Futbol Federasyonu, şike iddianamesinde yer alan 15 şüpheli hakkında konulan tedbirin Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) tarafından kaldırıldığını, ancak cumhuriyet savcılığınca verilen 'seyirden men' kararının geçerliliğini koruduğunu bildirdi. Savcılık makamınca konulan 'seyirden yasaklanma'nın futbolcu ve teknik adamlar hakkında nasıl uygulanması gerektiği hususunda Federasyon'un, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğuna dikkat çekildi. PFDK'nın haklarındaki tedbiri kaldırdığı isimler şöyle: "Vederson, Hasan Çetinkaya, Levent Eriş, Mehmet Yıldız, Murat Öztürk, Murat Şahin, Samet Güzel, Sercan Yıldırım, Serkan Acar, Sezer Öztürk, Yavuz Ağırgöl, Zafer Tüzün, Alaeddin Yıldırım, Faruk Taşseten ve Hikmet Karaman."

İstanbul Cumhuriyet Başsav-cılığı'nın, TFF'ye gönderdiği yazı sonrasında halihazırdaki şike ve teşvik kanunundaki 18. maddenin 10. fıkrası uyarınca kulüp yöneticileri ve futbolcuların da arasında bulunduğu şüpheliler hakkında 'seyirden men' cezası verilmişti. Bunun üzerine 14 oyuncu idmanlara çıkamayacak hale gelmişti. Ancak TFF'nin söz konusu isimlere dair 'müsabakalarda yer almama' yönündeki tedbir kararı, PFDK'ya yapılan itirazlar sonucu işlerliğini büyük ölçüde yitirdi. Disiplin Kurulu'nun faksla gönderdiği bildirimlerde, TFF'nin verdiği kararın iptal edildiği belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın 'seyirden men'le ilgili tedbir kararı ise devam ediyor. Bu konuya açıklık getiren Bursaspor'un Hukuk İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Yazıcı, "Seyirden men kararının müsabakanın oynanabilmesine engel teşkil etmediği hususunda tüm futbol otoritelerinin ve hukukçuların görüşleri biliniyor. Vederson'u Ankaragücü-Bursaspor maçı için Ankara'ya götürüyoruz." dedi. Yazıcı, savcılığın 'seyirden men' kararının Vederson'u etkilememesi için adlî ve idarî makamlara girişimde bulunduklarını vurguladı.

FUTBOLCULAR MAÇLARI İZLEYEMEZ;

ANCAK KARŞILAŞMADA OYNAYABİLİR

Spor hukukçuları, seyirden yasaklanma ve sonuçlarını düzenleyen 6222 sayılı yasanın ilgili hükümlerinde futbolcu ve teknik adamlardan söz edilmediğine dikkati çekiyor. Uygulanan bu tedbirin savcı ya da hakim kararıyla kaldırılabileceğine işaret eden avukatlar şu ifadeleri kullanıyor: "Futbol oynayamamak meslekten men cezasıdır. Böylesi bir cezayı savcılık makamı soruşturma aşamasında veremez. Bu ceza ancak yargıç tarafından verilebilir ve hükmün kesinleşmesi ile yürürlüğe girer. Futbolcular profesyonel birer hizmetlidir ve soruşturma ya da yargılama aşamasında çalışmalarına engel olacak bir ceza hukuku kuralı yoktur. Maddedeki önlemler ve ceza hukukunun genel prensipleri uyarınca; savcının tedbir bildirimine konu yöneticiler statlara giremezler, ama futbolcular spor müsabakalarını izleyemeyecek olmalarına karşın sahaya çıkıp karşılaşmalarını oynayabilir."

Gümüşdağ: Şahsımla ilgili tereddüt kalmayacak

Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, futbolda şike iddialarına yönelik süreç tamamlandığında kendisiyle ilgili en küçük bir tereddüdün kalmayacağını söyledi. Gümüşdağ, "Bana güvenin." dedi. İddianamede adı yer alan Gümüşdağ, "Sorumluluğum gereği TFF Başkanımız Sayın Aydınlar'dan, belirsizliklerin kalkacağına inandığım süre olan 1 ay gibi bir süre için, yönetim kurulu toplantılarından muaf sayılmamı rica ettim." ifadelerini kullandı. Gümüşdağ, şunları kaydetti: "Türk futbolu sancılı bir süreçten geçiyor ve belirsizliğin hakim olduğu günler yaşıyoruz. Böyle bir dönemde, takdir edilmelidir ki ne yapacağımla ilgili kararı başkalarına sorarak değil, vicdanıma sorarak vermeliyim."