Fenerbahçe Kulübü avuktalarından Emin Özkurt, Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu, CNN Türk ekranlarında yayınlanan Tarafsız Bölge Programı'na katıldı.

6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifinin ele alındığı programda, Özkurt'un yanı sıra hukukçu Ersan Şen, Av. Alpay Köse gazeteciler Can Ataklı ve Hayri Beşer de yer aldı.

Özkurt, yürürlükteki 6222 sayılı kanunda tanımlı suçlara istenen ceza üst sınırlarının çok yüksek olduğunu, yeni hazırlanan kanun değişikliği ile bunun düzeltilmesinin amaçlandığını söyledi. Kanunlar çıktıktan sonra uygulamada yaşanan problemler ve kamu vicdanını zedeleyen durumların ortadan kaldırılması için değişikliklerin her zaman yapılageldiğini vurgulayan Özkurt, 2005'te çıkarılan yeni Türk Ceza Kanunu'nun yüzde 30'unun 2 yıl içinde değişikliğe uğradığını hatırlattı.

İLGİLİ DÜZELTME DOĞRUYA İLİŞKİN BİR ADIMDIR

Kanun değişikliğini doğru bulup bulmadığının sorulması üzerine Avukat Özkurt, düşüncelerini diğer ağır suçlara istenen üst ceza sınırlarından örnekler vererek aktardı. Avukat Özkurt, "Bu soruya doğrudan evet ya da hayır cevabı vermek yerine şöyle bir örneğin üzerinden gidersek, bizi dinleyen insanların zihinlerine oturmasına yardımcı oluruz. Organ ticareti ile suçlanırsanız 5 yıldan 9 yıla, işkenceci olarak suçlanırsanız 3 yıldan 12 yıla kadar ceza talebiyle yargılanırsınız. Ama şikeyle suçlanırsanız, üstelik bu şike herhangi bir bahis, iddia ile alakalı olmadığı halde kulüp yöneticiyseniz, 18 yıla kadar, hem de her bir maç için ayrı ayrı yargılanabilirsiniz.

Dolayısıyla gelin şimdi kendimizi o pozisyona koyarak bunu değerlendirelim. Bu gerçekten adalet duygusunu zedeleyen bir durum. Yasanın bu haliyle çıkması bir hatadır, bir yanlışlıktır. Yapılan bu düzeltme en azından doğruya ilişkin bir ileri adımdır. Zamanlaması itibariyle, kamuoyunun dikkatinin farklı oluşması, algısının farklı oluşması açısından talihsizlik oluşmuştur. Keşke bu yaşananlardan evvel, bu yasa önçalışmasında, ilgili kişilerden, yetkin kişilerden fikir alınıp, özellikle bu 11. madde çerçevesinde, keşke doğru düzenlemeler yapılsaydı. Bu yapılmamış.

TARAFSIZ BÖLGE'NİN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Bir yanlış anlaşılmayı da düzeltmemiz lazım.Bir yanlış bilgiyi düzeltmek lazım. O da kulüplerin bu yasanın 11. maddesinde yer alan cezalardan haberdar olduğu ve bunu onayladıkları bilgisi. Bu yanlış bir bilgidir. Hiçbir kulüp yöneticisi, Kulüpler Birliği Yönetimi de dahil; bu 6222'nin 11. maddesinde yer alan cezaların tutarlarını bilmiyordu. Hiçbir kulüp yöneticisi 18 yılı görmüş değildi. Görmüş olup da itiraz etmemeleri mantığa aykırıdır. Bu yasadaki 18 yıl hükmü ibaresi, kabul edilemeyecek derecede ağırdır" diye konuştu.

3 YILDA TCK'NIN YÜZDE 30'U DEĞİŞTİ

Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç'ın yapılacak yasa değişikliği ilgili yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine Emin Özkurt, "Sayın Bülent Arınç, kıymetli bir hukukçudur. Zaten hukuk kariyerinde pek çok ceza davasında; özellikle 1980 sonrası, pek çok ceza davasını üstlenmiş, orda ciddi savunmalar yapmış bir hukukçudur. O dönem yaptığı savunmalarda, mevcut yanlış yasaların düzeltilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır. Tabi ki kolay değil. Henüz daha 6-7 aylık, hükümet tasarısı olarak Meclis'ten geçen bir yasanın düzeltiliyor olması, düzenlenmiş bir hükmün yeniden düzenlenmesi anlamına geliyor.

Mesela biz Ceza Kanunumuzu 2005 yılında yeniledik. 2005 yılında yenilediğimiz Yeni Türk Ceza Kanunu'nun 3 yıl içerisinde yaklaşık olarak yüzde 30'u değiştirildi. Kimse bu değişikliklerin yapıldığının şu anda farkında bile değil. Belki birçok kişi bunu şimdi öğrendi. Bu değişiklerin mantığı neydi? Evet, kapsamlı bir ceza kanunu yapmış olabiliriz ama uygulamada problemler ve kamu vicdanini zedeleyen durumlar ortaya çıkıyorsa, düzeltiliyor" dedi.

YENİ KANUNDAKİ YANLIŞ DÜZENLEMELER

Yeni kanun teklifine de eleştiri getiren Avukat Özkurt, "Bakın bu yeni kanun teklifinin bir 11. maddesi var; 'Bu maddede tanımlanan suçlardan dolayı hakkında soruşturma başlatılan kişinin, soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar spor federasyonlarında ve kulüplerinde yönetim kurulu başkanı üyesi deneticisi, idari görevler yapmasına yasaklama kararı verilir' deniyor. Burada şu kastediliyor: Yarın öbür gün herhangi bir ilimizde herhangi bir spor kulübümüzün yöneticisi, federasyon yöneticisi,veya bir çalışanı hakkında savcılarımızdan birinin bir iddia ile açacağı soruşturma ile kişilerin spor kulüplerinde yöneticiliği son buluyor. Yani spor kulüplerine savcılık ve mahkemelerim doğrudan doğruya müdahil olmasının yolunu açıyor. Bu spor hukuku anlamında kabul edilemez bir ihmaldir" dedi.
Av. Özkurt, sözlerini, "Bu yasa değişikliğinin ne Fenerbahçe'ye ne de Aziz Yıldırım'a somut bir katkısı yok. Sadece tutukluluk hali ortadan kalkıyor. Yargılanmaya zaten başlanılacak ve devam edilecek. Bu bir af değil" diyerek tamamladı.