İSTANBUL - İstanbul'da yapılacak Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) yıllık olağan kongresi öncesi UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, basın toplantısı düzenledi. Infantino, şike konusunda yargı kararını değil Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) kararını beklediklerini belirterek şöyle konuştu: "Bu konuda açıklama yapmam doğtu değil. İcra komitesinin toplantısı yapılıyor. Bu yüzden dün ve bugün gündeme gelmedi. Türkiye, büyük bir futbol ülkesi. Bu nedenle buradayız. Türkiye'de şike iddialarıyla ilgili davalar var. Gerekli kararları onlar alacaklar. Türkiye'de ve Türk makamları tarafından alınacak kararlardır. Ondan sonra durumu inceleyeceğiz. Şikeyle ilgili bütün kurallarımız açık. Şike konusunda sıfır tolerans olmalı. Uygun ve orantılı yaptırımların verilmesi gerekiyor. Şu anda gündemimizde 58. madde ile ilgili bir konu yok. Karalardan sonra duruma bakacağız." 
UEFA'ya göre Türkiye liginin şampiyonu kim? 
"Şampiyonu belirlemek UEFA'nın işi değil. Türkiye Futbol Federasyonu, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nen katılmasından vazgeçti. Tüzüğümüze göre onun ardından gelen takım Trabzonspor'du. 'Türkiye şampiyonu kim?' derseniz, bunu bilemeyiz. Ancak kararların hızlı bir şekilde alınması lazım. Bir sonraki adıma geçmek için hızlı karar almak önemli." 

Sıfır töleransa rağmen Trabzonspor ve Beşiktaş, Avrupa Ligi'ne neden alındı? 
"Türkiye'de pek çok olay gazetelerde başlayıp bitiyor. Basında çok şey konuşuluyor. Sıfır tölerans deyince her tür katı tedbiri içerir içermez diye düşünmeyin. Bu Türkiye'nin meselesidir. Türk makamları buna bakacaktır. Sıfır tölerans en uygun kararları almak demektir. Ancak UEFA'nın organize ettiği bir turnuvada oynanan bir maçta şike varsa veya ülke federasyonu devreye girmezse biz gireriz." 

Avrupa kupalarına Türk takımı alınmaması gibi bir durum olur mu? 
"UEFA Disiplin Komitesi, ne karar alır bilemem. Fakat UEFA tarafından görevden alınan başkanlar oldu. UEFA'nın gündeminde şu anda böyle bir şey yok." 

Bu dava hızlı mı, yoksa yavaş mı ilerliyor? 
"Bir şey söylemek zor. Çünkü davaların içeriğini bilmiyoruz. Sürecin uzun sürdüğünü görüyoruz. Disiplin prosedürleri hızlı kararlarla ilerler. Türkiye açısından hızlı karar verilmesi iyi olacaktır." 

UEFA Genel Sekreteri, Fenerbahçe ile UEFA arasında CAS'ta görülen tazminat davasıyla ilgili şu anda yorum yapamayacağını söyledi.  Infantino, 'finansal fair-play' konusunda "Bu konuda bütün federasyonların desteği şart. Herkes bu prensiplerde mutabık kalmalı. Mesela külüplerin mali açıdan muamelesi konusu da var. Bazı ülkeler az, bazı ülkeler çok vergi veriyor. Finansal fair-play uygulamaya geçecek. Ardından diğer uygulamalar gelecek" dedi.





Radikal