıkma şansına erişebilecek.

Görüşler

İlgi ve heyecanı artırmak istiyoruz

Sistem, 34 haftadan sonra işleyecek. Bu periyodu yetiştirmek için Türkiye Kupası'nın statüsünü değiştireceğiz. Süper Lig'de oynayanlar, bundan sonra kupada sadece en fazla 5 maça çıkacak. Ligde 9 tane hafta arası maç olacak. 9 Eylül'de başlayacak lig, Euro 2012'den dolayı 15 Mayıs'ta bitecek. Sadece bu sene sıkışıklık yaşanacak. Biz bu sistemin yararlı olduğunu düşünüyoruz. Türk futbolu ağır yaralar almış durumda. İlgi ve heyecanı artırmak için bu yeni uygulamayı yapacağız. Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar

Play-off sistemi uygulanamaz

Play-off sistemi uygulanamaz. Türkiye Futbol Federasyonu, yeni sezon için açıklamalarını çok daha önceden yapmıştı. Spor Toto Süper Lig, resmî olarak 5 Ağustos 2011 tarihinde başladı. Federasyon, ligin sadece ertelendiğini söyledi. 2011-2012 futbol sezonu resmî olarak başlamıştır. Bundan sonra kural değişikliği olamaz. Olursa mahkeme yoluyla iptal söz konusudur. Dolayısıyla futbol yine mahkemelik olur. Kısaca bu sezon play-off sistemi uygulanamaz. Spor Hukuk Enstitüsü Başkanı ve CAS üyesi Kısmet Erkiner

Yanlış ve yasal açıdan imkânsız

Play-off, marka değeri olmayan zayıf liglerde tatbik edilen bir sistem. Bu açıdan Türkiye'ye uygun değil. Seyirci artışına değil, azalmasına yol açar. İki şampiyon üreten bu sistem ne kulüplere ne Türk futboluna ne de yayıncı kuruluşa yarar sağlamaz. Ayrıca uluslararası kurallara göre kural ve sistem değişikliği, liglerin başlamasından bir ay önce yapılır. Türkiye'de Süper Lig, resmen 5 Ağustos'ta başlamıştır. Bu aşamada yapılacak sistem değişikliğine karşı çıkan bir kulüp mahkemeye giderse, ligimiz iptal olur. Fenerbahçe Kulübü eski Başkanı Ali Şen



Zaman